Οινοποιείο στο σπίτι σας !

Οινοποιείο στο σπίτι σας, φρέσκο καλοκαιρινό κρασί, φτιαγμένο από τα χεράκια σας και τον εξοπλισμό ειδών οινοποιίας!

Καλοκαιράκι, παρέες στο τραπέζι και μουσική και εσείς θέλετε να ανανεωθείτε με λίγο εκλεπτυσμένο αλκοόλ!

Οι παρακάτω οδηγίες είναι για δημιουργία μαζικά περίπου 25 μπουκάλια των 750 ml παραδοσιακού κρασιού σταφυλιού, το οποίο θα είναι κατάλληλο για κάθε αρχάριο. Θα χρειαστείτε περίπου 400 ευρώ  για σταφύλια και βασικές προμήθειες που βρίσκονται σε πολλούς ιστότοπους όπως ο δικός μας !

Βήμα 1: Αγοράστε τα σταφύλια σας

Ξεκινήστε με τα καλύτερα ποιοτικά σταφύλια που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Θα χρειαστείτε 60 έως 75 κιλά σταφύλια. Ένα κατάστημα οινοποίησης θα έχει πηγές, όπως και οι μηχανές αναζήτησης, αλλά μπορεί να είναι δυνατό να αγοράσετε την προτιμώμενη ποικιλία σταφυλιού σας από έναν αμπελώνα κοντά σας με 2-3 ευρώ το κιλό!

Αποφύγετε τη χρήση συμπυκνώματος σταφυλιού, καθώς μπορεί να καταλήξει να έχει πιο γλυκιά γεύση ή λιγότερη συνολική δομή από τα κρασιά που συνήθως απολαμβάνετε. Ωστόσο, ο κατεψυγμένος χυμός σταφυλιού ή ο μούστος (ο χυμός με τη φλούδα του σταφυλιού περιλαμβάνεται) είναι σχεδόν εξίσου καλός με τον φρέσκο.

Βήμα 2: Πολτοποίηση και ζύμωση

Εάν έχετε χυμό σταφυλιού ή προθρυμματισμένο μούστο, μπορείτε να περάσετε στη ζύμωση. Εάν όχι, θα χρειαστεί να συνθλίψετε ή να πιέσετε τα σταφύλια για να ρέει ο χυμός. Κόψτε τα σταφύλια και πολτοποιήστε τα! Πατήστε τα σε ένα λεκανάκι. Δεν μπορείτε να τα χαλάσετε, γι’ αυτό πιέστε δυνατά μέχρι να θρυμματιστούν τα τσαμπιά και να απελευθερωθεί ο χυμός. Αυτό θα αφαιρέσει επίσης μερικά από τα κόκκινα μούρα από τους μίσχους, κάτι που είναι καλό. Μπορείτε να αγοράσετε ή να νοικιάσετε εξοπλισμό ειδών οινοποιίας.

Αφού τα σπάσετε, τότε ρίξτε τα σταφύλια σε οποιοδήποτε μεγάλο, καθαρό πλαστικό βαρέλι.

Για τα λευκά κρασιά, θέλετε να ζυμώσετε τον χυμό μόνο στο επόμενο βήμα. Ρίξτε το μεγαλύτερο μέρος του χυμού μέσα από ένα χωνί σε ένα γυάλινο κάρβουνο και, στη συνέχεια, πιέστε τα υπολείμματα φλούδας και τα στελέχη μέσα από ένα τρυπητό βαρέως τύπου σε μια κατσαρόλα ή κουβά για να μαζέψετε τον υπόλοιπο χυμό. Μπορείτε επίσης να βάλετε τις φλούδες και τους σπόρους σε μια υφασμάτινη σακούλα και να στύψετε τον επιπλέον χυμό.

Για τα κόκκινα, ζυμώνετε όλο το χάος!; του χυμού, των φλοιών και των σπόρων αφού αφαιρέσετε όσα κοτσάνια επιτρέπει …η υπομονή σας!

Βήμα 3Α: Ζύμωση για λευκό κρασί

Ρίξτε το χυμό σε ένα δοχείο ή άλλο δοχείο που κλείνει, μεγαλύτερο από τον όγκο που θα ζυμώσετε, καθώς το κρασί μπορεί να αφρίσει ή να διογκωθεί και να βγει από την κορυφή.

Ο χυμός του λευκού σταφυλιού είναι στην πραγματικότητα πράσινος ή χρυσός στην αρχή, αλλά θα πάρει ένα καφέ χρώμα αφού πιεστεί και καθώς αρχίσει να ζυμώνει. Μην ανησυχείτε, αργότερα θα γίνει ανοιχτό κίτρινο ή χρυσό. Χρησιμοποιήστε κλειδαριά αέρα για να κρατήσετε το οξυγόνο έξω και αφήστε το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τη ζύμωση να διαφύγει.

Βήμα 3Β: Ζύμωση για κόκκινο κρασί

Ο κόκκινος μούστος δεν χρειάζεται ερμητικά κλειστή κορυφή ή αεραγωγό κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Μπορεί να ζυμωθεί σε ένα μεγάλο ανοιχτό δοχείο με μόνο μια πετσέτα ή ένα κομμάτι λεπτού κόντρα πλακέ από πάνω για να κρατήσει τη σκόνη και τις μύγες των φρούτων έξω. Προσθέστε τη μαγιά κρασιού και ανακατέψτε καλά. Μπορεί να αρχίσει να ζυμώνει σε μόλις 12 ώρες.

