Περιορισμός παρασίτων στα πτηνοτροφεία!

Περιορισμός παρασίτων στα πτηνοτροφεία!

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διαχείρισης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πουλερικών είναι ο έλεγχος των παρασίτων. Οι εγκαταστάσεις πουλερικών μπορούν να προσβληθούν από μύγες, ακάρεα, ψείρες, κοριούς, ψύλλους,, κουνούπια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε..!  Με την εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων ελέγχου των παρασίτων, οι παραγωγοί μας μπορούν να σας προτείνουν μερικούς τρόπους και σκευάσματα όπως το Εντομοκτόνο Dobol Microemulsion | 1lt και το Εντομοκτόνο Bombex Farumy | 50 cc που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά από αυτά τα παράσιτα περιορίζοντας τον πληθυσμό τους..! 

 Ας μιλήσουμε για .. Μύγες ! 

Η αλλάγή και επέκταση της βιομηχανίας πουλερικών από πολλές μικρές μονάδες παραγωγής σε μεγαλύτερες μονάδες πουλερικών έχει αυξήσει σημαντικά τα προβλήματα με τη δημιουργία μεγάλων περιοχών αναπαραγωγής και μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων που είναι δαπανηρή η συχνή τους απομάκρυνση. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται σε αγροτικές περιοχές, οι παραγωγοί πουλερικών αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις να μειώσουν τους πληθυσμούς των .. σκουπιδιών τους! Οι πληθυσμοί μυγών, ακάρεων, ψύλλων παραδείγματος χάρη μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη δημόσια υγεία, με αποτέλεσμα κακές σχέσεις με την κοινότητα και αντιδικίες …!  

Οι μύγες, οι ψύλλο και τα σκαθάρια αποτελούν διαδεδομένα παράσιτα στα πτηνοτροφεία. Αναπαράγονται σε υγρό οργανικό υλικό που είναι σε αποσύνθεση, συμπεριλαμβανομένων των απορριμμάτων και των χυμένων ζωοτροφών καθώς και σε όλα τα είδη κοπριάς..! Για το λόγο αυτό, οι οικιακές μύγες είναι πιο πιθανό να αποτελούν πρόβλημα γύρω από πτηνοτροφεία όπου η υγιεινή είναι φτωχή και κακή. Η προσεκτική απολύμανση με προϊόντα όπως το Εντομοκτόνο Dobol Microemulsion | 1lt  και το Εντομοκτόνο Bombex Farumy | 50 cc μπορούν να περιορίσουν τη δημιουργία αποικίας! Οι ενήλικες οικιακές μύγες προτιμούν το φως του ήλιου και είναι πολύ δραστήριες, ακουμπώντας παντού και μεταδίδοντας παθογόνους πάνω στο τραπέζι σας ή όπου αλλού έχουν πρόσβαση! 

Περισσότερο η μύγα είναι το πιο σημαντικό είδος γιατί μπορεί να μεταφέρει και να μεταδώσει πολλές ασθένειες στον άνθρωπο και στα πουλερικά και να αφήσει στίγματα και στα αυγά. Για παράδειγμα, η  μύγα είναι ο γνωστότερος ξενιστής για την κοινή ..ταινία στα κοτόπουλα και έχει εμπλακεί στη μετάδοση αρκετών ιικών και βακτηριακών φορτίων σε ανθρώπους και ζώα. 

Αν και οι μύγες είναι από τους κυριότερους εχθρούς, σε περίπτωση που έχετε τη δική σας μικρή μονάδα ή κάνετε παραγωγή πουλερικών, υπάρχουν πολλά ακόμη έντομα που πρέπει να έχετε το νου σας! Σε γενικές γραμμές ακολουθώντας βασικές αρχές καθαριότητας και διαχείρισης των κρουσμάτων, υπάρχουν κάποια βήματα ελέγχου που σίγουρα θα σας κάνουν… τη ζωή πιο εύκολη! 

Έλεγχος, έλεγχος, έλεγχος! 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο των παρασίτων είναι η διαχείριση της κοπριάς…! Η φρέσκια κοπριά πουλερικών περιέχει 75 έως 80 %  υγρασία, γεγονός που την καθιστά ιδανική για αναπαραγωγή πολλών ποικιλιών πλασμάτων που δε θέλετε στο ”κοτέτσι” ή στη μονάδα παραγωγής σας..!

Μπορείτε πρακτικά να εξαλείψετε την αναπαραγωγή παρασίτων στην κοπριά μειώνοντας την περιεκτικότητα τηςσε υγρασία στο 30% εκατό ή λιγότερο. Προτιμάται η ξήρανση της κοπριάς γιατί μόλις στεγνώσει καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, συνήθως έχει λιγότερη οσμή και μεταφέρεται πιο εύκολα εκτός του χώρου με τα κλουβιά. Επίσης, η κοπριά υψηλής υγρασίας οδηγεί συχνά σε πληθυσμούς εξαιρετικά μικρών παθογόνων πρόβλημα που λύνεται με απολυμαντικά με προϊόντα όπως  το Dobol Microemulsion και το Bombex Farumy !

