Κηπουρική για Αρχάριους!

Νέος στην κηπουρική; Περιηγήσου στη λίστα μας με συμβουλές  για το ξεκίνημα, τη σπορά, τη φύτευση και τη δημιουργία ομορφίας στον κήπο σας!

Η κηπουρική είναι διασκεδαστική και μας ανταμείβει με όμορφες σπορές, λουλούδια και φρούτα και λαχανικά..! Τι θα μπορούσε να είναι πιο ωραίο από το να τρώτε φαγητό που έχετε καλλιεργήσει μόνοι σας ή να φάτε ένα βραδινό γεύμα στον κήπο σας που περιβάλλεται από το άρωμα των αρωματικών φυτών που έχετε καλλιεργήσει; Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε πότε και πώς να ξεκινήσετε έναν κήπο, αλλά είμαστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε στη διαδικασία..!

Γνωρίστε τον κήπο σας!

Πριν ξεκινήσετε, είναι καλή ιδέα να μάθετε καλά τον κήπο σας. Ελέγξτε την όψη – είναι νότια ή βόρεια; Γνωρίζοντας πού χτυπά ο ήλιος στο έδαφος, θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι να φυτέψετε πού! Αξίζει επίσης να γνωρίζετε τι τύπο εδάφους έχετε. Ρίξτε μια ματιά στο τι αναπτύσσεται – οι καμέλιες, οι μανόλιες και κάθε αγριάδα θα σας πουν ότι το έδαφος είναι όξινο, ενώ η απουσία αυτών υποδηλώνει ένα πιο …αλκαλικό έδαφος. Κάνοντας μια δοκιμή εδάφους θα σας βοηθήσει περαιτέρω να γνωρίζετε το χώμα σας και επομένως ποια φυτά μπορείτε να καλλιεργήσετε.

Σχεδιάστε τον κήπο σας!

Το να καθίσετε και να σχεδιάσετε τον κήπο σας είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βρείτε πού να καλλιεργήσετε, αντί να παρασυρθείτε στο κέντρο του κήπου και να καταλήξετε με ένα συνονθύλευμα φυτών που δεν φαίνονται καλά μαζί και μπορεί να μην ταιριάζουν στις συνθήκες ανάπτυξής … Ο προγραμματισμός θα σας επιτρέψει επίσης να χρησιμοποιήσετε το χρώμα και τη δομή με σύνεση, κάτι που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έναν κήπο που φαίνεται υπέροχος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους..!

Τοποθετήστε τα στρατηγικά!

Η δημιουργία ενός κήπου είναι ακριβώς όπως η ακίνητη περιουσία, όλα έχουν να κάνουν με την τοποθεσία. Τοποθετήστε τον κήπο σας σε ένα μέρος της αυλής σας όπου θα τον βλέπετε τακτικά (εκτός οπτικής γωνίας, εκτός νου σίγουρα ισχύει για την κηπουρική). Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πολύ πιο πιθανό να αφιερώσετε χρόνο σε αυτό..!

Ταΐζετε και ποτίζετε τα φυτά τακτικά

Το να γνωρίζετε πότε και πώς να ποτίζετε τα φυτά είναι και ο τρόπος να τα κρατήσετε στη ζωή ή να υπογράψετε… την καταδίκη τους!  Κατά γενικό κανόνα, ποτίστε τη ρίζα και όχι τα φύλλα, καθώς οι ρίζες είναι που απορροφούν το νερό..! Το μούλιασμα του σημείου των ριζών κάθε εβδομάδα είναι καλύτερο από το να ποτίζεις λίγο κάθε μέρα. Η σίτιση είναι επίσης σημαντική – γενικά θα πρέπει να εξετάζετε τη σίτιση – λίπανση κάθε δεκαπενθήμερο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (δηλαδή την άνοιξη και το καλοκαίρι), αν και θα χρειαστεί να ταΐζετε περισσότερο εάν μεγαλώνετε σε δοχεία.

Περιορίστε τον εχθρό – Παρακολουθήστε τα παράσιτα.!

