Ποντίκια του αγρού: Αντιμετώπιση και πώς να τα διώξετε

Ποντίκια του αγρού: Αντιμετώπιση και πώς να τα διώξετε

Στο σημερινό άρθρο θα μάθετε για τα ποντίκια του αγρού, την αντιμετώπισή τους και πώς να προστατέψετε τα δέντρα σας από τα ροκανίσματά τους.

Τα μικρά αυτά τρωκτικά, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στα φυτά σας, αλλά μπορούν να φανούν και επικίνδυνα λόγω των ασθενειών που ενδέχεται να κουβαλάνε.

Πάμε λοιπόν να δώσουμε απάντηση στην ερώτηση <<Πώς να διώξω τα ποντίκια από τον κήπο μου;>> ώστε να μην είναι ο χώρος σας στέκι ανεπιθύμητων επισκεπτών.

Τι προσελκύει τα ποντίκια στον κήπο σας

Σκεφτείτε πόση τροφή και μέρη για φωλιά προσφέρει ένας κήπος στα ποντίκια.

Αυτοί οι δύο είναι και οι βασικοί λόγοι άλλωστε που σας επισκέπτονται.

Τα λαχανικά σας, οι σπόροι σας, τα έντομα στον κήπο σας κλπ, είναι εξαιρετικοί μεζέδες για τα ποντίκια του αγρού.
Συνδυάστε το αυτό και με όλες τις πιθανές κρυψώνες που υπάρχουν στον χώρο και έχετε το τέλειο στέκι.

Τώρα θα πείτε: <<Υπάρχει κήπος χωρίς αυτά;>>.

Σίγουρα όχι, για αυτό άλλωστε θα σας δείξουμε και τρόπους για την αντιμετώπιση των ποντικών στον κήπο σας, σε περίπτωση που σας προκαλούν πρόβλημα.

Τι τρώνε τα ποντίκια του αγρού

Τα ποντίκια του αγρού τρέφονται κυρίως με σπόρους, έντομα, σαλιγκάρια, φρούτα, μούρα, φυτά κλπ. Δεν θα διστάσουν επίσης να κολατσίσουν και απ’ το φαγητό των κατοικιδίων σας ή και απ’ τον φλοιό των δέντρων σας.

Ποντίκια του αγρού – Αντιμετώπιση

Ποντίκι του αγρού σε κήπο, τρωκτικό που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση

Ήρθε η ώρα να δούμε πώς να αντιμετωπίσετε τα ποντίκια στον κήπο σας.

Θα σας δείξουμε τι μπορείτε να κάνετε στον χώρο σας για να μην προσελκύσετε τα ποντίκια αλλά και τρόπους για να τα καταπολεμήσετε.

Ας ξεκινήσουμε!

Σημείωση! Μην προσπαθήσετε να πιάσετε τα ποντίκια με γυμνά χέρια, είτε είναι ζωντανά είτε όχι. Αποφύγετε την επαφή μαζί τους καθώς μπορεί να σας δαγκώσουν ή να μεταφέρουν ασθένειες.

Πώς να διώξω τα ποντίκια από τον κήπο – έλεγχος χώρου

 1. Εξαλείψτε τις κρυψώνες τους: Δείξτε στα ποντίκια ότι το μέρος είναι “αφιλόξενο” για αυτά με το να μην τους προσφέρετε πιθανή στέγη.
  Κρατήστε το γκαζόν σας κοντό και μην αφήνετε μεγάλη βλάστηση στον χώρο σας.
  Κλαδέψτε τους θάμνους σας, ώστε να μην είναι στο επίπεδο του εδάφους και μην αφήνετε στοίβες από κομμένα ή πεσμένα κλαδιά και φυτά στον χώρο.
  Αν έχετε στοίβες από ξύλα, τούβλα ή πέτρες, μπορείτε να τα μετακινήσετε και αυτά, ώστε να μην είναι μέσα στον κήπο σας.
  Τέλος, μην αφήνετε σκουπίδια ή ανοιχτούς κάδους στον χώρο σας.
 2. Μην τους αφήνετε φαγητό: Αν έχετε κατοικίδια, μην αφήνετε την αφάγωτη τροφή τους έξω στον κήπο σας.
  Η τροφή για γάτες, σκύλους, πουλιά κλπ, μπορεί να προσελκύσει ανεπιθύμητα τρωκτικά.
  Ακόμη ένα πιθανό “γεύμα” για τα ποντίκια είναι και τα σκουπίδια σας.
  Μην αφήνετε λοιπόν υπολείμματα φαγητού στο χώρο, να πετάτε πάντα όλα τα σκουπίδια και να μην αφήνετε τους κάδους απορριμμάτων ανοιχτούς.
 3. Καλύψτε τις τρύπες που έσκαψαν: Ένας ακόμη τρόπος για την αντιμετώπιση ποντικών του αγρού, είναι να καλύψετε τις τρύπες που έχουν σκάψει για κρυψώνες.
  Καλύψτε τες με χώμα ή πέτρες και αν παρατηρείτε ότι εμφανίζονται περισσότερες, τότε ίσως οι επισκέπτες είναι ακόμη στον χώρο σας.
 4. Βάλτε φυτά που διώχνουν τα ποντίκια: Κάποιοι κηπουροί πιστεύουν ότι φυτά όπως ο νάρκισσος, η μέντα και η λεβάντα μπορούν να απωθήσουν τα ποντίκια στον κήπο.

