Τα μυστικά της καλής Φράουλας !

Καλοκαιράκι και εμείς, ανοίγει η διάθεση για παγωτά, cocktails με φίλους και η όμορφη διάθεση βρίσκεται στο ζενίθ!

Τι και αν σας λέγαμε πως μπορείτε να καλλιεργήσετε εύκολα τη δική σας φράουλα, την απόλυτη έκρηξη φρεσκάδας του καλοκαιριού!

Ας το πάρουμε από την αρχή..

Πριν ξεκινήσουμε τα ΑΠΑΝΤΑ ΤΗΣ  ΦΡΑΟΥΛΑΣ να σας πούμε πως με τα κατάλληλα σκαπτικά εργαλεία και διάθεση μπορείτε να τις καλλιεργήσετε παντού και φυσικά να τις χρησιμοποιήσετε σε κάθε γλυκό, επιδόρπιο που επιθυμείτε! Ένα ξεχωριστό και πολύ όμορφο φυτό που θα ομορφύνει τον κήπο σας! Οι φράουλες είναι ένα σχετικά εύκολα καλλιεργήσιμο φυτό,. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε στον κήπο, στο μπαλκόνι, μέσα στο σπίτι… ακριβώς, παντού υπάρχει χώρος για φραουλιά! Μπορείτε να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τις δικές σας είτε με σπόρους φράουλας είτε έτοιμα σποριόφυτα που θα βρείτε σε φυτώρια ή με μια παραγγελία σε εμάς

Αυτό το αγαπημένο και ζουμερός πολυετές ποώδες φυτό με τους πολλούς βλαστούς έχει το εξής αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό : οι ρίζες του διατηρούνται. Την άνοιξη βλασταίνει και πάλι! Το μέγεθος του φυτού δεν ξεπερνά τα 20 μέτρα ύψος και 40 εκατοστά διάμετρο με λευκά άνθη και το θυσανώδες σύστημα των ριζών της!

Ξεκινούν την εμφάνιση τους τον Απρίλιο και συνήθως τις απολαμβάνουμε μέχρι τον Μάιο και μετά φθινόπωρο!

Η Φράουλα είναι δημοφιλής και καλλιεργείται σ΄όλο τον κόσμο, με κύριο παραγωγό τις ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία, Γαλλία.

Στην χώρα μας, οι μεγαλύτερες περιοχές που θα τις βρείτε στην Ηλεία, Λάρισα, Πιερία, Ημαθία και Πέλλα.e

Οι τρόποι καλλιέργειας

Έχουμε την διαδεδομένη θερμοκηπιακή καλλιέργεια , την υπαίθρια, την καλλιέργεια σε τούνελ και την  υδροπονική στις οποίες οι ρίζες βρίσκονται απευθείας στο νερό και στα εκάστοτε θρεπτικά συστατικά που επιλέγει ο καλλιεργητής!

Στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια που είναι και η πιο γνωστή υπάρχει ο κίνδυνος του παράσιτου και φυσικά οι φράουλες ψεκάζονται δυστυχώς συχνά!

Με λίγο χρόνο από τον χρόνο σας επομένως και λίγο χώρο από το παρτέρι, μπαλκόνι σας μπορείτε να αποκτήσετε τις δικές σας φράουλες σε χρόνο ρεκόρ και χωρίς προσθήκη φυτοφαρμάκου !

Δημιουργείστε μοναδικές συνθέσεις στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας καθώς η φράουλα με τους κρεμαστούς καρπούς της μπορεί να ντύσει με τα χρώματα της ολόκληρους κρεμαστούς κήπους και ζαρντινιέρες ! Για να στεφθεί με επιτυχία η απόπειρα σας, χρειάζεστε έναν πιστό σύμμαχο .. Τον ήλιο! Η φράουλα έχει μεγάλη ανάγκη τον ήλιο προκειμένου να αναπτυχθεί, να κοκκινήσει και γενικά να δέσουν οι καρποί της!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους καρπούς σε ελαφρύ χώμα με ph 5,7 και 6.5 αρχικά σε ένα μικρό ποτηράκι! Επειδή είναι πολύ ευαίσθητες καλό θα ήταν να τις βλέπει ο ήλιος 7-9 ώρες την ημέρα οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αρχή τεχνητό φως και μόλις μεγαλώσει και γίνει σποριόφυτο, το μεταφυτεύετε στην τελική του θέση στον κήπο ή σε γλάστρες και ζαρντινιέρες ! Προτιμήστε η καλλιέργεια τους να ξεκινήσει  την άνοιξη, στα τελευταία κρύα κοντά αρχές Απριλίου και μην αποθαρρυνθείτε αν δεν δείτε μεγάλα αποτελέσματα.. Η φράουλα πάει κάθε χρόνο και καλύτερα και ως πολυετές φυτό, πολλαπλασιάζεται με τον καιρό!