Τα περισσότερα παράσιτα του κήπου δεν κάνουν μεγάλη ζημιά στα φυτά και μπορούν να μείνουν μόνα τους – υπάρχουν πολλοί φυσικοί θηρευτές που θα τους κρατήσουν υπό έλεγχο άλλωστε..! Ωστόσο, μερικές φορές οι πληθυσμοί των παρασίτων μπορεί να γίνουν προσβολή και πρέπει να δράσετε. Το να προσέχετε τον αυξανόμενο αριθμό παρασίτων όπως οι αφίδες, οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα φυτά σας ασφαλή και θα σας γλυτώσει από πολύ πόνο και κόπο!

Βάλτε στην ζωή σας την κομποστοποίηση

Η κομποστοποίηση απορριμμάτων κουζίνας και κήπου είναι καλή για το περιβάλλον, την άγρια ζωή, το πορτοφόλι σας και επίσης ..τον κήπο σας! Αφήστε τα απόβλητα να διασπαστούν για ένα χρόνο και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τα ως σάπια φύλλα γύρω από τη βάση των φυτών στον κήπο σας και το κηπάκι λαχανικών.

Επιλέξτε τα σωστά φυτά.

Είναι σημαντικό να επιλέγετε φυτά που ταιριάζουν με τις συνθήκες ανάπτυξής σας. Αυτό σημαίνει να βάζετε φυτά που αγαπούν τον ήλιο σε ένα ηλιόλουστο μέρος, να επιλέγετε φυτά ανθεκτικά στη θερμότητα σε ζεστά κλίματα, να τους δίνεται χώρο να  λειτουργήσουν φυσικά!

Μην φοβάστε να κλαδέψετε

Το κλάδεμα των φυτών μπορεί να φαίνεται τρομακτική δουλειά, αλλά αν μάθετε πώς να κάνετε σωστά τη δουλειά, θα ανταμειφθείτε με φυτά που φαίνονται καλά, αναπτύσσονται καλά και είναι πιθανό να ανθίσουν και να καρποφορήσουν καλύτερα. Το κλειδί για επιτυχημένο κλάδεμα είναι να γνωρίζετε πότε πρέπει να κλαδεύετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες για το πώς να κάνετε τα κοψίματα και να διαμορφώσετε το φυτό.

Να είστε ευγενικοί με την άγρια ζωή

Πολλοί από αυτούς που είναι νέοι στην κηπουρική βλέπουν την άγρια ζωή ως εχθρό – τα έντομα και οι προνύμφες τους ξεφυλλίζουν τα φυτά, τα πουλιά τρώνε τα φρούτα μας και τα ποντίκια τσιμπολογούν τους σπόρους του μπιζελιού και των φασολιών μας. Αλλά η άγρια ζωή μπορεί να είναι χρήσιμη ..και στον κήπο! Τα πουλιά τρώνε μια ποικιλία από παράσιτα του κήπου, συμπεριλαμβανομένων γυμνοσάλιαγκων και σαλιγκαριών, αφίδων και κάμπιων. Οι μέλισσες επικονιάζουν τις καλλιέργειες τροφής μας. Ένας κήπος δεν θα ήταν τόσο ευχάριστος χωρίς την άγρια ζωή του – από βατράχους και φρύνους, μέχρι σκαντζόχοιρους, μέλισσες, πεταλούδες και πουλιά. Το να δημιουργήσετε χώρο για αυτούς και να μάθετε να μοιράζεστε τον κήπο σας μαζί τους, είναι το κλειδί για να απολαύσετε τον χώρο σας.

Τελευταίο και βασικό: Μη Ξεχνάτε να απολαμβάνετε τον κήπο και τις δημιουργίες σας!

Μην ξεχάσετε να απολαύσετε τον κήπο σας. Φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να καθίσετε και να απολαύσετε τους καρπούς της εργασίας σας. Δημιουργήστε ένα καθιστικό όπου μπορείτε να καθίσετε και να διαβάσετε ή να φάτε με τους φίλους και την οικογένειά σας..! Φυτέψτε κρεμαστά φυτά που μπορείτε να απολαύσετε από ένα παράθυρο και κρεμάστε ταΐστρες πουλιών για να μπορείτε να παρακολουθείτε τα παιχνίδια τους! Αγαπήστε τον όμορφο κήπο σας!

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required