Φροντίδα γκαζόν το καλοκαίρι

Φροντίδα γκαζόν το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλες ξηρές περίοδοι επιβαρύνουν κάθε γκαζόν. Μόνο με τη σωστή φροντίδα του, μπορείτε να αποτρέψετε το σχηματισμό καφέ και γυμνών σημείων. Παρακάτω θα βρείτε πολύ σημαντικές συμβουλές για την πρόληψη των ζημιών που μπορεί να προκληθούν στο γκαζόν από το θερμικό στρες και τη ξηρασία.

 

Πόσο συχνά πρέπει να κόβετε το γκαζόν σε ζεστό καιρό;

Το κούρεμα του γκαζόν είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα συντήρησης το καλοκαίρι . Η τακτική κοπή καθιστά το γκαζόν παχύ και ανθεκτικό στα ζιζάνια. Κατά κανόνα, κόβετε το γκαζόν μία φορά την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Λάβετε υπόψη όμως ότι, όσο οι θερμοκρασίες αυξάνονται τόσο το γκαζόν επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξής του. Πάνω από τους 30 °C, σταματά να αναπτύσσεται εντελώς γιατί είναι απασχολημένο με την αντιμετώπιση του θερμικού στρες και δεν υπάρχει ενέργεια για να αναπτυχθεί. Επομένως, κόβετε λιγότερο συχνά τις ζεστές και ξηρές καλοκαιρινές ημέρες ή σταματάτε να κόβετε το γκαζόν εντελώς σε συνθήκες καύσωνα. Τα ψυχρόφιλα είδη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και οι τομές από το κούρεμα μπορεί να οδηγήσουν σε μάρανση ή και ξήρανση.

Ποιο είναι το βέλτιστο ύψος κοπής όταν κόβετε το γκαζόν σε ζεστό καιρό;

Εκτός από τη συχνότητα κοπής, το ύψος κοπής πρέπει επίσης να προσαρμόζεται στις  καιρικές συνθήκες. Τα συχνά και χαμηλά κουρέματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια εδαφικής υγρασίας, ξήρανση των φυτών και απογύμνωση των σημείων. Αυξήστε το ύψος κοπής της χλοοκοπτικής μηχανής σας, από πέντε έως επτά εκατοστά καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να κουρεύουν στο χαμηλότερο επίπεδο πρίν ή και μετά τις διακοπές. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του” κανόνα των τρίτων”, σύμφωνα με τον οποίο ένας χλοοτάπητας πρέπει να μειώνεται μόνο κατά το ένα τρίτο του ύψους ανάπτυξής του. Μετά τις διακοπές σας, επομένως, ρυθμίστε σταδιακά το ύψος κοπής στο επιθυμητό ύψος.

Πότισμα του γκαζόν σε ζεστό καιρό

Ο χλοοτάπητας είναι γενικά ανθεκτικός και ανεκτικός στην υψηλή θερμοκρασία. Ωστόσο, δεν αναπτύσσει πολύ βαθύ ριζικό σύστημα κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται τη βοήθειά σας τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Εάν δεν υπάρχει βροχόπτωση, απαιτείται επιπλέον πότισμα. Η καλύτερη τακτική είναι να ποτίζετε το γκαζόν σας επαρκώς και τακτικά. Κατά κάποιο τρόπο, ο τύπος ποτίσματος που εφαρμόζετε δείχνει στις ρίζες του γκαζόν πόσο και προς ποια κατεύθυνση θα αναπτυχθούν: εάν ποτίζετε το γκαζόν σας 3 ή 4 φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά, το νερό μπορεί να διεισδύσει καλά στο έδαφος.