Διαχείριση ξηρής κοπριάς

Για να αποτρέψετε την αποικία όλων των παρασίτων που καραδοκούν, αφαιρείτε την κοπριά συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό σπάει τον κύκλο ζωής της αναπαραγωγής. Είναι σημαντικό να σκορπίσουμε την κοπριά σε λεπτές στρώσεις σε εξωτερικούς χώρους για να σκοτωθούν τα αυγά και οι προνύμφες στεγνώνοντας τα. Αποφύγετε σωρούς όμως κοπριάς. 

Πρέπει να έχετε πρόσβαση σε αρκετή γη, ώστε η κοπριά να μπορεί να απλωθεί παντού. Αυτό εμποδίζει τη συσσώρευση υπερβολικών ποσοτήτων θρεπτικών ουσιών στο έδαφος!

Εάν η κοπριά αποθηκεύεται στο σπίτι, πρέπει να στεγνώσει σε επίπεδο υγρασίας 30 % και να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο. Η ξηρή κοπριά μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια. Οποιαδήποτε πρακτική που περιορίζει την υγρασία στα περιττώματα ή βοηθά στο γρήγορο στέγνωμα είναι σημαντική για τον έλεγχο των παράσιτων. 

Διαχείριση Νερού..! 

Για να ελέγξετε τις κακοτοπιές, είναι ζωτικής σημασίας να μειώσετε τις πιθανότητες υγρασίας παντού! Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ελαχιστοποιήσετε το νερό όπου δεν χρειάζεται: 

Αποτρέψτε τις διαρροές σε σημεία νερού.

Η ρύθμιση της ροής του νερού με ένα σύστημα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των προβλημάτων υγρασίας. Αναθέστε σε έναν υπάλληλο να περπατά καθημερινά στο λάκκο της κοπριάς, στις ποτίστρες κτλ για να ελέγχει για διαρροές..!

Αερισμός κλουβιών.

Παρέχετε επαρκή αερισμό κάτω από τα κλουβιά, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η χρήση ανεμιστήρων  που φυσούν κατά μήκος των κλουβιών μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Ο επαρκής αερισμός του χώρου των πουλερικών είναι πάντα σημαντικός. 

Προβλήματα… εντερικά.

Προλάβετε τη δυσεντερία στα πουλερικά διατηρώντας το νερό καθαρό στα κλουβάκια και στις ποτίστρες! Εάν αναπτυχθεί δυσεντερία, χρησιμοποιήστε τα συνιστώμενα αντιβιοτικά και διατηρήστε την καθαριότητα!

Θερμοκρασίες κλουβιού!

Αποτρέψτε τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες στο σπίτι-κλουβί, οι οποίες ενθαρρύνουν τα κοτόπουλα να πίνουν μεγάλη ποσότητα νερού. Προσοχή όμως με τον περιορισμό, δεν χρειάζεται υπερβολή με τη μείωση κατανάλωσης νερούνγιατί μπορεί να μειώσετε την ωοτοκία. 

Υγιεινή στα πτηνοτροφεία.

Η πιο σημαντική βοήθεια στον επιτυχή έλεγχο των εντόμων είναι ..η καθαριότητα . Συχνά, ορισμένες συνθήκες μέσα και γύρω από τη λειτουργία των πουλερικών θα ενθαρρύνουν την δημιουργία πλήθους παρασίτων. Αυτά πρέπει να εξαλειφθούν. Αφαιρέστε γρήγορα και πετάξτε τα νεκρά πουλιά και τα σπασμένα αυγά που προκύπτουν. Πετάξτε τα όσο πιο μακριά γίνεται από τις εγκαταστάσεις πουλερικών ή κάψτε τα χρησιμοποιώντας κάποια εγκεκριμένη μέθοδο διαχείρισης. 

Καθαρίστε άμεσα και απορρίψτε τις χυμένες ζωοτροφές και την κοπριά, ειδικά εάν είναι υγρά..! 

Καθαρίστε τις τάφρους αποστράγγισης νερού που έχουν γεμίσει με ζιζάνια και έχουν αχρηστέψει το νερό!

Εγκαταστήστε κατάλληλες συνθήκες στα πτηνοτροφεία για να μεταφέρετε το νερό της βροχής μακριά από τα κτίρια.

Σημαντικότερο από όλα, επενδύστε στην καθαριότητα και την απολύμανση των εγκαταστάσεων σας με εγκεκριμένα προϊόντα και… είστε έτοιμοι! 

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required