Φροντίδα αμπελώνων μέρος 1!

Φροντίδα αμπελώνων μέρος 1!

Για όλα υπάρχει μια εποχή! Η άνοιξη στα αμπέλια φέρνει ελπίδα και αναγέννηση. 

Η συνεχής επιμελής εργασία στον αμπελώνα σας, από το κατάλληλο δετικό έως το φυτόχωμα που ταιριάζει στην περιοχή και κλίμα σας θα σας αποζημιώσει καθώς μπορεί να εγγυηθεί ότι κάθε σοδειά σας θα προσφέρει το καλύτερο που έχει να προσφέρει η Μητέρα Φύση. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα του ανοιξιάτικου αμπελώνα. 

Τι συμβαίνει την άνοιξη σε έναν αμπελώνα; 

Ενδιαφέρεστε να μάθετε τα μυστικά για την αποτελεσματική φροντίδα του ανοιξιάτικου αμπελώνα; Μετά το άνοιγμα των μπουμπουκιών, η ανθοφορία  λαμβάνει χώρα περίπου ένα μήνα έως έξι εβδομάδες αργότερα. Τα αμπέλια συνεχίζουν με γρήγορο ρυθμό την βλαστική τους ανάπτυξη,μεγαλώνουν μάλιστα και επεκτείνονται έως και 2-3 εκατοστά την ημέρα! Οι φυλλώδεις τρύπες τους απλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις γιαυτό και ένα κατάλληλο δετικό όπως το Δετικό Φυτών Tapetool 2 AMD131-17 | 1 τμχ θα τα κρατήσει μαζεμένα και όχι ανεξέλεγκτα. Η ‘’φρενίτιδα’’ της ανθοφορίας ξεκινά κάτω από τα τεράστια φύλλα της αμπέλου περίπου ένα μήνα μετά από αυτή την φυλλώδη …εισβολή (και δύο έως τρεις μήνες μετά το πρώτο άνοιγμα του μπουμπουκιού). 

Η ανθοφορία ξεκινά με την εμφάνιση μικροσκοπικών πράσινων σφαιρών που είναι γνωστές ως «κάλυπτρα» που κρύβονται πίσω από τον φυλλώδη θόλο του αμπελιού. Αυτές οι μικρές πράσινες μπάλες, γνωστές εν συντομία ως καπάκια, τυλίγουν τα ευαίσθητα μέρη του λουλουδιού που μεταφέρουν τη γύρη.  

Οι συστάδες λουλουδιών είναι γνωστές ως ταξιανθίες-περιπλεκόμενες διατάξεις κλαδιών που αναδύουν μια υπέροχη μυρωδιά που αρωματίζει ολόκληρο τον αμπελώνα. Οι μέλισσες αν και δεν κανουν διακρίσεις οπότε επισκέπτονται τον αμπελώνα,  δεν είναι απαραίτητες για την επικονίαση των σταφυλιών, επειδή τα καλλιεργούμενα αμπέλια είναι ερμαφρόδιτα, που σημαίνει ότι έχουν θηλυκούς και αρσενικούς στήμονες..!  

Ο άνεμος, η βροχή ή ένας απροσδόκητος .. παγετός μπορούν  να βλάψουν τα εύθραυστα άνθη των σταφυλιών όταν είναι ανθισμένα – φυσικά ένα καλό φυτόχωμα όπως το Φυτοχωμα Compo Sana Γενικής Χρήσης | 20 lt θα τους δώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά… αλλά και πάλι χρειάζονται προσοχή. Με τις πιθανότητες αρκετά εναντίον τους, οι διαχειριστές αμπελώνων κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν μια συνεπή και άφθονη καρπόδεση αν και ο καιρός δεν συμφωνεί πάντα.. Γιγάντιες βεντάλιες, σκέπαστρα χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιοχές που καλλιεργούνται σταφύλια, για να κυκλοφορήσουν τον αέρα στον αμπελώνα, διατηρώντας τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από το μηδέν και επομένως προστατεύοντας τα ανθισμένα αμπέλια.  

Ανοιξιάτικη περιποίηση αμπελώνα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνετε για την αποτελεσματική φροντίδα του ανοιξιάτικου αμπελώνα. Αυτές οι πρακτικές θα εξασφαλίσουν μια άφθονη συγκομιδή. Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε για να έχετε άφθονα τσαμπιά: 

Καταπολέμηση του ωιδίου (μύκητας) 

Πολλά παράσιτα, συμπεριλαμβανομένου ενός μύκητα που ονομάζεται ωίδιο, έλκονται από τους φρέσκους πράσινους βλαστούς ..της άνοιξης γενικότερα, καθώς συναντάται παντού, από τριαντάφυλλα μέχρι σε ντοματιές. Για να κρατήσετε μακριά αυτόν τον μύκητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετούς ψεκασμούς κατά τη διάρκεια της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό μυκητιακών αναστολέων με βάση το θείο και τα βακτήρια, έχουμε μάλιστα το ιδανικό προϊόν για εσάς! 