Τα κόκκινα κρασιά πρέπει να ανακατεύονται, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα όταν η ζύμωση είναι ισχυρή. Θα δείτε ένα “καπάκι” από δέρματα που επιπλέουν στην κορυφή. Αυτό πρέπει να βυθίζεται ξανά στο κρασί τακτικά για να διατηρείται η φλούδα υγρή. Αυτό επιτρέπει στον χυμό να εξάγει τις βασικές ενώσεις χρώματος και γεύσης από το δέρμα.

Βήμα 4: Παρακολουθήστε τη ζύμωση

Η ζύμωση του λευκού κρασιού διαρκεί από αρκετές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες και εξαρτάται πολύ από τη θερμοκρασία. Όσο πιο δροσερό είναι το δωμάτιο, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται. Το κόκκινο κρασί που φτάνει σε μια καλή, ζεστή θερμοκρασία κατά τη ζύμωση πρέπει να γίνεται σε μια ή δύο εβδομάδες.

Μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωση, διαχωρίστε το νέο κρασί από τις ακαθάριστες οινολάσπες της ζύμωσης. Ρίξτε το κρασί σε ένα κάρβουνο πέντε γαλονιών για να ωριμάσει.

Για το λευκό κρασί, χρησιμοποιήστε σωλήνα για να αφαιρέσετε το χυμό και αφήστε τις περισσότερες οινολάσπες πίσω για να πετάξουν έξω. Ανυψώστε το δοχείο ζύμωσης τουλάχιστον δύο πόδια πάνω από το κάρβουνο στο οποίο θα το παλαιώσετε. Ξεκινήστε τη ροή χρησιμοποιώντας το στόμα σας για αναρρόφηση και η βαρύτητα θα κάνει τα υπόλοιπα.

Για ένα κόκκινο, μεταφέρετε το χυμό σε ένα καρμπόι και στη συνέχεια πιέστε τις φλούδες για να στύψετε τον υπόλοιπο χυμό. Προσθέστε αυτό στο καρμπόι επίσης και βάλτε ένα αερόκλειδο.

Βήμα 5: Προστατέψτε τη Δημιουργία σας

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα, είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύσουμε το κρασί από τον αέρα και την πρόωρη οξείδωση. Διατηρήστε το καρμπόι γεμάτο μέχρι τέρμα και ελαχιστοποιήστε τον αριθμό των φορών που το ανοίγετε. Συμπληρώστε με ένα καλό εμπορικό κρασί της ίδιας ποικιλίας σταφυλιού, εάν χρειάζεται.

Χρειάζεται να αυξήσετε τη φυσική περιεκτικότητα του κρασιού σε διοξείδιο του θείου. Αυτό προστατεύει το κρασί από την οξείδωση, τα βακτήρια του ξιδιού και άλλους κακούς μικροοργανισμούς.

Τα θειώδη δεν υποκαθιστούν τη χρήση πεντακάθαρων δοχείων, εύκαμπτων σωλήνων, χωνιών και άλλου εξοπλισμού. Η αποστείρωση δεν χρειάζεται απαραίτητα, αλλά τα πράγματα πρέπει να είναι υγειονομικά σωστά για την ασφάλεια σας!

Εδώ, η δουλειά είναι απλά να βγάζετε το κρασί από το καρμπόι και σε μπουκάλια χωρίς να ενοχλείτε τις οινολάσπες και με όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση στον αέρα. Επαγγελματική συμβουλή: τα νέα μπουκάλια σε καθαρή αποθήκευση δεν χρειάζεται να ξεπλυθούν πριν τα γεμίσετε! Κλείστε το κρασί στα μπουκάλια σαν αυτά που  βλέπουμε στα ράφια των μαγαζιών Γεμίστε κάθε μπουκάλι έως μισό εκατοστό από το σημείο που θα ακουμπήσει το κάτω μέρος του φελλού.

Φελλώστε τα με ένα χειροκίνητο πέταλο που μπορείτε να νοικιάσετε ή να αγοράσετε. Είναι διασκεδαστικό να προσθέτετε τις δικές σας ετικέτες, τις οποίες μπορείτε να σχεδιάσετε και να εκτυπώσετε στο σπίτι χρησιμοποιώντας αποσπώμενο υλικό ετικετών από ένα κατάστημα με είδη γραφείου.

Βήμα 6: Αφήστε το να ωριμάσει

Αποθηκεύστε το καρμπόι σε δροσερό (αλλά όχι κρύο) μέρος μακριά από το άμεσο φως. Ελέγχετε τακτικά για χαλαρό πώμα ή στεγνό κλείδωμα αέρα. Ανακατεύετε τις οινολάσπες του λευκού κρασιού κάθε ή δύο εβδομάδες για να βελτιώσετε την υφή του. Όταν το κρασί έχει γεύση σαν κάτι που θα απολαύσετε να πίνετε, είναι ώρα να το εμφιαλώσετε. Τα περισσότερα λευκά κρασιά πρέπει να ωριμάσουν μετά από τέσσερις έως εννέα μήνες σε καρμπόι. Τα κόκκινα χρειάζονται από έξι μήνες έως ένα χρόνο.

Βήμα 7: Απολαύστε το!

Αποθηκεύστε τα μπουκάλια σας και επιλέξτε με την αγαπημένη σας παρέα ποιο θα ανοίξετε πρώτο στον κήπο, στο μπαλκόνι ή το αγαπημένο στέκι σας! Απολαύστε το κρασί σας και λάβετε κοπλιμέντα για τις ικανότητές σας!

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required