Λίπανση και ρύθμιση υγρασίας εδάφους: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε!

Λίπανση και ρύθμιση υγρασίας εδάφους: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε!

Η υγρασία του εδάφους είναι μία κρίσιμη παράμετρος για την πετυχημένη γεωργία! Εάν υπάρχει έλλειψη ή υπερβολική αφθονία νερού και λιπάσματος τα φυτά μπορεί να πεθάνουν..! 

 Ταυτόχρονα, όλα αυτά εξαρτώνται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, κυρίως καιρικές συνθήκες και κλιματικές αλλαγές..! Γι’ αυτό είναι  ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους ύγρανσης του εδάφους. Οι σύγχρονοι αγρότες έχουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών: εκτός από τα παραδοσιακά μπεκς, υπάρχει και το Λίπασμα Alzon 28 28-0-0+ΤΕ  . Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το θέμα. 

Τι είναι η υγρασία του εδάφους; 

Αυτός ο όρος αναφέρεται σε ολόκληρη την ποσότητα νερού στους πόρους του εδάφους ή στην επιφάνειά του. Η περιεκτικότητα σε υγρασία του εδάφους εξαρτάται από παράγοντες όπως ο καιρός, ο τύπος της γης, τα ίδια τα φυτά και τα προϊόντα λίπανσης όπως το Λίπασμα Alzon 28 28-0-0+ΤΕ και του AGLEV SI 200 Ατταπουλγίτης | 20 kg, ιδανικός συνδυασμός  για την αύξηση της αντοχής και την ευρωστία των φυτών!

Γιατί είναι σημαντική η λίπανση του εδάφους για τη γεωργία 

Η υγρασία και το σωστό λίπασμα είναι ζωτικής σημασίας για την βελτίωση των γεωργικών δραστηριοτήτων, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με πολύ σημαντική την σωστή διαχείριση της παροχής νερού κ.λπ.  

 Τα λιπάσματα τροφοδοτούν τα φυτά σας ενώ προσθέτουν οργανικό υλικό στο έδαφος, το οποίο βοηθά να διατηρείται το χώμα χαλαρό, ευάερο και έτοιμο να συγκρατεί την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά. Η γεωπροστασία σας παρέχει οργανικά λιπάσματα και φυσικά λιπάσματα που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν υγιείς κήπους, οπωρώνες και αγροκτήματα. 

Η γκάμα των λιπασμάτων εδάφους, χόρτου και φυτών διατίθεται σε κοκκώδη, υγρή και διαλυτή μορφή και είναι κατάλληλη για ένα ευρύ φάσμα περιοχών, από αθλητικά γήπεδα μέχρι χλοοτάπητα και οικιακούς χλοοτάπητες. Τα λιπάσματα είναι συμπυκνωμένες πηγές φυτικών θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την ανάπτυξη των φυτών, που εφαρμόζονται στο έδαφος ή στον φυτικό ιστό. Υπάρχουν 3 κύρια μακρο-θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα περισσότερα λιπάσματα.  

Άζωτο (Ν) που προάγει την ανάπτυξη των φύλλων, Φώσφορος (Ρ) για την ανάπτυξη ριζών, λουλουδιών, σπόρων και καρπών και Κάλιο (Κ) για ισχυρή ανάπτυξη βλαστών και βελτίωση της κίνησης του νερού στα φυτά, που συνήθως εμφανίζεται στις πληροφορίες προϊόντος ως αναλογία N-P-K .  

Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα κιτ ανάλυσης εδάφους για να σας δώσουμε μια λεπτομερή αναφορά σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που είναι διαθέσιμα στο χώμα σας. Από αυτό, θα σας δοθεί επίσης μια προσαρμοσμένη σύσταση λιπάσματος, ώστε να μπορείτε να εφαρμόσετε με ακρίβεια το σωστό λίπασμα όπως το Λίπασμα Alzon 28 28-0-0+ΤΕ και του AGLEV SI 200 Ατταπουλγίτης | 20 kg, αντί να εφαρμόζετε απλώς μια γενική τροφοδοσία. 

Τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζετε για επιτυχημένη συγκομιδή:

Γονιμότητα του εδάφους 

Η γονιμότητα του εδάφους είναι η ικανότητα του εδάφους να παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν. Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουν τα φυτά από το έδαφος είναι το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Συχνά, χρειάζεται να συμπληρώνουμε τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους προσθέτοντας λίπασμα, κοπριά ή κομπόστ, για καλή ανάπτυξη των καλλιεργειών. Τα φυτά προσλαμβάνουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, αλλά συνήθως υπάρχουν αρκετά από αυτά τα δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος, επομένως δεν χρειάζεται να προσθέσετε υπερβολικά περισσότερα..!