 

Λάθη κατά το πότισμα του γκαζόν σας

Λάθος Νο 1: Ποτίζετε το γκαζόν καθημερινά, αλλά μόνο για λίγο

Ειδικά κατά τη διάρκεια μεγάλων ξηρών περιόδων το καλοκαίρι, πολλοί πιστεύουν ότι βοηθούν το γκαζόν τους ποτίζοντάς το κάθε μέρα. Αλλά στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο. Ποτίζοντας το γκαζόν σας καθημερινά αλλά μόνο για λίγο, το νερό φτάνει μόνο στο ανώτερο εδαφικό στρώμα και όχι στις ρίζες του γρασιδιού. Η συνέπεια αυτού του επιφανειακού ποτίσματος; Ακόμα κι αν το γκαζόν μπορεί αρχικά να φαίνεται πράσινο και υγιές, κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ένα γκαζόν ποτισμένο με αυτόν τον τρόπο στεγνώνει πολύ πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ρίζες του γκαζόν μπορούν στη συνέχεια να αντλήσουν νερό μόνο από το ανώτερο στρώμα του εδάφους – και αυτό στεγνώνει ξανά γρήγορα μετά το πότισμα. Κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων, τα βαθιά ριζωμένα είδη είναι εκείνα που μπορούν να λάβουν τα τελευταία αποθέματα νερού από το έδαφος. Ωστόσο, εάν ποτίζετε επιφανειακά μόνο, δεν θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα στα βαθύτερα στρώματα. Ταυτόχρονα τα βαθύριζα ζιζάνια, όπως οι πικραλίδες μπορούν να εξαπλωθούν πιο γρήγορα και να έχουν πρόσβαση στο νερό στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους. Επομένως, για να ενθαρρύνετε το γκαζόν σας να αναπτύξει ισχυρές ρίζες, είναι καλύτερο να το ποτίζετε 3 ή 4 φορές την εβδομάδα, με την απαραίτητη ποσότητα νερού και σχολαστικά.

Λάθος Νο 2: Το να μην ποτίζετε αρκετά το γκαζόν

Ειδικά όταν δεν υπάρχει φυσική βροχόπτωση, είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε το διψασμένο γκαζόν σας με αρκετό νερό. Ανάλογα με τις συνθήκες του εδάφους, την υγρασία, τον άνεμο και τη θερμοκρασία,τέσσερα λίτρα νερού την ημέρα / τετραγωνικό μέτρο γκαζόν, μπορεί να εξατμιστούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Καθώς οι ρίζες του γκαζόν μεγαλώνουν σε μήκος περίπου 15 εκατοστών, το έδαφος πρέπει να ποτίζεται σε ανάλογο βάθος. Οι απαιτήσεις νερού του γκαζόν σας εξαρτώνται κυρίως από τον τύπο του εδάφους. Τα αμμώδη και χαλαρά εδάφη απαιτούν 10 έως 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα αργιλώδη εδάφη απαιτούν 15 έως 20 λίτρα . Καθώς τα αργιλώδη εδάφη διατηρούν καλύτερα την υγρασία, αρκεί να τα ποτίζετε 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Εάν το έδαφος είναι πολύ αργιλώδες, μπορεί να είναι χρήσιμο να ποτίζετε δύο συνεχόμενες ημέρες με τη μισή απαιτούμενη ποσότητα νερού κάθε φορά, έτσι ώστε το νερό να μπορεί να εισχωρήσει σωστά. Τα αμμώδη εδάφη, από την άλλη πλευρά, μπορούν να ποτίζονται κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες καθώς στεγνώνουν πιο γρήγορα.

 

Συμβουλή: Tο γκαζόν δεν χρειάζεται πότισμα μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε τακτικά το γκαζόν, ιδιαίτερα τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, ειδικά κατά τη διάρκεια μεγάλων ξηρών περιόδων.

