Πως να φυτέψετε ένα δέντρο!

Τα δέντρα κάνουν τον κόσμο μας ένα υπέροχο, όμορφο μέρος! Μας παρέχουν πολλά οφέλη – σκιά, χαλάρωση, αυξημένη αξία ιδιοκτησίας, στέγη, τροφή και συμβάλλουν στην ψυχική μας ευεξία! 

Η φύτευση δέντρων είναι ένας μικρός τρόπος που ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Η δενδροφύτευση είναι εύκολη αν ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα!

Σχεδιάστε με πλάνο και φτιάξτε τις απαραίτητες συνθήκες στο έδαφος!

Σκεφτείτε πώς θα μοιάζει το δέντρο όταν μεγαλώσει.. Πόσο ύψος θα έχει; Τι σχήμα θα έχει; Θα χωρέσει στον χώρο που έχετε διαθέσιμο; Ένα κωνοφόρο (αειθαλές) ή φυλλοβόλο δέντρο θα ταίριαζε; Το έδαφος σας είναι κατάλληλο για να φυτέψετε ένα δέντρο;  

Ζιζάνια και έντομα μπορεί να δώσουν ‘’μάχη’’ για να σας εμποδίσουν να αναπτύξετε το δέντρο σας. Προϊόντα όπως το εντομοκτόνο Decis  και το ζιζανιοκτόνο roundup gold είναι σύμμαχοι σας και κατάλληλα προϊόντα τόσο για την υποστήριξη καλλιεργειών είτε δέντρων (ελιές, λεμονιές, ροδακινιές, βερικοκιές, κ.α.) είτε θάμνων ! 

Παράλληλα, πριν προχωρήσετε σε σκάψιμο, βεβαιωθείτε ότι έχετε ζητήσει έλεγχο για τo έδαφος σας για να ελέγξετε για θαμμένα καλώδια και σωληνώσεις που μπορεί να υπάρχουν στην ιδιοκτησία σας. Καλέστε τον δήμο της περιοχής σας για να μάθετε με ποιον να επικοινωνήσετε και μη φυτέψετε ψηλά δέντρα κοντά σε καλώδια! 

 Ποια περίοδος είναι κατάλληλη για να φυτέψετε ένα δέντρο; 

Τα φυλλοβόλα δέντρα μπορούν να φυτευτούν την άνοιξη, μόλις ο πάγος φύγει από το έδαφος, ή το φθινόπωρο, από την πτώση των φύλλων μέχρι την παγωνιά. 

Τα κωνοφόρα μπορούν να φυτευτούν νωρίς την άνοιξη μέχρι τέσσερις εβδομάδες αφότου τα φυλλοβόλα δέντρα έχουν ανοίξει τα φύλλα τους, ή το φθινόπωρο, περίπου από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έως τα τέλη Οκτωβρίου. 

  Βήματα για να φυτέψετε ένα δέντρο!

  1. Ελαχιστοποιήστε τη ζημιά κατά τη μεταφορά των δέντρων σας 

Προστατέψτε καλά το δέντρο σας κατά τη μεταφορά, γεμίζοντας απαλά τον κορμό και τα κλαδιά με προστατευτικό ύφασμα και δένοντας τις χαλαρές άκρες με μαλακό σχοινί ή σπάγκο. 

2.Φυτέψτε το όσο πιο σύντομα γίνεται!

Εάν η φύτευση δεν είναι δυνατή αμέσως, εναποθέστε το δέντρο σε δροσερό, σκιερό μέρος και νερό όσο χρειάζεται για να διατηρήσετε τις ρίζες του και το έδαφος υγρό. 

3. Προετοιμάστε το σημείο φύτευσης που θα γίνει η φύτευση.