Το pH του εδάφους είναι μια άλλη σημαντική πτυχή της γονιμότητας του εδάφους. Το pH δεν είναι ένα θρεπτικό συστατικό των φυτών, αλλά μάλλον είναι ένα μέτρο της οξύτητας του εδάφους. Οι περισσότερες καλλιέργειες αναπτύσσονται καλύτερα όταν το pH του εδάφους πέφτει μεταξύ 6,2 και 6,8. Αυτό είναι το εύρος στο οποίο οι ρίζες των φυτών μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. 

Οργανική ύλη 

Η οργανική ύλη αποτελείται από φυτικά και ζωικά υπολείμματα, ζωντανούς και νεκρούς μικροοργανισμούς του εδάφους και ουσίες που παράγονται μέσω αποσύνθεσης. Τα περισσότερα γεωργικά εδάφη περιέχουν μόνο ένα μικρό ποσοστό οργανικής ύλης (συνήθως λιγότερο από 5%), αλλά αυτή η μικρή ποσότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ποιότητα του εδάφους. Η οργανική ύλη του εδάφους τείνει να βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους, τη δομή του εδάφους και τη βιολογική δραστηριότητα του εδάφους. Η οργανική ουσία προστίθεται στα εδάφη μέσω καλλιεργειών, κοπριάς, κομπόστ και αμειψισποράς!

Υφή εδάφους 

Η υφή του εδάφους είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του εδάφους που επηρεάζει πολλές πτυχές της ποιότητας του χώματος. Η κατηγορία υφής ενός εδάφους καθορίζεται από το ποσοστό άμμου, λάσπης και αργίλου. Τα εδάφη αποτελούνται συνήθως από ένα μείγμα αυτών των τριών μεγεθών σωματιδίων. Τα σωματίδια άμμου είναι σχετικά μεγάλα, τα σωματίδια αργίλου είναι πολύ μικροσκοπικά σε σύγκριση με την άμμο και τα σωματίδια λάσπης είναι μεσαίου μεγέθους. Τα σωματίδια αργίλου και λάσπης συγκρατούν περισσότερο νερό και φυτικά θρεπτικά συστατικά κατά μήκος της επιφάνειάς τους από τα σωματίδια άμμου. Η υφή του εδάφους είναι μια ακέραιη γενικά ιδιότητα ενός εδάφους και δεν αλλάζει υπό διαφορετικές πρακτικές διαχείρισης. Τα εδάφη μπορούν να ταξινομηθούν ως μία από τις τέσσερις κύριες κατηγορίες υφής: (1) άμμος. (2) λάσπες. (3) αργιλώδη και (4) άργιλοι. Αυτά βασίζονται στην αναλογία μεγεθών σωματιδίων που βρίσκονται σε κάθε έδαφος. 

Η γνώση της υφής ενός εδάφους σας παρέχει αρκετές πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά το έδαφος σας συγκρατεί το νερό, απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά και ανταποκρίνεται σε διαφορετικές πρακτικές άροσης..! Για παράδειγμα, ένα αργιλώδες έδαφος θα συγκρατεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά και περισσότερο νερό σε σύγκριση με ένα αμμώδες έδαφος, αλλά θα είναι πιο ευαίσθητο στη συμπύκνωση από το όργωμα και την καλλιέργεια. 

Ενώ η υφή του εδάφους είναι η αναλογία των τριών τύπων σωματιδίων του εδάφους (άμμος, λάσπη και άργιλος), η δομή του εδάφους αναφέρεται στο πώς αυτά τα σωματίδια είναι διατεταγμένα στο χώρο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την υφή του εδάφους, αλλά μπορούμε να διαχειριστούμε τα εδάφη για να βελτιώσουμε τη δομή του εδάφους. Το έδαφος με καλή δομή έχει περίπου το 40-60% του όγκου του σε χώρο πόρων ή κενό χώρο μεταξύ των σωματιδίων του εδάφους. Το νερό και ο αέρας μπορούν να εισέλθουν σε αυτούς τους πόρους και οι ρίζες μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτούς τους χώρους..!

Σε ένα υγιές έδαφος, τα σωματίδια άμμου, λάσπης και αργίλου δεν επιπλέουν από μόνα τους. Ενώνονται με άλλα σωματίδια, κομμάτια οργανικής ύλης και μικρούς χώρους πόρων σε συσσωματώματα εδάφους. Ισχυρότερα, πιο σταθερά σωματίδια κολλάνε μεταξύ τους, ακόμη και όταν τα χτυπήσει μια σταγόνα βροχής ή…τα συνθλίψει ένα ”βήμα” από πάνω. Μια χούφτα υγιές χώμα έχει την ευχάριστη αίσθησηπως είναι μαλακό και ελαφρύ, κυρίως λόγω αυτών των σταθερών σωματιδίων!

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required