 

Λάθος Νο 3: Το πολύ νερό είναι επίσης προβληματικό

Το λιμνάζον νερό στο γκαζόν μπορεί να είναι σημάδια υπερβολικού ποτίσματος. Εάν το γκαζόν ποτιστεί υπερβολικά, αυτό μπορεί να προκαλέσει το κορεσμό του εδάφους με νερό και ασφυξία των φυτών. Ως αποτέλεσμα, οι ρίζες του γρασιδιού μπορεί να σαπίσουν και  στη χειρότερη περίπτωση ολόκληρο το φυτό μπορεί να πεθάνει. Μια μυρωδιά μούχλας ή ένας μπλε-γκρι αποχρωματισμός του γκαζόν μπορεί να είναι σημάδια έλλειψης αέρα στο έδαφος. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο εξαεριστήρας γκαζόν. Αυτό περιλαμβάνει το άνοιγμα βαθιών οπών στο έδαφος, έτσι ώστε το οξυγόνο να φτάσει ξανά στις ρίζες. Στη συνέχεια απλώνεται άμμος στην επιφάνεια του γκαζόν. Η πρακτική αυτή  βοηθά στη διαχείριση της περίσσειας υγρασίας, χαλαρώνοντας το έδαφος και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαπερατότητα.

 

Λάθος Νο 4: Πότισμα σε λάθος ώρα της ημέρας

Η ιδανική ώρα για να ποτίσετε το γκαζόν σας είναι νωρίς το πρωί, από τις τρεις έως τις έξι περίπου. Καθώς η θερμοκρασία του εδάφους είναι πιο χαμηλή αυτές τις ώρες της ημέρας, μόνο μια μικρή ποσότητα νερού μπορεί να εξατμιστεί. Εάν, από την άλλη πλευρά, ποτίζετε το βράδυ, το έδαφος είναι συνήθως ακόμα ζεστό, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του νερού εξατμίζεται από την επιφάνεια και δεν μπορεί να φτάσει στις ρίζες.Το πότισμα του γκαζόν το βράδυ μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τις μυκητολογικές ασθένειες, καθώς η παραμένουσα υγρασία στο χλοοτάπητα σε συνδυασμό με την πτώση των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέχουν στους  παθογόνους οργανισμούς τις βέλτιστες συνθήκες για εξάπλωση. Αν, από την άλλη πλευρά, ποτίσετε στο καυτό μεσημεριανό ήλιο, το γκαζόν μπορεί ακόμη και να καεί λόγω της αλληλεπίδρασης ήλιου και υγρασίας – επειδή στο έντονο ηλιακό φως οι σταγόνες νερού αντανακλούν τον ήλιο και λειτουργούν σαν μεγεθυντικός φακός, εστιάζοντας το φως και αυξάνοντας τη δύναμη των ηλιακών ακτίνων.

 

Συμβουλή για τη σωστή λίπανση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες: Η λίπανση του γκαζόν σας το καλοκαίρι, δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο, αν είναι απαραίτητο αποφύγετε τη λίπανση σε έντονη ζέστη και ξηρασία. Σε υψηλές θερμοκρασίες, τα γκαζόν σταματούν να αναπτύσσονται και δεν προσλαμβάνουν πλέον λίπασμα. Ο υγρός καιρός με λίγο ηλιακό φως είναι ο βέλτιστος όπως και οι πιο δροσερές βραδινές ώρες είναι ιδανικές για εφαρμογή. Κατά τη λίπανση του γκαζόν σας το καλοκαίρι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στο λίπασμα, επειδή το κάλιο ενισχύει τα κυτταρικά τοιχώματα και βελτιστοποιεί την συγκράτηση του νερού εντός των φυτικών ιστών. Αυτό καθιστά το γκαζόν πιο ανθεκτικό κατά της ξηρασίας. Μετά τη λίπανση του γκαζόν σας το καλοκαίρι, συνιστούμε να το ποτίζετε για περίπου 20 λεπτά.

 

Δεν σταματάμε όμως εδώ, το καλύτερο εφόδιο μετά τη γνώση είναι η εφαρμογή της. Οι πελάτες σας, ακολουθώντας τα παραπάνω tips και εφαρμόζοντας τα προϊόντα COMPO Blaukorn και BLU, έχουν ένα πράγμα σίγουρο: δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουν τη δροσιά σε κάποιο κατάλυμα, μιας και θα την έχουν στην αυλή του σπιτιού τους.

