Καταπολέμηση μυρμηγκιών στον κήπο: Πώς να τα διώξετε

Καταπολέμηση μυρμηγκιών στον κήπο: Πώς να τα διώξετε

Έχετε παρατηρήσει μυρμήγκια στα φυτά σας με αποτέλεσμα να αναρωτιέστε: “Πώς να διώξω τα μυρμήγκια από τον κήπο μου;”

Ήρθε λοιπόν η ώρα να μάθετε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους μικροσκοπικούς αυτούς εισβολείς για να προστατέψετε τα φυτά και την καλλιέργειά σας.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε πολλούς και εύκολους τρόπους για την καταπολέμηση μυρμηγκιών στον κήπο και θα μάθετε τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν τα έντομα αυτά στα φυτά σας.

Τι προβλήματα δημιουργούν τα μυρμήγκια στον κήπο;

Μαύρα μυρμήγκια και αφίδες πάνω σε κλωνάρι. Βασικός λόγος για καταπολέμηση μυρμηγκιών στον κήπο

Τα μυρμήγκια στις γλάστρες και στον κήπο σας, δεν δημιουργούν άμεσα προβλήματα στα φυτά σας.

Μπορούν μάλιστα να κάνουν καλό στον κήπο σας καθώς ενισχύουν τον αερισμό του εδάφους και μπορούν να βοηθήσουν στη γονιμοποίηση των φυτών.

Αυτή είναι όμως η μία μεριά. Τα μυρμήγκια προκαλούν ζημιές άθελά τους και μπορούν να βλάψουν τα φυτά σας.

Τα βασικά προβλήματα που προκαλούν είναι:

1.   “Κλέβουν” τους σπόρους σας

Όπως γνωρίζετε, βασική αποστολή των μυρμηγκιών είναι η εύρεση και συλλογή τροφής. Φανταστείτε να μπορούσατε να μπείτε στο σούπερ μάρκετ και να παίρνατε όσο φαγητό θέλατε δωρεάν.

Έτσι ακριβώς νιώθουν και τα μυρμήγκια όταν αντικρίζουν τους σπόρους που μόλις έχετε σπείρει. Μεταφέρουν λοιπόν τους σπόρους στη φωλιά τους, με αποτέλεσμα να μην φυτρώνουν τα φυτά σας.

2.  Μπορεί να κάνουν ζημιά στις ρίζες των φυτών σας

Σίγουρα τα μυρμήγκια δεν έχουν σκοπό να βανδαλίσουν τον κήπο σας, ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα φυτά σας όταν φτιάχνουν τη φωλιά τους κοντά σε αυτά.

Ουσιαστικά, ενώ η αποικία προσπαθεί να χτίσει τη φωλιά της, μεταφέρει χώμα στην επιφάνεια. Αυτό το χώμα όμως “το στερούν” απ΄ τις ρίζες των φυτών σας ή καλύπτουν με αυτό άλλα μικρά φυτά, όπως το γκαζόν.

3.  Βοηθούν στην εξάπλωση της αφίδας

Τα μυρμήγκια προστατεύουν τις αφίδες (μελίγκρα) απ’ τους εχθρούς τους. Ως αντάλλαγμα, μπορούν και απολαμβάνουν μια αγαπημένη τους λιχουδιά, τα μελιτώματα (κολλώδεις ουσίες) που αφήνουν πίσω τους οι μελίγκρες.

Επομένως, έχοντας τα μυρμήγκια ως φρουρούς, οι μελίγκρες μπορούν και προσβάλλουν ανενόχλητες τα φυτά σας. Συχνά αυτά τα δύο έντομα πηγαίνουν πακέτο, οπότε αν δείτε πολλά μυρμήγκια στον κήπο σας, ελέγξτε και για μελίγκρες.