Για να μην υπάρχει κίνδυνος αρρώστιας, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε χώμα με κομπόστ ή άλλα οργανικά λιπάσματα, αποφεύγοντας την χρήση χώματος που προηγουμένως είχε φιλοξενήσει ντομάτες, πατάτες, πιπεριές κτλ !Αυτό γιατί ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών είναι μεγάλος!

Τι κάνουμε όμως….. στην βαρυχειμωνιά;

Τον χειμώνα είναι πολύ σημαντικό να προστατέψετε παση θυσίας τις ρίζες ρίχνοντας οργανική ύλη ( από κομμένα χόρτα και άχυρο μέχρι φύλλα) και φυσικά να μένουν τα φυτά στον ήλιο! Πρέπει να τα βλέπει ο ήλιος ακόμη και τις σκοτεινές μέρες, έστω λίγο θα υπάρχει μια επαφή!

Για τις φράουλες ωστόσο που έχετε μέσα στο σπίτι σε γλαστράκια καλό είναι να τις έχετε κοντά σε κάποιο παράθυρο! Πότισμα παράλληλα επειδή οι φράουλες έχουν πολύ ρηχό ριζικό σύστημα πρέπει να γίνεται τακτικά, καθώς μια ένδειξη ότι τους λείπει νερό είναι τα μικρά φυλλαράκια και… η σπάνια παραγωγή φράουλας! Πάντα το χώμα πρέπει να είναι υγρό αλλά προσοχή! Όχι μουσκεμένο!

Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ 17 και 30 βαθμούς κελσίου γιατί δεν αγαπούν ιδιαίτερα θα λέγαμε τις υψηλές θερμοκρασίες και το ζεστό κλίμα!

Ποικιλίες!

June Bearing: Πρόκειται για ποικιλία που δίνει… τον Ιούνιο ! Η παραγωγή της διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες. Η περίοδος παραγωγής, διαρκεί 2 με 3 εβδομάδες. Υπάρχουν ‘’εξειδικεύσεις’’ αυτής της ποικιλίας όπως η all star αλλά δεν έχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ τους.

Everbearing: Παράγει 3 φορές τον χρόνο κάθε εποχή εκτός του χειμώνα! Έχει και αυτή τις εξειδικεύσεις της όπως η Laramie και γενικά είναι η πιο δραστήρια !

Quinault Neutral: Παράγει φράουλες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου! Αυτή και αν είναι δραστήρια με κατάλληλη φροντίδα! Παράγει όμως σημαντικά μικρότερες φράουλες! Είναι οι εξειδικεύσεις της Seascape και Tristar!

Προστασία και ετοιμότητα!

Όπως όλα, έτσι και οι φραουλιές μας κατά περιόδους απειλούνται από διάφορες ασθένειές, από μύκητες ( αυτή η μάστιγα) μέχρι ζιζάνια και απλώνονται κιόλας σε όλο το χώμα! Λίγος χαλκός και κάλυψη του εδάφους με ρητίνη η αλλιώς βελόνες πεύκων είναι το καλύτερο μέσο για να επιδράσει και να βελτιώσει την καλλιέργεια της φράουλας! Ένα ακόμη μέσο προστασίας είναι να προσέχετε κατά το πότισμα να μην σαπίσουν οι φράουλες γιαυτό και δεν χρειάζεται να βρέχετε τα φύλλα της ή να την ποτίζετε πρωινές ώρες!

Η καλλιέργεια και ενασχόληση με τα φυσικά προϊόντα έχουν ευεργετικές ιδιότητες απέναντι στον άνθρωπο και τι καλύτερο από την δική σας παραγωγή φράουλας ! Πείτε μας στα σχόλια πως πήγε η σοδιά σας !

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required