Σκάψτε μια τρύπα δύο έως τρεις φορές πιο φαρδιά από το δοχείο ή τη ρίζα. Η τρύπα πρέπει να είναι τόσο βαθιά όσο η ρίζα. Όταν τοποθετείται στην τρύπα, η αρχή της ρίζας (δηλαδή όπου οι ρίζες ενώνονται με το κύριο στέλεχος ή τον κορμό) πρέπει να είναι ίσο ή ελαφρώς πάνω από το βάθος της οπής!

4. Φυτέψτε το δέντρο σας με φροντίδα και προσοχή.

Για δέντρα σε δοχεία, σύρετε απαλά τη ρίζα από τη γλάστρα και βάλτε το μέσα στην τρύπα. Για δέντρα με λινάτσα, τοποθετήστε τη ρίζα στην τρύπα και κόψτε απαλά το συρμάτινο καλάθι και τη λινάτσα.

Φυτέψτε το δέντρο έτσι ώστε η κορυφή της ρίζας να είναι στο ίδιο επίπεδο με την κορυφή της τρύπας και το δέντρο να είναι κάθετο. Γεμίστε την τρύπα μέσα και γύρω από τη ρίζα με το χώμα που έχει αφαιρεθεί από την τρύπα ή με χώμα καλής ποιότητας. Μην επιστρέφετε γρασίδι ή χλοοτάπητα στην τρύπα.

5.Απαλλαγείτε από ζιζάνια και έντομα που μπορεί να βρίσκονταν εκεί πριν φυτέψετε το δέντρο σας.

Με εξαιρετικά προϊόντα όπως το εντομοκτόνο  decis  και το ζιζανιοκτόνο roundup περιποιηθείτε και καθαρίστε το έδαφος που θα δεχθεί το δέντρο σας! 

Ρίξτε απαλά το χώμα γύρω από τη ρίζα μέχρι να γεμίσει η τρύπα κατά τα δύο τρίτα για να αφαιρέσετε τους θύλακες αέρα. Γεμίστε τον υπόλοιπο χώρο με νερό για να καθίσει το χώμα και αφήστε την τρύπα να στεγνώσει. Ολοκληρώστε το γέμισμα της τρύπας με χώμα και κάντε μια εξοχή χώματος γύρω από τη ρίζα για να κατευθύνετε το νερό προς τις ρίζες. 

 

Πως θα φροντίζετε το δέντρο σας; 

Αρχικά, ποτίστε αργά και βαθιά αμέσως μετά τη φύτευση και μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο όσο χρειάζεται σε ξηρές συνθήκες για να διατηρείται το έδαφος υγρό!

Σχετικά με τη λίπανση, αποφύγετε την εφαρμογή λιπάσματος, εκτός από οστεάλευρα ή λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο, τον πρώτο χρόνο μετά τη φύτευση του δέντρου σας. Ένα λίπασμα υψηλότερου αζώτου μπορεί να εφαρμοστεί αργότερα για πρασίνισμα του φυλλώματος.

Κλαδέψτε κατά τη φύτευση για να βελτιώσετε την απόσταση των κλαδιών  αφαιρέστε τα νεκρά, κατεστραμμένα ή αδύναμα κλαδιά. Τα δέντρα πρέπει να κλαδεύονται ενώ είναι σε περίοδο αδράνειας στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης. 

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε το δέντρο; 

Για τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης του δέντρου σας, ελέγχετε τακτικά το έδαφος και βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα έστω και λίγο νωπό. Εάν δε βρέχει συχνά, ποτίστε το δέντρο με τρεις κουβάδες νερό δύο φορές την εβδομάδα ή με το λάστιχο για 5-10 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα. Φροντίστε να μην ποτίζετε υπερβολικά. Εάν το νερό μαζεύεται γύρω από το δέντρο ή το έδαφος είναι πολύ υγρό μετά το πότισμα, τότε ποτίζετε λιγότερο συχνά…! 

 Είναι βέβαιο πως ένα δέντρο μπορεί να ομορφύνει με ποικίλους τρόπους τη ζωή σας καθώς και να σας συντροφεύει σε όλα τα χρόνια σας!

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required