Θαμνοκοπτικά: Συμβουλές για αγορά και ασφαλή χρήση

Τα θαμνοκοπτικά μηχανήματα, είναι απ΄τα πιο διαδεδομένα εργαλεία κήπου. Με δυνατότητα κοπής χοντρής βλάστησης, μας επιτρέπουν να περιποιούμαστε εύκολα τους θάμνους μας.

Τι πρέπει όμως να προσέξετε προτού αγοράσετε ένα τέτοιο μηχάνημα και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιείτε με ασφαλή τρόπο για εσάς και τους γύρω σας;

Σ’ αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τι πρέπει να προσέξετε ώστε να αγοράσετε το ιδανικό θαμνοκοπτικό για τις ανάγκες σας και πώς να το χρησιμοποιείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τι θαμνοκοπτικό να αγοράσω;

Θαμνοκοπτικό εργαλείο

Είτε είστε ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας, πρέπει να γνωρίζετε τι να κοιτάξετε προτού αγοράσετε το θαμνοκοπτικό σας. Η επιλογή του κατάλληλου μηχανήματος, εξασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα και κάνει τη διαδικασία της χορτόκοψης, ευκολότερη.

Ανάλογα με τις ανάγκες σας, θα πρέπει να κοιτάξετε για τα εξής:

 • Αν θα είναι θαμνοκοπτικό βενζίνης ή μπαταρίας
 • Αν θα είναι με ρόδες ή όχι
 • Τον σκοπό χρήσης του
 • Τη συχνότητα χρήσης του
 • Την εκταση και τη μορφή του εδάφους

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικότερα το κάθε κριτήριο επιλογής.

Θαμνοκοπτικό βενζίνης

Τα θαμνοκοπτικά βενζίνης, είναι συνήθως τα δυνατότερα και χρησιμοποιούνται για απαιτητικότερες εργασίες. Είναι καταλληλότερα για εκτάσεις με έντονη βλάστηση και πυκνό έδαφος ή που είναι λιγότερο συντηρημένες.

Είναι συνήθως καλύτερα για εργασίες μεγάλης διάρκειας και για συχνότερη χρήση. Έτσι, σε περιπτώσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε έντονη βλάστηση και πιο απαιτητικό έδαφος, ένα θαμνοκοπτικό βενζίνης είναι η ιδανική επιλογή.

Θαμνοκοπτικό μπαταρίας

Αν ζείτε σε αστική ή κατοικημένη περιοχή και θέλετε ένα μηχάνημα που δεν κάνει φασαρία, τα θαμνοκοπτικά μπαταρίας είναι τα ιδανικά. Είναι επίσης ελαφρύτερα από εκείνα με κινητήρα βενζίνης και δεν παράγουν καυσαέρια.

Χρησιμοποιούνται για πιο ελαφριές εργασίες και συνήθως είναι πιο απλά στον χειρισμό τους. Αν θέλετε λιγότερη φασαρία και καυσαέρια και δεν έχετε να αντιμετωπίσετε πολύ πυκνή και απαιτητική βλάστηση, ένα θαμνοκοπτικό μπαταρίας είναι μια καλή επιλογή.

Θαμνοκοπτικό με ρόδες ή όχι

Έχετε να αντιμετωπίσετε έντονη βλάστηση ή ψηλό γρασίδι σε σχετικά μικρή έκταση; Τότε ίσως αυτό που χρειάζεστε είναι ένα θαμνοκοπτικό με ρόδες.

Τα μηχανήματα με ρόδες, κάνουν επίσης πιο ξεκούραστη τη διαδικασία της χορτόκοψης, καθώς δεν κουβαλάτε το βάρος πάνω σας. Έχουν όμως ένα βασικό μειονέκτημά, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν το έδαφος είναι πιο περίπλοκο και ανώμαλο.

Σε αντίθεση, ένα θαμνοκοπτικό μηχάνημα χωρίς ρόδες, το οποίο κουβαλάτε εσείς, είναι ιδανικό για όλες σχεδόν τις περιπτώσεις και για περισσότερους τύπους εδάφους.

Σκοπός χρήσης θαμνοκοπτικού

Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε με κριτήριο τη χρήση. Σκοπεύετε ν’ αγοράσετε το μηχάνημα σας για επαγγελματική ή ερασιτεχνική χρήση; Σκεφτείτε επίσης ποιες περιπτώσεις βλάστησης θα έχετε ν’ αντιμετωπίσετε και αν το θαμνοκοπτικό σας παίρνει επιπρόσθετα εξαρτήματα.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η διαφορά δίχρονου και τετράχρονου κινητήρα. Τα μηχανήματα με δίχρονο κινητήρα είναι συνήθως πιο θορυβώδη με υψηλότερα επίπεδα ρύπων, είναι όμως και απλούστερα. Ο τετράχρονος κινητήρας είναι πιο περίπλοκος και προορίζεται συνήθως για επαγγελματική χρήση.

