Λουλούδια: Tips για την φύτευση και την φροντίδα τους

Σε ποιον δεν αρέσει ένας ανθισμένος κήπος ή ένα μπαλκόνι στολισμένο με γλάστρες όμορφων φυτών; Με τα πολύχρωμα πέταλα τους τα άνθη χρωματίζουν τα σπίτια και τις ζωές όλων μας. Αν και εσύ ενδιαφέρεσαι να φυτέψεις τα πρώτα λουλούδια στο χώρο σου αλλά δεν γνωρίζεις τον τρόπο, συνέχισε την ανάγνωση. Θα μάθεις όλα όσα χρειάζονται για το φύτεμα.

Φύτευση ανθών σε γλάστρα: Πώς να την κάνεις

Ας αρχίσουμε με το φύτεμα ενός λουλουδιού σε μία γλάστρα, ώστε να ομορφύνει περισσότερο το μπαλκόνι του σπιτιού σου. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνεις, είναι να προμηθευτείς με γλάστρες. Μία γλάστρα με ακτίνα μεγαλύτερη από 4 cm είναι η κατάλληλη προκειμένου το φυτό να αναπτυχθεί σωστά. Πρόσθεσε στις τρύπες της μικρές πέτρες ώστε να μη απομακρύνεται το χώμα, όταν θα ποτίζεις.

Έπειτα, πρέπει να αποφασίσεις τι λουλούδια θα φυτέψεις μα και το κατάλληλο γι αυτά χώμα. Επισκέψου το ηλεκτρονικό κατάστημα μας και εκεί θα βρεις πλήθος  από βολβούς λουλουδιών, όπως γλαδιόλα, φρέζα, τουλίπα, κ.α σε πολύ καλές τιμές. Εάν δεν ξέρεις τι να επιλέξεις, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Οι γεωπόνοι της «γεωπροστασίας» με την χρόνια εμπειρία που έχουν, θα σου δώσουν εξαιρετικές συμβουλές για την πρώτη σου φύτευση σε γλάστρα.

Μόλις αγοράσεις τα απαραίτητα από το e-shop, βάλε το χώμα στην γλάστρα και με ένα μικρό σκαλιστήρι, σκάψε μια λακκούβα για να χωρέσει ο βολβός του άνθους. Πάτησε ελαφρά από πάνω και πότισε. Αν σου αρέσουν τα αναρριχώμενα λουλούδια και θέλεις να προσθέσεις στο μπαλκόνι σου, θυμήσου πως είναι απαραίτητη η υποστήριξη τους με βέργες.

Τοποθέτησε και αυτά τα στηρίγματα στη γλάστρα εξ αρχής. Εάν προσπαθήσεις να τα βάλεις αργότερα, ίσως να καταστρέψεις τις ρίζες του αναρριχώμενου. Αν αποφασίσεις να φυτεύσεις σπόρους λουλουδιών και όχι βολβούς, γέμισε την γλάστρα με χώμα και φύτεψε τους. Πρέπει να έχουν απόσταση πέντε εκατοστών. Αργότερα, μη ξεχάσεις να γράψεις σε ετικέτα πάνω σε κάθε γλάστρα τι φύτεψες, πότε πρόσθεσες λίπασμα και χώμα.

Φροντίδα ανθών στις γλάστρες

Μετά την φύτευση, φρόντισε να καθαρίζεις τακτικά τις γλάστρες εξωτερικά με ένα πανί για να μη είναι βρόμικες. Μερικές φορές όταν βρέχει, αφαιρείται μεγάλη ποσότητα χώματος από τις γλάστρες που υπάρχουν στο μπαλκόνι ή την αυλή του σπιτιού. Ή συχνά υπεύθυνα για αυτή την μείωση είναι και τα πουλιά. Για να μη συμβαίνει αυτό, πρόσθεσε λίγα βότσαλα.

Καθώς μεγαλώνουν τα φυτά στην γλάστρα, αν παρατηρήσεις πως τα φύλλα τους είναι κίτρινα, σημαίνει πως δεν έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά. Πρόσθεσε τους λίπασμα για να πάρουν αυτά τα συστατικά και να μεγαλώσουν με υγεία και ευρωστία. Συνήθως για τα λουλούδια στις γλάστρες, ιδανικό λίπασμα είναι το υδατοδιαλυτό.

Ορισμένες φορές, χρειάζεται να μεταφυτέψετε τα φυτά σε μεγαλύτερες γλάστρες. Αν έχεις πήλινη γλάστρα πριν την μεταφύτευση, βάλε την για δύο μέρες μέσα σε νερό για να μη απορροφήσει υγρασία από το χώμα του λουλουδιού.