Πώς να διώξω τα ποντίκια από τον κήπο – έλεγχος τρωκτικών

 1. Βάλτε παγίδες: Μπορείτε να τοποθετήσετε στρατηγικά ποντικοπαγίδες, όπως φάκες, με το κατάλληλο δόλωμα, κοντά στα τούνελ των ποντικών ή στα σημεία που τους έχετε εντοπίσει.
  Μην ξεχνάτε επίσης να τις ελέγχετε ανά περιόδους και σε καμία περίπτωση μην ακουμπήσετε τις παγίδες και τα ποντίκια με γυμνά χέρια.
  Προσοχή! Αν έχετε παιδιά ή κατοικίδια, μην τοποθετείτε τις παγίδες σε μέρη που υπάρχει πιθανότητα να περάσουν, καθώς μπορεί να τραυματιστούν.
 2. Χρησιμοποιήστε σπιτικά απωθητικά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σπιτικές μεθόδους που αρκετοί πιστεύουν ότι διώχνουν τα ποντίκια απ’ τον κήπο.
  Μια μέθοδος είναι να μουσκέψετε μπάλες από βαμβάκι με αμμωνία ή αιθέρια έλαια όπως μέντα ή λεβάντα και να τις τοποθετήσετε στον κήπο σας.
  Οι μυρωδιές αυτές δεν αρέσουν στα ποντίκια οπότε τα απωθούν απ’ τον χώρο σας.
 3. Χρησιμοποιήστε τρωκτικοκτόνα δολώματα: Τα τρωκτικοκτόνα δολώματα είναι ένας ακόμη αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση ποντικών του αγρού.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, ώστε να μείνουν καλυμμένα τα δολώματά σας, ειδικά σε εξωτερικούς και ακάλυπτους χώρους, χρησιμοποιήστε τα με έναν δολωματικό σταθμό.

Μπορεί τα ποντίκια να χρειαστεί να φάνε αρκετές φορές απ’ το δόλωμα για να εξολοθρευτούν. Κάποια όμως περιέχουν ισχυρό φάρμακο για ποντίκια που τα εξοντώνει με την πρώτη.
Όπως και με τις παγίδες, έτσι και με τα δολώματα, χρειάζεται εξαιρετική προσοχή για να μην τα φάνε άλλα κατοικίδια και ζώα ή ακόμη και παιδιά στον χώρο.

 1. Καταπολέμηση ποντικών με υπέρηχους: Ένα απωθητικό τρωκτικών με υπέρηχους, μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα ποντίκια του αγρού μακριά.

Αν δυσκολεύεστε με την καταπολέμηση ποντικών στον κήπο σας, μη διστάσετε να καλέσετε ένα επαγγελματικό συνεργείο για μυοκτονία, καθώς είναι η πιο άμεση λύση.

Προστασία δέντρων από ποντίκια

Μηχανή του γκαζόν σε πράσινο χορτάρι. Βασικό μέτρο για την προστασία δέντρων από ποντίκια

Τα ποντίκια του αγρού, μπορούν να ροκανίσουν τον φλοιό, τις ρίζες και τα κλαδιά των δέντρων σας.

Γιατί όμως το κάνουν αυτό;

Αυτό συμβαίνει καταρχάς το χειμώνα, όπου τα ποντίκια δεν μπορούν να βρουν εύκολα άλλες τροφές.

Οπότε, η καλύτερη περίοδος για να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα, είναι πριν το χειμώνα.

Για αρχή, όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω, είναι σημαντικό να κρατάτε το γρασίδι και τους θάμνους στον χώρο σας κομμένα.

Αυτό μπορεί να κάνει τα ποντίκια να πάνε αλλού για να αναζητήσουν τροφή. Δηλαδή σε μέρη με περισσότερη κάλυψη, ώστε να μην κινδυνεύουν απ’ τους φυσικούς εχθρούς τους.

Αν σκοπεύετε να φυτέψετε δέντρα, είναι καλό να ξεκινήσετε ένα χρόνο πριν να κόβετε ανά διαστήματα το γρασίδι και τα χόρτα στον χώρο που σκοπεύετε να τα φυτέψετε.

Μπορείτε επίσης να βάλετε προστατευτικά κορμών στα δέντρα σας όσο είναι ακόμη νέα.

Τα προστατευτικά είναι σαν πλαστικοί σωλήνες και προστατεύουν τα δέντρα σας από τρωκτικά και άλλα ζώα.

Μπορείτε να βάλετε τα προστατευτικά γύρω απ΄τους σπόρους όταν τους φυτέψετε, ελέγχοντας τα βέβαια ανά διαστήματα για να μην επηρεάσουν την ανάπτυξη του κορμού.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να μάθετε για τα ποντίκια του αγρού και την αντιμετώπισή τους.

Αν θέλετε να προστατέψετε τον κήπο σας απ’ τα ποντίκια και χρειάζεστε βοήθεια με τα κατάλληλα προϊόντα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

 

 

Comments (1)

 1. Ισχυρό ποντικοφαρμακο για αρουραίους σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο το προβλημα ειναι οτι εχω σκυλιά

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required