Ολοκληρωμένες μέθοδοι διαχείρισης .. παρασίτων στους χώρους εστίασης

Ολοκληρωμένες μέθοδοι διαχείρισης .. παρασίτων στους χώρους εστίασης

Όπως οι άνθρωποι, τα τρωκτικά και άλλα παράσιτα προτιμούν να είναι ζεστά τις χειμωνιάτικες, κρύες μέρες..!
Εξαιτίας αυτού, τα παράσιτα βρίσκουν συχνά τρόπους εισόδου σε σπίτια και κτίρια, ειδικά αν μπορούν να αισθανθούν την τροφή.. Φανταστείτε πόσο ευάλωτοι χώροι είναι αυτοί της εστίασης..! Παράσιτα, όπως τα τρωκτικά, κατσαρίδες και μύγες, μπορεί να μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες που μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να αρρωστήσουν πολύ. Σας προτείνουμε πάντα με ασφάλεια αρχικά να ανιχνεύσετε την πηγή του προβλήματος (από που προέρχονται, τι τα προκαλεί) στην συνέχεια να χρησιμοποιήσετε σε κάθε περίπτωση προϊόντα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον εργασίας σας και που δεν αποτελούν κίνδυνο για το προσωπικό ή τους πελάτες σας,
όπως το Ποντικοφάρμακο Notrac Blox 28gr τοποθετώντας το σε εξωτερικούς χώρους με
δολωματικό σταθμό ή το επίσης αποτελεσματικό μας προϊόν Εντομοκτόνο Azamat 400gr για τα υπόλοιπα παράσιτα.

Για να μην μολύνουν τα παράσιτα τα αποθέματα τροφίμων και τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, μια επιχείρηση τροφίμων θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων ή αλλιώς φάκελο ΕΦΕΤ. Ένα πρόγραμμα Εφετ αποτελείται από πολλά προληπτικά βήματα που έχουν δημιουργηθεί για να κρατήσουν τα παράσιτα έξω από τις εγκαταστάσεις και να εξαλείψουν εκείνα τα παράσιτα που εισέρχονται.
Είναι σημαντικό για τους υπαλλήλους σας να κατανοούν τις μεθόδους για την πρόληψη των προσβολών, να είναι σε θέση να προσδιορίζουν κοινούς δείκτες παρασίτων και να γνωρίζουν τι να κάνουν εάν υπάρχει πρόβλημα παρασίτων..! Αυτή είναι μια βασική πτυχή της πιστοποίησης του διαχειριστή τροφίμων. Για να διατηρήσετε το πρόγραμμα ΕΦΕΤ σας να λειτουργεί ομαλά, εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας στα στοιχεία που αναφέρονται παρακάτω καθώς ελέγξτε και εσείς οι ίδιοι ορισμένες παραμέτρους όπως:

-Έλεγχοι ρουτίνας με την αλλαγή των λειτουργικών διαδικασιών σας όπου χρειάζεται για την πρόληψη των προσβολών, προσδιορισμός της συχνότητας παρακολούθησης στον φάκελο ΕΦΕΤ και δραστηριότητες παρακολούθησης, επαναξιολόγηση και τεκμηρίωση των δραστηριοτήτων.

-Έλεγχοι υγιεινής: απομάκρυνση πηγών τροφίμων όπως απορρίμματα, διαρροές και ακατάλληλα αποθηκευμένα τρόφιμα.

-Χημικοί έλεγχοι: πώς να εξαλειφθούν τα παράσιτα με ασφαλή και εγκεκριμένα σκευάσματα όπως
το Ποντικοφάρμακο Notrac Blox 28gr τοποθετώντας το σε εξωτερικούς χώρους με δολωματικό σταθμό ή το επίσης αποτελεσματικό μας προϊόν Εντομοκτόνο Azamat 400gr κατάλληλα για χρήση σε επιχειρήσεις που αποθηκεύουν, προετοιμάζουν και εκθέτουν φρέσκα και συσκευασμένα τρόφιμα και όπου υπάρχουν μέλη του κοινού και πελάτες!