Όταν κάνεις την μεταφύτευση, φρόντισε να ψεκάζεις τακτικά τα φύλλα και τον βλαστό του φυτού με νερό προκειμένου να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καλή κατάσταση. Το ίδιο προτείνεται να κάνεις και στα κρεμαστά φυτά.΄

Φύτευση σε κήπο: Προετοιμασία εδάφους

Αν είσαι από τους τυχερούς που διαθέτουν κήπο, έφτασε η στιγμή να μάθεις πώς να φυτέψεις διάφορα λουλούδια. Πριν το φύτεμα είναι αναγκαίο να ελέγξεις τη θερμοκρασία του εδάφους στο κήπο. Η καταλληλότερη θερμοκρασία για να ανθίσουν τα λουλούδια είναι το λιγότερο δέκα βαθμοί Κελσίου. Βάλε ένα συμβατό θερμόμετρο στο χώμα και άσε το για πέντε λεπτά περίπου.

Στην συνέχεια, διάλεξε το μέρος όπου θα τοποθετήσεις τα άνθη. Το ιδανικό σημείο είναι αυτό όπου θα φωτίζεται από τον ήλιο αρκετές ώρες την ημέρα. Επίσης, σκέψου πως δεν πρέπει να είναι πολύ μακριά από το σημείο που υπάρχει βρύση και λάστιχο ποτίσματος, για να μη αναγκάζεσαι κάθε φορά που πρέπει να ποτίσεις να κουβαλάς νερό.

Αν έχεις μικρά παιδιά ή κατοικίδια, επέλεξε για μέρος φύτευσης κάποιο που δεν έχουν πρόσβαση για να μη πληγώσουν τις ρίζες των φυτών με το παιχνίδι τους. Μόλις βρεις τον ιδανικό χώρο, καθάρισε το προσεκτικά. Αφαίρεσε τα ξερά κλαδιά και φύλλα και  κοίταξε μήπως υπάρχουν σκουλήκια ή άλλα ζωύφια μέσα στο χώμα. Αν υπάρχουν αγριόχορτα, βγάλε τα γιατί παίρνουν τις πρωτεΐνες των φυτών.

Έπειτα, χρειάζεται να αγοράσεις ορισμένα εργαλεία κήπου και τα λουλούδια. Για τους αρχάριους, είναι προτιμότεροι οι βολβοί ανθών γιατί είναι πιο εύκολοι στην καλλιέργεια τους. Κλίκαρε στην ηλεκτρονική επιχείρηση «γεωπροστασία» και επέλεξε τα απαραίτητα εργαλεία, όπως γάντια, κλαδευτήρι, σκαλιστήρι κλπ και το κατάλληλο χώμα.

Πώς να φυτέψεις σωστά τα λουλούδια της άνοιξης

Μετά την προετοιμασία του εδάφους, μπορείς να ξεκινήσεις το φύτεμα. Διάλεξε λουλούδια κατάλληλα με την εποχή που διανύουμε. Λόγου χάρη, τα πιο γνωστά φυτά που φυτρώνουν πιο εύκολα την άνοιξη είναι τα ακόλουθα:

 • Ντάλια,
 • Ζίννια,
 • Αγήρατο,
 • Ηλίανθος,
 • Ιπομοία,
 • Καλλίστεφος (ή αστράκι),
 • Νυχτολούλουδο,
 • Πανσές,
 • Πετούνια,
 • Λυκόστομο (ή σκυλάκι),
 • Φρέζια,
 • Διμορφοθήκη,
 • Μενεξές,
 • Τριανταφυλλιά,
 • Καλλίστεφος Κίνας,
 • Κινέζικο γαρύφαλλο,
 • Λομπέλια,
 • Γεράνι.

Άνοιξε ένα λάκκο αρκετά μεγάλων διαστάσεων και πρόσθεσε λίγο λίπασμα ή βελτιωτικό εδάφους σε περίπτωση που δεν έχει καλή ποιότητα το χώμα. Έπειτα πρόσθεσε χώμα για να σκεπάσεις το λίπασμα. Βάλε το βολβό του λουλουδιού, γέμισε με χώμα το λάκκο και ρίξε νερό.

Tips φροντίδας μετά την φύτευση:

Μετά το φύτεμα, είναι απαραίτητο το πότισμα τρείς φορές εβδομαδιαίως. Πριν ποτίσεις τα φυτά, έλεγξε το χώμα και αν είναι υγρό, ανέβαλλε το πότισμα. Καθώς ανθίζουν τα λουλούδια, αφαίρεσε τυχόν ξερά άνθη και ενίσχυσε την ανάπτυξη τους με πρόσθετο λίπασμα. Θυμήσου να αποφεύγεις δουλειές στο κήπο εάν τα φύλλα είναι βρεγμένα, ώστε να μη εξαπλώνονται τυχόν ασθένειες από το ένα λουλούδι στο άλλο.

Ανακεφαλαιώνοντας, το φύτεμα ανθών είναι μία εύκολη και διασκεδαστική εργασία για σένα. Κάνοντας την, θα αποβάλλεις το στρες της καθημερινότητας και θα διακοσμήσεις με τα ωραιότερα στολίδια της φύσης το σπίτι σου.

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required