Αν δεν έχετε χειριστεί θαμνοκοπτικά προηγουμένως, θα ήταν καλή ιδέα να επιλέξετε κάποιο σχετικά απλό και εύκολο στον χειρισμό του.

Συχνότητα χρήσης θαμνοκοπτικού

Πόσο συχνά θα κουρεύετε; Προτού αγοράσετε το θαμνοκοπτικό σας, θα πρέπει να δείτε για πόσο συχνή χρήση το προορίζει ο κατασκευαστής. Η κατανάλωση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι επίσης σημαντικά κριτήρια.

Έκταση και μορφή εδάφους

Θέλετε να κρατάτε απλά το γκαζόν της αυλής σας τακτοποιημένο, ή σκοπεύετε να έρθετε αντιμέτωποι με έντονη βλάστηση που καλύπτει μεγάλη έκταση; Θα υπάρχει ανώμαλο έδαφος ή θα’ ναι λείο σαν γήπεδο;

Η έκταση και η μορφή του εδάφους, είναι σημαντικά κριτήρια για την επιλογή του καλύτερου θαμνοκοπτικού για εσάς.

Όπως είδαμε και παραπάνω, τα θαμνοκοπτικά με βενζίνη, διαφέρουν απ’ αυτά με μπαταρία και αυτά με ρόδες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε έδαφος.

Ασφαλής χρήση θαμνοκοπτικού

Ασφαλή χρήση του θαμνοκοπτικού

Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε με τη φράση “πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια”. Ας δουμε λοιπόν κάποια μέτρα για να είστε ασφαλής όσο κρατάτε τον κήπο σας τακτοποιημένο.

 • Ελέγξτε τι υπάρχει κάτω απ΄τη βλάστηση: Προτού βάλετε μπρος το θαμνοκοπτικό σας και ξεκινήσετε να κουρεύετε, ελέγξτε αν υπάρχουν πέτρες, αντικείμενα ή ζωάκια στον κήπο και μέσα στα χόρτα. Δεν θέλετε ούτε να σκοντάψετε σε κάτι, ούτε να βλάψετε κάτι, ούτε να κάνετε ζημιά στο μηχάνημά σας.

  Δώστε ιδιαίτερη προσοχή αν προηγουμένως έπαιζαν παιδιά στον χώρο. Πιθανώς να έχουν αφήσει πίσω τους παιχνίδια. Σε κάθε περίπτωση, σιγουρευτείτε ότι ο χώρος είναι εντάξει.

 • Φορέστε τα απαραίτητα: Μείνετε ασφαλής φορώντας πάντα μάσκα, γυαλιά, γάντια, ακουστικά προστασίας και κλειστά, ασφαλή παπούτσια. Μη ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε και τον ιμάντα / εξάρτηση για να προστατεύετε και τη μέση σας.
 • Αποφύγετε τη βροχή και το νερό: Μη χρησιμοποιείτε το θαμνοκοπτικό σας όταν βρέχει και μην κουρεύετε σε υγρές συνθήκες, καθώς είναι επικίνδυνο για διάφορους λόγους.
 • Δώστε προσοχή στον χειρισμό και στον χώρο: Όταν κουρεύετε, δώστε προσοχή στον χώρο γύρω σας και στον τρόπο με τον οποίο κουνάτε το θαμνοκοπτικό σας. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κανένας κοντά σας και ότι δεν υπάρχουν αντικείμενα και εμπόδια στον χώρο που μπορεί να χτυπήσετε ή να φανούν επικίνδυνα για εσάς.
 • Φροντίστε το θαμνοκοπτικό σας: Ένα καθαρό και συντηρημένο θαμνοκοπτικό, όχι μόνο αποδίδει καλύτερα αλλά είναι και ασφαλέστερο για εσάς. Κρατήστε καθαρό το μηχάνημα σας μετά από κάθε χρήση και μην τ’ αφήνετε εκτεθειμένο.

  Μια ακόμη καλή πρακτική, είναι να έχετε πάντα τα αιχμηρά σημεία και τις λεπίδες του θαμνοκοπτικού σας καλυμμένα όταν το αποθηκεύετε.

Ποιο είναι το καλύτερο θαμνοκοπτικό – Γενικές συμβουλές

Μη ξεχνάτε ότι κάθε μηχάνημα εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Επιλέξτε θαμνοκοπτικά που είναι κατάλληλα για τον τύπο βλάστησης που έχετε να κουρέψετε. Δώστε προσοχή στον χρόνο εργασίας. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημά σας για πολλή ώρα, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να μην επιλέξετε ένα πολύ βαρύ.

Μην παραλείψετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά και σε περίπτωση που θέλετε να το μεταφέρετε, ελέγξτε αν οι λαβές διπλώνουν. Και τέλος, μην ξεχνάτε να προσέχετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας όσο κουρεύετε.

Κρατήστε τον κήπο σας τακτοποιημένο και καθαρό με σύγχρονα θαμνοκοπτικά μηχανήματα που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required