Καλλιέργεια Νάρκισσων το Φθινόπωρο: Μια Αγαπημένη Σπορά!

Καλλιέργεια Νάρκισσων (Νάρκισσοι)!

Προάγγελοι μιας νέας εποχής, οι νάρκισσοι φωτίζουν το τοπίο! Οι ένδοξες χρυσές, κίτρινες και χιονισμένες λευκές ανθίσεις τουε προκύπτουν συχνά με την χαρακτηριστική μορφή… τρομπέτες!

Εύκολα καλλιεργούμενοι, οι περισσότεροι βολβοί νάρκισσου είναι πολύ ανθεκτικοί στους κρύους χειμώνες και μπορούν να στολίσουν τον κήπο σας με όλη την κομψότητα και χάρη τους κάθε εποχή! Πολλές από τις ανθεκτικές ποικιλίες μπορούν επίσης να φυτευτούν με επιτυχία σε εσωτερικούς χώρους. Πολλοί Νάρκισσοι μπορούν να καλλιεργηθούν σε όλη τη χώρα, εκτός από περιοχές που δεν έχουν κρύο τους φθινοπωρινούς μήνες και χειμώνες, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητες για το σχηματισμό των μπουμπουκιών τους.

Φροντίδα Νάρκισσου

Φροντίδα Νάρκισσου

Φως/Πότισμα: Ενώ οι Νάρκισσοι προτιμούν τον ήλιο, συνήθως ανέχονται τη σκιά της μισής ημέρας, ειδικά τα υβρίδια! Οι γνωστές ποικιλίες με πορτοκαλί, κόκκινο ή ροζ κύπελλα γενικά διατηρούν βαθύτερο χρώμα όταν φυτεύονται σε τοποθεσία που προστατεύεται από τον καυτό απογευματινό ήλιο. Το πότισμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου είναι απαραίτητο για την καλή ανάπτυξη των ριζών πριν παγώσει το έδαφος σε ψυχρές περιοχές. Προσπαθήστε να μην ποτίζετε υπερβολικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι βολβοί είναι αδρανείς!

Λίπασμα/Έδαφος και pH: Οι βολβοί νάρκισσο δεν επιβιώνουν σε εδάφη που είναι υγρά, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αποφύγετε τις χαμηλές περιοχές όπου μαζεύεται νερό ή όπου το χιόνι αργεί να λιώσει την άνοιξη. Φυτέψτε τους βολβούς σε βάθος 3 φορές το ύψος τους! Εάν το χώμα σας είναι βαρύ, δοκιμάστε να φυτέψετε λιγότερο βαθιά από ό,τι προτείνουμε, συμπληρώνοντας τη διαφορά με ένα στρώμα σάπια φύλλα από πάνω. Κατά τη φύτευση, να έχετε κατά νου ότι τα άνθη τείνουν να βλέπουν την επικρατούσα κατεύθυνση του ήλιου..!

Παράσιτα/Ασθένειες: Λίγα παράσιτα ενοχλούν τους Νάρκισσους. Οι βολβοί και το φύλλωμα είναι δηλητηριώδη για τα περισσότερα έντομα και ζώα. Αν δείτε κάθετες ραβδώσεις στα φύλλα του νάρκισσου, σκάψτε τον βολβό και βάλτε τον στα σκουπίδια γιατί μπορεί να έχει μολυνθεί από ιό..

Διαίρεση/Μεταφύτευση: Η καλύτερη στιγμή για μετακόμιση ή διαίρεση βολβών είναι όταν το φύλλωμά τους έχει μαραθεί, σηματοδοτώντας το τέλος της ενεργού ανάπτυξης. Ανασηκώστε τα με ένα πιρούνι ή ένα φτυάρι, προσέχοντας να μην τραυματιστούν οι βολβοί και ξαναφυτέψτε τους αμέσως στο ίδιο βάθος και με απόσταση περίπου τριπλάσιας της διαμέτρου τους μεταξύ τους.

Ημερολόγιο Φροντίδας για… Νάρκισσους!

Πρώιμη άνοιξη: Γονιμοποιήστε τώρα αν χάσατε την ευκαιρία του φθινοπώρου!

Καλοκαίρι: Προσπαθήστε να μην υπερποτίζετε σε περιοχές όπου φυτεύονται Νάρκισσοι. Αφήστε το φύλλωμα να θεραπευτεί  αν χρειάζεται φυσικά χωρίς παρέμβαση.

Φθινόπωρο: Χρησιμοποιήστε ένα κοκκώδες λίπασμα για να ‘’ταΐσετε’’ τους βολβούς του Νάρκισσο σας. Αφαιρέστε το νεκρό φύλλωμα και καλύψτε με αειθαλή κλαδιά αφού το έδαφος έχει παγώσει. Ποτίστε καλά τους βολβούς μέχρι το φθινόπωρο εάν η βροχή είναι σπάνια.

