Μάθετε τα πάντα για τη χρήση λιπασμάτων και φυτοχώματος- τύρφης στον κήπο

Χρησιμοποιούμε λίπασμα και φυτόχωμα για να μεγαλώσουν καλύτερα τα φυτά μας, αλλά πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να εφαρμόσουμε λίπασμα; Και πόσο και από τι είδους λίπασμα βάζουμε; Σε μια σελίδα, θα καλύψουμε τα βασικά της χρήσης λιπασμάτων και φυτοχώματος στον κήπο σας!

Τι είναι το φυτόχωμα;

Εκτός από το χώμα που είναι πλούσιο σε οργανική ύλη (κομπόστ!), τα φυτά χρειάζονται συχνά εφαρμογή λιπάσματος για να λάβουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται όπως το Φυτοχωμα Compo Sana Γενικής Χρήσης | 20 lt, η τύρφη που περιέχει περλίτη για τον καλύτερο αερισμό και AGROSIL για την ενεργοποίηση των ριζών του φυτού. Σκεφτείτε το φυτόχωμα ως συμπληρώματα διατροφής. Για παράδειγμα, οι ντομάτες πρέπει να αναπτυχθούν σε έδαφος που έχει άφθονο περλίτη.

Παράλληλα, άν έχετε καλλιεργήσει φυτά στον κήπο σας στο παρελθόν, αυτές οι καλλιέργειες πήραν τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να αντικατασταθούν την άνοιξη προτού αναπτυχθούν περισσότερα φυτά εκεί! Εδώ παίζει ρόλο το λίπασμα (βιολογικό ή επεξεργασμένο). Τα λιπάσματα αντικαθιστούν τα χαμένα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που διασφαλίζει ότι τα επίπεδα θρεπτικών στοιχείων του εδάφους είναι σε αποδεκτό επίπεδο για υγιή ανάπτυξη.

Πότε να γονιμοποιήσετε τον κήπο σας;

Για τις απλές καλλιέργειες, το λίπασμα εφαρμόζεται συνήθως την άνοιξη και αναμιγνύεται στο έδαφος του κήπου πριν από τη φύτευση. Εάν έχετε ήδη σπείρει τους σπόρους σας ή έχετε φυτέψει σπορόφυτα, μπορείτε ακόμα να δουλέψετε απαλά με κοκκώδες λίπασμα (όχι υγρό λίπασμα, το οποίο μπορεί να κάψει νεαρές ρίζες) γύρω από τα φυτά. Δεν χρειάζεται να το δουλέψετε βαθιά στο χώμα – περίπου 4-5 εκατοστά αρκούν. Στη συνέχεια ποτίζουμε πάνω στο λίπασμα.

Για πολυετή ανθοφόρα φυτά, γονιμοποιήστε πριν ξεκινήσει η ανάπτυξη την άνοιξη! Περιμένετε έως ότου το έδαφος δεν είναι πλέον παγωμένο και η ημερομηνία του τελευταίου παγετού σας απέχει μόλις μία εβδομάδα περίπου. Αυτό διασφαλίζει ότι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα η τρυφερή νέα ανάπτυξη που προκαλείται από το λίπασμα να σκοτωθεί αμέσως από τον παγετό, παράλληλα χρησιμοποιήστε επαρκή ποσότητα φυτοχώματος Compo Sana Γενικής Χρήσης | 20 lt για την καλύτερη ενεργοποίηση των ριζών!

Ενώ η εφαρμογή της άνοιξης είναι ένας καλός γενικός κανόνας, κατανοήστε ότι αυτό που χρειάζονται πραγματικά τα φυτά είναι βοήθεια όταν αναπτύσσονται !

Οι ντομάτες και οι πατάτες θα χρειαστούν επιπλέον λίπασμα στη μέση της σεζόν, καθώς τα φυτά απορροφούν και χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα θρεπτικά συστατικά. Όταν οι ντομάτες αρχίσουν να παράγουν λουλούδια, μεταβείτε σε ένα φυτόχωμα όπως το Compo Sana Γενικής Χρήσης | 20 ltπροκειμένου να του παρέχετε με περλίτη επαρκή αερισμό στις ρίζες.

Για τα πολυετή φυτά, ο χρόνος εξαρτάται από τον κύκλο ανάπτυξης του φυτού. Τα βατόμουρα, για παράδειγμα, ωφελούνται όταν το λίπασμα εφαρμόζεται νωρίς στην εποχή του μπουμπουκιού, ενώ οι φράουλες που φέρουν τον Ιούνιο σπορά  ωφελούνται περισσότερο όταν λιπαίνονται μετά τη συγκομιδή.

