Κηπουρική για όλους: Οφέλη για να ξεκινήσετε {2022}

Μεγάλη υπόθεση να υπάρχει κήπος. Ό κήπος και ο κόπος μπορεί να πάνε χέρι χέρι, αλλά τα οφέλη που προσφέρουν η διαδικασία και το αποτέλεσμα είναι μοναδικά.

Έχεις δει στις ταινίες αυτές τις χαρούμενες, συνήθως πλούσιες κυρίες που φορώντας το πιο πλατύ τους χαμόγελο ασχολούνται με τον κήπο τους;

Να ξέρεις, η χαρά τους δεν είναι τυχαία, γιατί -ακόμα και αν τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, η ενασχόληση με τη γη μπορεί, και το κάνει!

Υπάρχει πληθώρα μελετών που αποδεικνύουν πως η αλληλεπίδραση με τη γη μπορεί να βοηθήσει ποικιλοτρόπως την σωματική και ψυχική μας υγεία. 

Δες τα γιατί και τα πως παρακάτω.

Κήπος ίσον μείον λίπος

Ας ξεκινήσουμε με τα πιο πεζά αλλά τόσο σημαντικά όπως η καύση θερμίδων. Με μια απλή «κηπουρική άσκηση» μπορείς να κάψεις από 100-200 θερμίδες την ώρα για έναν άνθρωπο που ζυγίζει 75 περίπου κιλά. Αυτή η καύση μπορεί βεβαίως και να αυξηθεί, με βάση την ένταση των κινήσεών μας. Αν δηλαδή τσαπίζουμε το χώμα με έντονες κινήσεις, καίμε και περισσότερες θερμίδες.

Πρόσεξε ειδικά αν είσαι πρωτάρης και σχετικά  αγύμναστος, μη μου ξεμεσιαστείς. Θέλει προσοχή και σύνεση και βεβαίως θέλει και διατάσεις. Επίσης, όταν ξεκινάμε αυτήν την πορεία μας μέσα στον κήπο, να θυμόμαστε πως δεν γίνονται όλα μαζί και κατευθείαν. Οπλίσου με υπομονή και γνώση ώστε να μην τραυματιστείς κατά τη διάρκεια.

Σου θυμίζω πως τα φυτά αντιδρούν στους ήχους. Προσωπικά έχω μαζί μου μουσική ή τραγουδάω εγώ στα φυτά μου. Στην πρώτη περίπτωση ανθίζουν, στη δεύτερη, από το ζόρι, βγάζουν ποδαράκια και απομακρύνονται από τον κήπο μόνα τους. Να καλή ιδέα για ταινία. 

Καλύτερη υγεία

Οι άνθρωποι που κάνουν έρευνες ευτυχώς ερευνούν τα πάντα. Έτσι έχουμε διάφορα ωραία στοιχεία ακόμα και για το πως η κηπευτική μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας ποικιλοτρόπως.

Πέραν της μείωσης λίπους που αναφέραμε πιο πάνω, έχουμε τα γνωστά οφέλη που έχει η αερόβια άσκηση, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη ρύθμιση του σακχάρου, τη μείωση των χρόνιων πόνων έως και την πολυπόθητη ανακούφιση από το άγχος.

Να σου δώσω και ένα ακόμα καροτάκι για να ασχοληθείς με τον κήπο. Όσο είμαστε έξω, εκτεθειμένοι στον ήλιο, το σώμα μας να παράγει τη γνωστή και θαυματουργή βιταμίνη D. Η βιταμίνη D βοηθάει μεταξύ άλλων στην απορρόφηση του ασβεστίου που είναι απαραίτητο για τα οστά μας. Μην ξεχνά να φοράς αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας πάντα και παντού σε εξωτερικούς χώρους, καλοκαίρι και χειμώνα.

Ευεξία, Χαρά, Δημιουργικότητα

Η κηπουρική μπορεί να σε κάνει πιο χαρούμενο κι ευτυχισμένο άνθρωπο. Η καλλιέργεια θέλει υπομονή και πίστη. Πίστη σημαίνει ελπίδα κι ελπίδα σημαίνει ζωή. Κάθε σπόρος που φυτεύεις είναι ζωντανός και ελπιδοφόρος και το αποτέλεσμα που έρχεται έπειτα από το δικό σου κόπο σε ανταμείβει. Σκέψου πως θα είναι πρώτη φορά που θα δεις τα λουλούδια που φύτεψες να ανθίζουν, ή όταν ένα λαχανικό του κήπου σου θα έχει πάρει μορφή.

Υγιεινό φαγητό

Και τώρα στα πιο «πρακτικά» θέματα. Μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο που θέλεις εσύ να καλλιεργήσεις τα λαχανικά σου. Υπάρχουν διαφορετικά είδη Λιπασμάτων, Σπόρων, ακόμα και Γεωργικά Φάρμακα που ίσως χρειαστείς για την αποφυγή των εντόμων και άλλων ζιζανίων στις καλλιέργειές σου. Έτσι έχεις πάντα εικόνα και γνώση γύρω από το τι καταναλώνεις.

Η μεγαλύτερη αλήθεια που μπορώ να σου πω, είναι πως ο κήπος μπορεί να αλλάξει την αντίληψη μας για πολλά πράγματα. Δοκίμασέ το. Τι; Δεν έχεις κήπο; Βάλε ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι. Κι αν δεν έχεις και μπαλκόνι, πλήρωσε στο γείτονα να χρησιμοποιήσεις τον δικό του κήπο ή μπαλκόνι, ναι, γιατί τόσο πολύ αξίζει να δοκιμάσεις!

Ο επίλογος δεν μπορεί παρά να είναι ένας: σηκωθείτε από καναπέδες, καρέκλες, κρεβάτια και τα τοιούτα και πάρτε στα χέρια σπόρους, γάντια κι εργαλεία και αρχίστε το σκάψιμο. Μία όμορφη εικόνα στον κήπο σας προσφέρει πολλά περισσότερα πέραν της αισθητικής επέμβασης που θα έχετε καταφέρει.

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required