Πότε να φυτέψετε νάρκισσους τελικά;

Οι βολβοί Νάρκισοου πρέπει να φυτευτούν το φθινόπωρο… Φυτέψτε όταν το χώμα είναι δροσερό, αλλά όχι παγωμένο, ώστε να μπορείτε ακόμα να δουλέψετε το χώμα. Αυτό είναι συνήθως μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, ανάλογα με το πού ζείτε..!

Αναπτύσσονται οι Νάρκισσοι;

Ναι! Εγκαθίστανται γρήγορα, ανθίζουν όμορφα  πρώτο χρόνο τους και στη συνέχεια αυξάνουν τον αριθμό τους στην ηλιόλουστη, καλά στραγγιζόμενη τοποθεσία που τους αρέσει..!

Μερικοί κηπουροί προτιμούν τους Νάρκισσους διάσπαρτους σε όλο το τοπίο, κήπο και βεράντα ως ιμπρεσιονιστικά σημεία χρώματος. Άλλοι τα προτιμούν οργανωμένα ανάλογα με την ποικιλία σε ομάδες συμπαγούς χρώματος. Η φύση το κάνει και με τους δύο τρόπους, και έτσι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στυλ για τους όμορφους νάρκισσους σας. Η επιλογή είναι δική σας, εάν θέλετε ζητήστε και μια γνώμη εδώ !

Ένα σχέδιο φύτευσης πρέπει να στοχεύει σε ακανόνιστα, μακριά οβάλ, φαρδιά στη μέση και κωνικά στα άκρα! Κάποια σχέδια θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα, άλλα μικρότερα. Εάν αποφασίσετε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο φύτευσης σε χαρτί πρώτα, τραβήξτε μια γραμμή στο κέντρο του χαρτιού σας και τακτοποιήστε τις ομάδες των φυτών σας έτσι ώστε οι περισσότεροι να διασχίζουν αυτήν την κεντρική γραμμή στις άκρες τους ή περιστασιακά, το ένα τρίτο του συνολικού μήκους τους. Μπορεί να προτιμήσετε να δημιουργήσετε το σχέδιό σας απευθείας έξω στο έδαφος όπου πρόκειται να φυτευτούν οι βολβοί (λάβετε υπόψη ότι τα λουλούδια τους συνήθως βλέπουν προς την κατεύθυνση του ήλιου, επομένως οι άκρες τους που κοιτάζουν κυρίως στον  βορρά θα έχουν τα λουλούδια τους να κοιτάζουν μακριά από εσάς ). Θυμηθείτε, το θέμα είναι να ευχαριστήσετε το μάτι σας, να μην κολλήσετε σε ένα σχέδιο.

Τι να κάνετε με τους νάρκισσους μετά την ανθοφορία

Μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία, αφήστε τα φύλλα να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να κιτρινίσουν (8-10 εβδομάδες). Μην κόβετε το φύλλωμα μέχρι να σβήσει τελείως ! Εάν κόψετε τα φύλλα πριν κιτρινίσουν και καταρρεύσουν, μπορεί να αποτρέψετε τον βολβό από το να αποθηκεύσει την ενέργεια που απαιτείται για να ανθίσει το επόμενο έτος και να δημιουργήσετε μεγαλύτερες συστάδες κάθε χρόνο. Για να κρύψετε το φύλλωμα του νάρκισσου σας, μπορείτε να το φυτέψετε με φυλλώδη πολυετή και μονοετή φυτά!

Κλασσική ερώτηση bonus: Τι να κάνω εάν τα λουλούδια μου  Νάρκισσου παγώσουν;

Εάν οι Νάρκισσοι σας ανθίζουν σε εξωτερικούς χώρους και ο παγετός ή το χιόνι τους κάνει να γέρνουν, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε να τους αγγίξετε. Απλά αφήστε τα φυτά να ξεπαγώσουν φυσικά. Ο χειρισμός των φυτών ενώ είναι παγωμένα μπορεί να προκαλέσει ρήξη των φυτικών κυττάρων. Οι νάρκισσοι μπορεί να αναρρώσουν από μια σύντομη κατάψυξη, αλλά μπορεί να μην αναπηδήσουν εάν τα κύτταρά τους έχουν υποστεί βλάβη.

Οι Νάρκισσοι επιστρέφουν κάθε χρόνο..!;

Ναι, οι Νάρκισσοι αναδύονται από το έδαφος μόνοι τους στις αρχές της άνοιξης, χρόνο με τον χρόνο. Παρέχουν μεγάλη ανταμοιβή με τα πολύχρωμα άνθη τους, και απαιτούν ελάχιστη έως καθόλου συντήρηση ! Απολαύστε τους!

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required