Τα καλλωπιστικά δέντρα, οι θάμνοι και τα πολυετή φυτά γονιμοποιούνται συχνά στην αρχή της καλλιεργητικής τους περιόδου, καθώς διακόπτεται ο λήθαργος.

Κάντε πάντα μια δοκιμή εδάφους!

Ο μόνος τρόπος για να προσδιορίσετε πραγματικά το επίπεδο των θρεπτικών συστατικών στο έδαφος σας είναι μια «δοκιμή εδάφους». Οι δοκιμές το φθινόπωρο θα σας δώσουν αρκετό χρόνο για να λάβετε τα αποτελέσματα.  Δεν θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό κάθε χρόνο. Ο στόχος είναι να κατανοήσετε το χώμα σας, να το δημιουργήσετε και στη συνέχεια απλά να εφαρμόσετε λίπασμα στο έδαφος κάθε χρόνο για να διατηρήσετε το βασικό επίπεδο γονιμότητας.

Μπορεί ακόμη και να διαπιστώσετε ότι αν ο κήπος σας έχει γονιμοποιηθεί εδώ και χρόνια, έχετε υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών. Δεν θέλετε να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά στο χώμα σας εάν έχει ήδη σε υψηλές ποσότητες..! αυτό μπορεί πραγματικά να εμποδίσει την ανάπτυξη των φυτών σας.

Πως Παρασκευάζεται το Φυτόχωμα

Το φυτόχωμα παρασκευάζεται από βρύα τύρφης είναι ένα εδαφοβελτιωτικό που έχει σκούρο καφέ ινώδες υλικό που χρησιμοποιείται ως μέσο φύτευσης για την καλλιέργεια φυτών, συνήθως επιτρέποντας τον αερισμό των ριζών τους όπως κάνει το Compo Sana Γενικής Χρήσης | 20 lt

Τα φυτά που τους ‘’αρέσει’’ η τύρφη είναι συνήθως όξινα, όπως οι ντομάτες ή τα βατόμουρα, για παράδειγμα. Στα φυτά που καλλιεργούνται σε δοχεία  επίσης είναι χρήσιμο το φυτόχωμα επειδή βοηθά στη διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας στο έδαφος!

Η τύρφη είναι άχωτη αλλά συχνά προστίθεται στο έδαφος για να ελαφρύνει, να αεριστεί και να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και του αερισμού! Αν και  είναι καλή για τη διατήρηση της υγρασίας και τον αερισμό του εδάφους, δεν χρησιμοποιείται συχνά για χλοοτάπητες, καθώς η οξύτητά της εμποδίζει την ανάπτυξη του γρασιδιού και μπορεί να σκοτώσει τους γαιοσκώληκες!

Ποια είδη λιπασμάτων είναι γνωστά;

Τα επεξεργασμένα λιπάσματα

Τα λιπάσματα που έχουν υποστεί επεξεργασία ονομάζονται επίσης «συνθετικά» ή «χημικά» λιπάσματα, κατασκευάζονται από φυσικά συστατικά όπως φωσφορικά πετρώματα (P) και χλωριούχο νάτριο (NaCl) , άλατα χλωριούχου καλίου (KCl), τα οποία εξευγενίζονται για να γίνουν πιο συμπυκνωμένα. Τα περισσότερα (αλλά όχι όλα) επεξεργασμένα λιπάσματα είναι ταχείας απελευθέρωσης σε υδατοδιαλυτή μορφή για να παραδώσουν γρήγορα θρεπτικά συστατικά στο φυτό, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις. (Υπάρχουν μερικά επεξεργασμένα λιπάσματα που επικαλύπτονται για να επιβραδύνουν την απελευθέρωση.)

Τα οργανικά λιπάσματα

Είναι υλικά που προέρχονται από φυτά που απελευθερώνουν αργά θρεπτικά συστατικά καθώς οι μικροοργανισμοί στο έδαφος διασπώνται. Εφαρμόζονται συχνά σε κοκκώδη μορφή (απλωμένα στο έδαφος), τα περισσότερα οργανικά θρεπτικά συστατικά είναι βραδείας αποδέσμευσης, προσθέτοντας οργανικό υλικό στο έδαφος, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να το εφαρμόζετε σχεδόν τόσο συχνά.

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required