Τα μυρμήγκια κάνουν κακό στα δέντρα;

Κόκκινα μυρμήγκια πάνω σε κλαδί. Τα μυρμήγκια κάνουν κακό στα δέντρα έμμεσα

Αν έχετε δέντρα στον κήπο σας, ίσως αναρωτιέστε αν τα μυρμήγκια μπορούν να τους κάνουν κακό. Η αλήθεια είναι ότι τα μυρμήγκια δεν κάνουν κακό στα δέντρα σας άμεσα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με τους εξής τρόπους:

 1. Προστατεύουν άλλα έντομα που βλάπτουν τα δέντρα σας: Όπως είδαμε και προηγουμένως, τα μυρμήγκια λατρεύουν τα μελιτώματα. Έτσι, καθώς προστατεύουν τις αφίδες απ’ τους εχθρούς τους, εκείνες βλάπτουν το δέντρο και τα βλαστάρια του.
 2. Εκμεταλλεύονται το αποσυντιθεμένο ξύλο: Τα μυρμήγκια και συγκεκριμένα τα ξυλοφάγα μυρμήγκια (carpenter ants), εισέρχονται σε δέντρα που έχουν υποστεί φθορά. Οι συνθήκες στο ξύλο που έχει παρακμάσει, είναι ιδανικές για τη δημιουργία της αποικίας τους.

Δημιουργούν λοιπόν τούνελ και σήραγγες με αποτέλεσμα να εμποδίζουν το δέντρο απ’ το να βρει περαιτέρω δύναμη για να επανέλθει. Όταν υπάρχουν λοιπόν μυρμήγκια μέσα στο δέντρο, είναι ένδειξη ότι το δέντρο αυτό πιθανόν να έχει κάποιο πρόβλημα.

Πώς να διώξω τα μυρμήγκια – Τρόποι αντιμετώπισης

Μαγειρική σόδα, που είναι φυσική μέθοδος για καταπολέμηση μυρμηγκιών στον κήπο, χύνεται από ριγμένο βάζο

Μετά από αυτά που είδαμε παραπάνω, ίσως να σκέφτεστε “πώς φεύγουν τα μυρμήγκια απ΄ τον κήπο μου;”

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να διώξετε τους μικροσκοπικούς αυτούς επισκέπτες. Ας δούμε λοιπόν κάποιες μεθόδους για την καταπολέμηση των μυρμηγκιών στον κήπο.

Αντιμετώπιση μυρμηγκιών με φυσικές μεθόδους

 1. Ξεφορτωθείτε τις αφίδες και άλλα παρόμοια παράσιτα: Έχουμε αναφέρει ότι τα μυρμήγκια και οι αφίδες, είναι “συνέταιροι στο έγκλημα” κατά του κήπου σας. Σε αντίθεση όμως με τις αφίδες, τα μυρμήγκια δεν παρασιτούν στα φυτά σας.

  Ξεφορτωθείτε λοιπόν τις αφίδες και άλλα παρόμοια παράσιτα που προσβάλλουν τα φυτά σας. Αυτό θα αποτρέψει τα μυρμήγκια απ’ το να κάνουν βόλτες στην περιοχή σας για να απολαμβάνουν τα μελιτώματα.

 2. Πασπαλίστε λίγο πιπέρι καγιέν: Αυτό μπορεί να σας ακούγεται σαν απόσπασμα από συνταγή μαγειρικής, είναι όμως μια αποτελεσματική λύση για τα μυρμήγκια στον κήπο σας. Ρίξτε σκόνη καυτερού πιπεριού καγιέν γύρω απ’ τα φυτά σας και τις ρίζες τους. Αυτή η μέθοδος μάλιστα, μπορεί να απωθήσει τα μυρμήγκια χωρίς να τα βλάψει.
 3. Ρίξτε τριμμένη κανέλα: Μια ακόμη μέθοδος για φυσική απαλλαγή από μυρμήγκια, παρόμοια με το πιπέρι καγιέν, είναι η τριμμένη κανέλα. Ρίξτε λοιπόν τριμμένη κανέλα γύρω απ’ τα φυτά σας για να απωθήσετε τους μικροσκοπικούς επισκέπτες.
 4. Χρησιμοποιείστε διατομική γη: Μια αρκετά συχνή μέθοδος για την καταπολέμηση μυρμηγκιών στον κήπο, είναι η χρήση διατομικής γης. Ρίξτε διατομική γη στις φωλιές τους για να τα ξεφορτωθείτε. Η διατομική γη ουσιαστικά αφυδατώνει και σκοτώνει τα μυρμήγκια.

  Προσοχή όμως. Η διατομική γη μπορεί να βλάψει και άλλα έντομα ή σαλιγκάρια στον χώρο. Χρειάζεται επίσης να μένει ξηρή για να έχει αποτέλεσμα, δώστε λοιπόν προσοχή όταν ποτίζετε.