-Λεπτομερής έλεγχος για την ανίχνευση της παρουσίας παρασίτων όσο το δυνατόν νωρίτερα, γύρω και μέσα σε κτίρια, σε εξαρτήματα και εξοπλισμό, αποθηκευμένα και εκτεθειμένα προϊόντα και εισερχόμενες προμήθειες !

Ποιο είναι οι πιο επικίνδυνοι εισβολείς..;

Ο τομέας αυτός προσελκύει παράσιτα, παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο προσβολών και αυξημένο ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία. Για συνεχή προστασία και ανίχνευση προσβολών από την αρχή, είναι σκόπιμο τα συμβόλαια ελέγχου παρασίτων να περιλαμβάνουν συχνή επίβλεψη και όχι αποκλειστικά θεραπείες ώστε να πιάνουμε τον ‘’δράστη’’… επ’αυτοφόρω πριν φτιάξει αποικία!
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου είναι απαραίτητο και δυνατό, μπορούν να πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένες υπηρεσίες υποκαπνισμού! Οι τύποι παρασίτων που αντιμετωπίζετε συχνά εξαρτώνται από το κλίμα, τη γεωγραφία και τα συστατικά των τροφίμων με τα οποία εργάζεστε..! Αλλά υπάρχουν μερικά παράσιτα που βρίσκονται σχεδόν παντού στον κόσμο και στις περισσότερες βιομηχανίες τροφίμων.. Αυτά τα παράσιτα περιλαμβάνουν:

Κατσαρίδες

Η κατσαρίδα είναι ένα από τα πιο μισητά παράσιτα παγκοσμίως και για καλό λόγο. Είναι γνωστό ότι φέρουν μια ποικιλία παρασιτικών σκουληκιών, βακτηρίων και ανθρώπινων παθογόνων, στα οποία περιλαμβάνονται η σαλμονέλα Typhimurium, η πολιομυελίτιδα και η Entamoeba histolytica. Τα πόδια της κατσαρίδας συχνά μαζεύουν μικρόβια και υπολείμματα ενώ ταξιδεύουν σε βρώμικα μέρη. Στη συνέχεια, μπορούν να το μεταφέρουν σε σταθμούς εργασίας, τρόφιμα και εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τροφίμων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης..! Οι κατσαρίδες είναι επίσης καλές στο να κρύβονται σε μικροσκοπικές σχισμές, καθιστώντας τις μερικές φορές δύσκολο να εντοπιστούν. Έχουν επίσης μια ποικίλη διατροφή, που τους επιτρέπει να βρίσκουν βιώσιμες πηγές τροφής σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Τρωκτικά

Ολοκληρωμένες μέθοδοι διαχείρισης .. παρασίτων στους χώρους εστίασης

Τα τρωκτικά, στα οποία περιλαμβάνονται ποντίκια και αρουραίοι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της βιομηχανίας τροφίμων. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τον εντοπισμό μιας προσβολής, οι οποίοι περιλαμβάνουν οπτικές παρατηρήσεις, περιττώματα, θορύβους ροκανίσματος και ροκανισμένα σύρματα και μόνωση. Μπορείτε επίσης να τα αναγνωρίσετε από τους λεκέδες στα ούρα τους, οι οποίοι μπορούν να φανούν κάτω από το υπεριώδες φως. Χτίζουν τις φωλιές τους κοντά σε πηγές τροφής και είναι γνωστά για την ικανότητά τους να αναπαράγονται γρήγορα.

Οι προσβολές από τρωκτικά ενέχουν πολλούς κινδύνους, όπως ζημιές σε ηλεκτρικό εξοπλισμό, δοχεία τροφίμων, μηχανήματα και συσκευασίες. Τα περιττώματα, τα ούρα και η γούνα τους μπορούν επίσης να μεταδώσουν επικίνδυνα παράσιτα στα τρόφιμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να προσβληθούν από εργαζόμενοι και πελάτες σοβαρές ασθένειες. Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι γνωστό ότι μεταδίδουν περισσότερες από 35 ασθένειες.