Αραίωση βλαστών

Η αραίωση βλαστών είναι μια αμπελουργική δραστηριότητα που συμπληρώνει το κλάδεμα και αποτελεί ταυτόχρονα πρακτική διαχείρισης χώρου και καλλιέργειας. Χρησιμοποιείται για την επίτευξη πολλαπλών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης ευνοϊκής αναλογίας ή ισορροπίας μεταξύ καρπού και φυλλώματος, προώθηση της διείσδυσης φωτός και αέρα στη ζώνη των καρπών, ενθάρρυνση της ομοιομορφίας στην ανάπτυξη των βλαστών και των καλλιεργειών κατά μήκος ενός δετικού, αποφυγή της νόσου του καρκίνου… και απλοποίηση των εργασιών του αμπελώνα και του ελέγχου του κόστους.  

Εφαρμογή Λιπασμάτων 

Το καλά στραγγιζόμενο έδαφος είναι ιδανικό για αμπέλια. Εάν το έδαφος είναι υπερβολικά πλούσιο σε άζωτο ή εάν το έχετε γονιμοποιήσει υπερβολικά, το αμπέλι μπορεί να αφιερώσει όλη του την ενέργειά  στο φύλλωμα και όχι στην ανθοφορία και στους καρπούς. Τα σταφύλια που καλλιεργούνται στο σπίτι χρειάζονται ένα ισορροπημένο φυτόχωμα. Ωστόσο, οι δοκιμές εδάφους μπορούν να καθορίσουν τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών στο έδαφος και το λίπασμα που είναι καλύτερο για το χώμα σας. Ένα στρώμα 5 εκατοστών από σάπια φύλλα πάνω από το ριζόβολο και το πότισμα με τσάι κομποστοποίησης μπορεί να είναι όλες οι ανάγκες του αμπελιού σας για να παράγει άνθη και φρούτα και όχι μόνο αμπέλια και φύλλα. 

 Ήρθε η ώρα για.. Φύτεμα!

Τα αμπέλια πρέπει να φυτεύονται νωρίς την άνοιξη αφού έχει παρέλθει η ημερομηνία της τελευταίας σκληρής κακοκαιρίας. Τα αμπέλια συχνά αγοράζονται συνήθως ως αδρανοποιημένα, γυμνόριζα φυτά. 

Επιλέξτε μια τοποθεσία με πλήρη ήλιο. Εάν δεν έχετε ένα σημείο με πλήρη ήλιο, βεβαιωθείτε ότι έχει τουλάχιστον πρωινό ήλιο! Μια μικρή ποσότητα απογευματινής σκιάς δεν θα βλάψει. Το χώμα σας πρέπει να είναι βαθύ, καλά στραγγιζόμενο και χαλαρό. Χρειάζεστε επίσης καλή κυκλοφορία αέρα. 

Τα αμπέλια θα πρέπει να ”εκπαιδευτούν” σε κάποιο είδος υποστήριξης για να αναπτυχθούν προς τα πάνω. Αυτό θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο ασθένειας. Το στήριγμα πρέπει να υπάρχει κατά τη φύτευση. 

Μια επιλογή είναι μια στιβαρή πέργκολα ή κληματαριά. Η κληματαριά μπορεί να έχει δύο, τέσσερις ή έξι στύλους, ανάλογα με το αν είναι προσαρτημένο στο σπίτι ή σε άλλη κατασκευή. Το επάνω μέρος μπορεί να στερεωθεί με ξύλινες πηχάκια  που συγκρατούν την κληματαριά ενωμένη και να επιστραφεί με ξύλινα κομμάτια  για να δημιουργήσετε το δικτυωτό πλέγμα για να αναπτυχθούν τα αμπέλια. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε γωνιακά σιδεράκια για να ασφαλίσετε ολόκληρη τη δομή. Καλλιεργήστε τα σταφύλια, ένα ανά στύλο, επιλέγοντας το πιο δυνατό καλάμι. Αφήστε το να φτάσει στην κορυφή της θέσης τον πρώτο χρόνο, ασφαλίζοντάς το στη θέση καθώς μεγαλώνει. 

Εάν δεν έχετε ελεύθερο χώρο, δοκιμάστε να καλλιεργήσετε σταφύλια σε πάσσαλο. Στερεώστε ένα γερό πάσσαλο δίπλα στο κλήμα και στερεώστε το με ασφάλεια. Διατηρήστε το αμπέλι να αναπτύσσεται κάθετα. Αφήστε το αμπέλι να μεγαλώσει στην κορυφή του πασσάλου τον πρώτο χρόνο και μετά από πάνω. Αφήστε 4 έως 5  καλάμια στο πλάι να αναπτυχθούν. Αφαιρέστε όλα τα υπόλοιπα και ..είστε έτοιμοι!

Extra tip: Πριν φυτέψετε αμπέλια, μουλιάστε τις ρίζες τους σε νερό για δύο ή τρεις ώρες. 

 

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required