 

 COMPO BLU                                          COMPO BLAUKORN

 

❗Μην ξεχάσετε τον Σεπτέμβριο την εφαρμογή του Rasen 3kg για επαναφορά μετά το καλοκαιρινό θερμικό σοκ

Φυτά Μπαλκονιού

☀️🌸🌿 Πολλά φυτά αγαπούν τον ήλιο. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη μεσημεριανή ζέστη, ακόμα και τα φυτά του μπαλκονιού που αγαπούν τον ήλιο συχνά μαραίνονται. Εδώ θα ανακαλύψετε κάποια που μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και τις καυτές μεσημεριανές ώρες:

💚Γεράνια: Δύσκολα υπάρχει άλλο λουλούδι μπαλκονιού που να προσφέρει τόσο πλούσιο θέαμα ανθών το καλοκαίρι όσο το γεράνι. Αν αφαιρούνται τα ξεραμένα κοτσάνια τακτικά, η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί έως τον Οκτώβριο.

💚Λεβάντα: Η λεβάντα είναι ιδιαίτερα εύκολη στη φροντίδα.Μία όμορφη ποικιλία είναι η πραγματική λεβάντα ‘Hidcote Blue’ με βιολετί-μπλε άνθη και ύψος ανάπτυξης γύρω στα 25 εκατοστά. Η λεβάντα νάνος ‘Nana Alba’ είναι μία από τις μικρότερες λευκόανθες λεβάντες με ύψος γύρω στα 30 εκατοστά. Η λεβάντα ‘Kew Red’ επίσης έχει θέση στο περβάζι του μπαλκονιού.

Σχετικά Προιόντα

COMPO SANA ΦΥΤΟΧΩΜΑ                       COMPO ΥΓΡΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΘΟΦΟΡΑ            COMPO ΑΜΠΟΥΛΑ

ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ                                                      ΦΥΤΑ                                               ΑΝΘΟΦΟΡΑ  5X30ML

 

Αν έχετε μια τριανταφυλλιά στο σπίτι ή θέλετε να αποκτήσετε μία, έχουμε 3 συμβουλές για τη φροντίδα της:

 

🌿 Οι τριανταφυλλιές προτιμούν μια τοποθεσία όσο το δυνατόν πιο ηλιόλουστη. Όσο περισσότερη ζεστασιά και ηλιακό φως μπορεί να δεχθεί τόσο πιο πλούσια θα είναι τα άνθη της.

🌿 Πότισμα της τριανταφυλλιάς: Πρόκειται για ένα ανθεκτικό ξυλώδες φυτό που μπορεί εύκολα να αντέξει ξηρές περιόδους. Σε πήλινες ή κεραμικές γλάστρες όμως, μεγάλο μέρος της υγρασίας εξατμίζεται πριν καν απορροφηθεί από τα φυτά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μια δενδρώδη τριανταφυλλιά σε γλάστρα μπορεί να χρειάζεται πότισμα πολλές φορές την εβδομάδα.

🌿 Λίπανση της τριανταφυλλιάς: Είναι σημαντικό το λίπασμα να περιέχει φώσφορο και κάλιο, εκτός από το άζωτο που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό των ανθέων και την ενίσχυση της κυτταρικής δομής του φυτού. Με αυτόν τον τρόπο, η τριανταφυλλιά ενισχύεται ολιστικά και το ξύλο της είναι πολύ πιο ανθεκτικό στο παγετό και τη ζέστη.

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

COMPO ΥΓΡΟ ΛΙΠΑΣΜΑ                           COMPO ΛΙΠΑΣΜΑ                                    COMPO SANA

ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ                              ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ         ΦΥΤΟΧΩΜΑ ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ

 

 

 

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required