Μύγες
Οι μύγες είναι γνωστό ότι μεταφέρουν πολλά επιβλαβή παθογόνα. Τείνουν να αναπαράγονται σε απορρίμματα σε αποσύνθεση και σε άλλα υγρά, ανθυγιεινά περιβάλλοντα και στη συνέχεια μεταβαίνουν σε φρέσκα τρόφιμα και εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων, μολύνοντάς τα με
επιβλαβή βακτήρια ..!

Πουλιά
Τα πουλιά μπορούν να προκαλέσουν σημαντική φυσική ζημιά στις εγκαταστάσεις σας χτίζοντας φωλιές σε υδρορροές, οι οποίες παρεμποδίζουν την αποστράγγιση του νερού από την οροφή σας. Τα μεγαλύτερα είδη μπορούν επίσης να αποσπάσουν κεραμίδια στέγης. Μπορούν επίσης να μολύνουν τα τρόφιμα, τον εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων και τους χώρους προετοιμασίας. Τα περιττώματα πτηνών, εκτός από αντιαισθητικά, είναι επίσης τοξικά και μπορούν να μεταδώσουν παθογόνα που προκαλούν ασθένειες όπως ιούς, βακτήρια, μύκητες και πρωτόζωα. Οι κοινοί επιβλαβείς μικροοργανισμοί που μεταδίδονται από τα πουλιά περιλαμβάνουν το E. coli, τη σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο.

Μυρμήγκια
Τα μυρμήγκια, λόγω του μικρού τους μεγέθους, μπορούν να εισέλθουν μέσα από εξαιρετικά μικροσκοπικά ανοίγματα, με αποτέλεσμα να μπορούν να εισέλθουν σχεδόν σε οποιαδήποτε εγκατάσταση. Μόλις εισβάλουν σε μια εγκατάσταση, τα μυρμήγκια θα αφήσουν πίσω τους ένα αόρατο ίχνος φερομόνης, το οποίο θα ακολουθήσουν και άλλα μέλη της αποικίας τους.

Αράχνες

Ολοκληρωμένες μέθοδοι διαχείρισης .. παρασίτων στους χώρους εστίασης
Ενώ πολλές αράχνες δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, οι περισσότερες είναι πολύ ανεπιθύμητες και προκαλούν φόβο ή αηδία σε όσους τις βλέπουν. Τα κοινά σημάδια των προσβολών από αράχνες περιλαμβάνουν:

Ιστούς: Ενώ πολλά είδη αραχνών δημιουργούν γεωμετρικούς ιστούς, άλλα απλώς δημιουργούν ακατάστατα κρησφύγετα για να παγιδεύουν έντομα σε πιο απόμερα μέρη.

Σάκοι αυγών: Η πλειοψηφία των ειδών αράχνης γεννούν αυγά τυλιγμένα σε μια μπάλα από μετάξι, συχνά εκατοντάδες κάθε φορά. Εάν τα εντοπίσετε μέσα ή κοντά στις εγκαταστάσεις σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκκολαφθούν, με αποτέλεσμα περισσότερες αράχνες να περιφέρονται στις εγκαταστάσεις σας.

Υπερβολικά ιπτάμενα έντομα: Εάν εντοπίζετε πολλές μύγες, σκώρους, κουνούπια και άλλα μικρά ιπτάμενα έντομα μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις σας, μπορεί να προσελκύουν αράχνες στην ιδιοκτησία σας, καθώς αποτελούν πηγή τροφής.

Η σωστή και έγκυρη εκτίμηση της κατάστασης είναι ικανή να διατηρήσει την ασφάλεια και την υγιεινή της επιχείρησης σας χωρίς προβλήματα!

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required