 5. Προσφέρετέ τους λίγο καλαμποκάλευρο: Το καλαμποκάλευρο φαίνεται να αρέσει πολύ στα μυρμήγκια. Δυστυχώς όμως για εκείνα, δεν μπορούν να το χωνέψουν με αποτέλεσμα να τα εξολοθρεύει. Ρίξτε καλαμποκάλευρο κοντά στις φωλιές τους ή γύρω απ’ τα φυτά σας για να τα αντιμετωπίσετε.
 6. Φτιάξτε ένα μείγμα με βόρακα, ζάχαρη και νερό: Αναμίξτε βόρακα με ζάχαρη και νερό μέχρι να δημιουργήσετε κάτι σαν αλοιφή. Στη συνέχεια τοποθετήστε την αλοιφή κοντά στις εισόδους απ’ τις φωλιές των μυρμηγκιών. Το μείγμα αυτό θα λειτουργήσει σαν “δούρειος ίππος”.

  Τα μυρμήγκια αγαπούν τις γλυκές λιχουδιές οπότε θα τσιμπήσουν λίγο απ΄το μείγμα σας και θα κουβαλήσουν και στη φωλιά τους. Ο βόρακας όμως θα εξολοθρεύσει τα μυρμήγκια που θα φάνε απ’ το μείγμα.

  Προσοχή! Ο βόρακας μπορεί να είναι τοξικός για τα ζώα στον κήπο σας και για εσάς. Συνεπώς, δώστε μεγάλη προσοχή αν τον χρησιμοποιήσετε.

 7. Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και ζάχαρη άχνη: Μια άκρως σπιτική λύση για τα μυρμήγκια που λειτουργεί όπως ακριβώς και η προηγούμενη.

  Κάντε ένα μείγμα με μαγειρική σόδα και ζάχαρη άχνη και τοποθετήστε το κοντά στις φωλιές τους. Τα μυρμήγκια έλκονται από τη ζάχαρη αλλά η μαγειρική σόδα τα εξολοθρεύει καθώς αντιδρά με μια ουσία στο στομάχι τους.

Αντιμετώπιση μυρμηγκιών με εντομοκτόνα

 1. Εντομοκτόνο σε μορφή gel: Μια κλασική μέθοδος για αντιμετώπιση μυρμηγκιών στον κήπο είναι το gel. Το εντομοκτόνο αυτό ελκύει τα μυρμήγκια αλλά όταν το μεταφέρουν στη φωλιά τους ως τροφή τα εξολοθρεύει.
 2. Μικροκοκκώδες εντομοκτόνο: Τα εντομοκτόνα αυτά είναι ιδανικά για εξωτερική χρήση, δηλαδή ό,τι πρέπει για τον κήπο σας. Προσοχή όμως, πολλά απ’ αυτά τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε φυτά που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους ή ζώα.
 3. Εντομοκτόνα δολώματα: Όπως και τα gel έτσι και τα δολώματα σε άλλη μορφή προσελκύουν τα μυρμήγκια, τα οποία τα μεταφέρουν μέσα στη φωλιά τους. Όταν λοιπόν το δόλωμα καταναλωθεί απ΄τα μυρμήγκια της αποικίας, τα εξολοθρεύει.

Καταπολέμηση μυρμηγκιών στον κήπο – Εν κατακλείδι

Κοντινή λήψη από κόκκινο μυρμήγκι στον κήπο πάνω σε φύλλο

Τα μυρμήγκια δεν προσβάλλουν τον κήπο σας ως παράσιτα, μπορούν όμως να προκαλέσουν προβλήματα άθελά τους.

Μια μυρμηγκοφωλιά στη γλάστρα σας ή μια αποικία στον κήπο σας, μπορεί να φανεί βλαβερή για τα φυτά σας. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να παραλείψετε την καταπολέμηση των μυρμηγκιών στον κήπο σας, καθώς οι μικροί αυτοί επισκέπτες πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά φάρμακο για μυρμήγκια, καθώς όπως είδαμε υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι για να τα νικήσετε.

Σε περιπτώσεις όμως έντονης προσβολής ή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, ίσως χρειαστεί να στραφείτε σε εντομοκτόνα για να απαλλαγείτε απ’ την παρουσία τους.

Ελπίζουμε το άρθρο να σας βοήθησε να απαντήσετε στο ερώτημα “Πώς φεύγουν τα μυρμήγκια απ’ τον κήπο μου;” ώστε να κρατήσετε τα φυτά σας ασφαλή.

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required