Κατσαρίδες… οι ανεπιθύμητοι συγκάτοικοι!

Ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα, όσον αφορά τα παράσιτα, στον αστικό ιστό είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κατσαρίδων. Ιδιαίτερα οι ξανθές- γερμανικές κατσαρίδες ή blattela germanica (όπως είναι η λατινική ονομασία της) τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει μια μεγάλη εξάπλωση και ίσως αποτελούν το Νο.1 πρόβλημα σε κατοικίσιμους χώρους.Η ερώτηση που ακούμε κάθε μέρα στο κατάστημα μας είναι:

Ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για τις κατσαρίδες;

Βοηθήστε με να απαλλαγώ από τις κατσαρίδες!

Στην εποχή μας υπάρχουν αξιόπιστοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Fendona Top 15SC – ιδανικό για μαύρες κατσαρίδες

Maxforce White IC – ιδανικό για ξανθιά κατσαρίδα

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Η ξανθιά- γερμανική κατσαρίδα είναι το πιο μικρό από τα γνωστά είδη. Το μήκος του ενήλικου φθάνει τα 10 – 15mm με χρώμα καστανό εως ξανθό και ελαφρώς σκουρότερο στο θηλυκο με 2 σκούρες επιμήκεις παράλληλες λωρίδες στο πρόνωτo. Ο ωόσακκος είναι μεγάλος (8 Χ 3 mm) σε σχέση με το μέγεθός του ενήλικου θηλυκού και μεταφέρεται από αυτό μέχρι την εκκόλαψη των αυγών (γεγονός που το καθιστά το συγκεκριμένο είδος και πιο δύσκολο στην καταπολέμηση).

ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό – προνύμφη – ενήλικο. Έχει 6 – 7 προνυμφικά στάδια. Η διάρκεια ζωής των θηλυκών ενηλίκων είναι 150 ημέρες και των αρσενικών ενηλίκων 130 ημέρες. Το ενήλικο θηλυκό φέρει τα ωά σε ωόσακκους (40-50 στο καθένα) .Σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του εναποθέτει μέχρι 8 ωόσακκους. Οι προνύμφες είναι άπτερες , ενώ τα ενήλικα έχουν πτερύγες , ωστόσο πετούν σπάνια. Είναι παμφάγες και νυχτόβιες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ξανθιά- γερμανική κατσαρίδα προτιμά ζεστό (20οC – 29οC) , υγρό και σκοτεινό περιβάλλον. Το συγκεκριμένο είδος και θα το συναντήσουμε συνήθως σε κουζίνες , αποθήκες τροφίμων , μπάνιο , πίσω από ηλεκτρικές συσκευές.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Πιο συγκεκριμένα . . . . με ειδικό πιστόλι γίνεται τοποθέτηση τροφοελκυστικού δολώματος υπό μορφή γέλης (gel) σε συγκεκριμένα και δυσπρόσιτα σημεία ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου, μετά οπό προσεκτική επίβλεψη.

ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ;
Η μέθοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί 100% ακίνδυνα και χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία σε χώρους όπως:
Κατοικίες: κουζίνα, wc, αποθήκη, πατάρι, υπόγειο, δωμάτια, σαλόνι.
Καταστήματα: ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, αποθήκες τροφίμων, εργοστάσια, εστιατόρια, beach bar, παιδότοποι κ.α .
Δημόσιους φορείς: σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί , νοσοκομεία, δημόσιες επιχειρήσεις.

ΠΩΣ ΕΞΑΛΕΙΦΟΝΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ;
Οι κατσαρίδες καθώς βγαίνουν από τις φωλιές τους προς εύρεση τροφής , έλκονται και καταναλώνουν το τροφοελκυστικό gel , το οποίο είναι τοποθετημένο σε συγκεκριμένα σημεία – περάσματά τους. Οι κατσαρίδες καταναλώνοντας το gel , δηλητηριάζονται και πεθαίνουν μέσα στις επόμενες ώρες , αφού προλάβουν όμως να επιστρέψουν στις φωλιές τους. Με τον παραπάνω τρόπο μεταφέρουμε την δραστική ουσία του σκευάσματος στις φωλιές τους και εκμεταλλευόμαστε το φαινόμενο του κανιβαλισμού ( οι ζωντανές τρώνε τις δηλητηριασμένες νεκρές ) αλλά και της κοπροφαγίας ( τρέφονται με τα δηλητηριασμένα περιττώματα τους ) που διακρίνει τις κοινωνίες τους. Με τον τρόπο αυτό , έμμεσα η δραστική ουσία του σκευάσματος μεταφέρεται σταδιακά σε όλο τον πληθυσμό δημιουργώντας μία αλυσίδα θανάτου που εξοντώνει όχι μόνο τις κατσαρίδες που υπάρχουν στον χώρο αλλά και αυτές που μπορεί να προέλθουν από τα αυγά τους.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Εξασφαλίζει άμεσα και άριστα αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία του χώρου , καμία διακοπή του χώρου , καμία απομάκρυνση από τον χώρο μετά το πέρας των εργασιών. Το gel παραμένει δραστικό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα . Η μέθοδος της διαδοχικής εξόντωσης διασφαλίζει ότι η δραστική ουσία θα φτάσει σε όλο τον πληθυσμό των κατσαρίδων εξαλείφοντας ολοκληρωτικά τοις αποικίες τους.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Τέλος πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ξανθιάς- γερμανικής κατσαρίδας έχει η πρόληψη, δηλαδή προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε όλοι μας, ώστε να κάνουμε πιο δύσκολη την ανάπτυξη αποικιών στο χώρο μας για αυτό το είδος. Εϊναι αρκετά κρίσιμο αυτό το σημείο, μιας και έχει παρατηρηθεί πως σε σπίτια που δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, από τη μια αυξανεται ο κίνδυνος προσβολής από αυτό το παράσιτο, ενώ από την άλλη γίνεται δυσκολότερη η αντιμετώπιση και η εξολόθρευση της αποικίας. Κάποια προληπτικά μέτρα είναι:

• Να κρατάτε τον πάγκο της κουζίνας σας καθαρό από υπολείμματα τροφών
• Να μην αφήνεται, ιδιαίτερα τις βραδυνές ώρες, εκτεθειμένα τρόφιμα και ποτά στην κουζίνα
• Να μην αφήνεται την τροφή του κατοικιδίου σας εκτεθειμένη ή στο πάτωμα
• Να έχετε σκουπιδοτενεκέ με καπάκι το οποίο να είναι πάντα κλειστό και να απομακρύνετε τα σκουπίδια σας, αρκετά συχνά από το χώρο του σπιτιού σας
• Να σφραγίσετε και να επισκευάσετε ρωγμές, σχισμές ή σπασμένα πλακάκια, γιατί αποτελούν ιδανική τοποθεσία για την ανάπτυξη αποικίας από τις κατσαρίδες.

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required