Ποια Βότανα να Φυτέψετε το Χειμώνα και πώς να τα Αξιοποιήσετε

Η αλήθεια είναι ότι μέσα στην καρδιά του χειμώνα, οι επιλογές για καλλιέργεια δεν είναι πολλές. Η περίοδος σποράς των χειμερινών καλλιεργειών, αυτών δηλαδή που συλλέγονται το χειμώνα, γίνεται το Φθινόπωρο. Ωστόσο, εάν θέλετε να ασχοληθείτε τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, η καλύτερη επιλογή είναι τα βότανα.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές πληροφορίες σχετικά με τα βότανα που μπορείτε να φυτέψετε το χειμώνα, καθώς και πως μπορείτε να τα αξιοποιήσετε στο μέγιστο.

Δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να φυτέψετε βότανα το χειμώνα

Είτε διαθέτετε κήπο είτε όχι, η καλλιέργεια βοτάνων των χειμώνα μπορεί να γίνει και σε εσωτερικούς χώρους. Η αξιοποίηση της κουζίνας ή ενός φωτεινού δωματίου, όπου ο ήλιος μπορεί να βλέπει τα βότανα για τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα, αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Σε περιοχές όπου το κρύο είναι αρκετά έντονο, ενδεχομένως να χρειαστεί και κάποιος λαμπτήρας για την ανάπτυξη φυτών σας.

Η διατήρηση μιας περιοχής με αρκετή υγρασία είναι επίσης σημαντική για την ανάπτυξη των βοτάνων. Εάν δεν διαθέτετε υγραντήρα, η τοποθέτηση υγρών βότσαλων σε ένα δίσκο και η τοποθέτηση της γλάστρας με τα βότανα από πάνω δημιουργεί ένα περιβάλλον που θα τα ευνοήσει.

Ποια βότανα να φυτέψετε το χειμώνα στο σπίτιΠοια βότανα να φυτέψετε το χειμώνα

Εάν αναζητάτε ποια βότανα να φυτέψετε το χειμώνα, αρχικά θα πρέπει να επιλέξετε το καταλληλότερο είδος. Αυτό δεν είναι άλλο από τα πολυετή φυτά. Οι σπόροι που θα πρέπει να εξετάσετε για τις χειμερινές σας ασχολίες είναι:

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο αποτελεί ένα πολυετές βότανο που διαθέτει προστατευτικές ιδιότητες κατά της ακτινοβολίας. Προκειμένου να αναπτυχθούν οι σπόροι δενδρολίβανου, απαιτούν συνήθως ξηρό αέρα και υγρό έδαφος.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα το οποίο αποκάλυψαν μελέτες στην Ισπανία, είναι ότι το δενδρολίβανο συμβάλει δραστικά στον μετριασμό των επιπτώσεων της ιονίζουσας ακτινοβολίας. Με την αυξανόμενη χρήση των καθημερινών πηγών ακτινοβολίας, όπως το Wi-Fi και τα κινητά τηλέφωνα, η προσθήκη δενδρολίβανου στον εσωτερικό σας χώρο εξασφαλίζει τεράστια οφέλη, πέρα από ένα συστατικό για τα φαγητά σας.

Ρίγανη

Η ρίγανη αποτελεί ένα βότανο το οποίο ενισχύει τη γεύση των πιάτων και ταυτόχρονα προσφέρει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες. Οι σπόροι ρίγανης ευδοκιμούν σε εσωτερικούς χώρους για περίπου 1 με 2 χρόνια. Η συγκομιδή των φύλλων της ρίγανης ενισχύει την περαιτέρω ανάπτυξή τους, εξασφαλίζοντας συνεχή προμήθεια τόσο για τη μαγειρική όσο και για φαρμακευτική χρήση.

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα υποτιμημένο βότανο που μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους. Γεγονός που τον καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για όλο τον χρόνο. Όπως και πολλά ακόμη βότανα, έτσι και το συγκεκριμένο, ευδοκιμεί σε γλάστρες τις οποίες μπορείτε να τοποθετήσετε δίπλα από κάποιο παράθυρο. Έτσι, πέρα από μια όμορφη ενασχόληση, θα έχετε πάντα ένα από τα βασικότερα συστατική για τη μαγειρική σας.

Κόλιανδρος

Ο κόλιανδρος προσφέρει όχι μόνο υπέροχη γεύση στα φαγητά αλλά και αξιοσημείωτες φαρμακευτικές ιδιότητες. Πλούσιος σε βιταμίνες, ο κόλιανδρος έχει αποδειχθεί ότι αποβάλλει τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό. Έτσι, η χρήση του κόλιανδρου στα φαγητά σας θα σας εξασφαλίσει τεράστια οφέλη.

Θυμάρι, άνηθος και μέντα

Τα συγκεκριμένα βότανα αποτελούν επίσης δημοφιλείς επιλογές στα κηπευτικά είδη, λόγω του ότι μπορούν να ευδοκιμήσουν σε εσωτερικούς χώρους, προσφέροντας μια αρωματική προσθήκη στα φαγητά σας.

Καλλιέργεια βοτάνων το χειμώνα

Πώς να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τα βότανά σας

Η συγκομιδή των βοτάνων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος τους. Βότανα όπως η ρίγανη και ο μαϊντανός, επωφελούνται από την τακτική συγκομιδή των φύλλων τους, αφού νέα θα λάβουν τη θέση τους. Όσον αφορά τον κόλιανδρο, εξετάστε το ενδεχόμενο να τον φυτέψετε σε τρεις διαφορετικές γλάστρες και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε συνεχή προμήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Προκειμένου μάλιστα να αξιοποιήσετε την παραγωγή των βοτάνων σας στο μέγιστο, καλό θα ήταν να εκμεταλλευτείτε διάφορες μεθόδους, όπως η κατάψυξη, η αποξήρανση και η δημιουργία ελαίων. Κάθε μία από τις τεχνικές αυτές θα σας βοηθήσει να απολαμβάνετε τις γεύσεις και τα οφέλη των βοτάνων σας και μετά τη χειμερινή περίοδο.

Ποια βότανα να φυτέψετε το χειμώνα – Συμπεράσματα

Όπως είδαμε και παραπάνω, οι επιλογές για το ποια βότανα να φυτέψετε το χειμώνα είναι αρκετές. Μπορείτε να αξιοποιήσετε αρκετές από αυτές, ώστε να έχετε πάντοτε φρέσκα μυρωδικά για τα φαγητά σας. Με την κατάλληλη φροντίδα, την προσεκτική συγκομιδή και τις διάφορες τεχνικές συντήρησης, τα χειμερινά σας βότανα θα σας προσφέρουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες καθημερινά.

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να βρείτε όλα τα γεωργικά προϊόντα που θα χρειαστείτε για τις χειμερινές σας ασχολίες, πάντοτε στο πιο προσιτό κόστος της αγοράς.

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required