Πως να προστατέψετε τα φυτά σας από μολύνσεις

Πως να προστατέψετε τα φυτά σας από μολύνσεις στο λίπασμα…και παράσιτα!

Όσο έμπειρος κηπουρός αν είστε, τα παράσιτα και οι ασθένειες μπορούν να επιτεθούν στα φυτά σας.

Το τακτικό πότισμα σε ξηρό καιρό και η διατήρηση του επιπέδου των θρεπτικών συστατικών που είναι διαθέσιμα στο έδαφος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα φυτά σας να αντισταθούν στις ασθένειες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα φυτά που είναι ξηρά στις ρίζες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο ωίδιο, αυτή τη γκρίζα, σκόνη τύπου μυκητίαση που εμφανίζεται ξαφνικά στα φύλλα, τους μίσχους και τους καρπούς στα τέλη του καλοκαιριού. Συχνά αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτά βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και τα φύλλα και οι μίσχοι εμποδίζουν κάθε βροχόπτωση να φτάσει στις ρίζες. Διατηρήστε τα καλά ποτισμένα και διατηρείτε τα φύλλα σε καλύτερη κατάσταση..!

Το ωίδιο είναι λιγότερο κοινό σε περιοχές με ανέμους και παράκτιες περιοχές, επειδή έχουν καλή κυκλοφορία αέρα. Είναι διαδεδομένο σε μικρούς, προστατευμένους κήπους και κάτω από γυαλί, επομένως ο καλός αερισμός και η αφαίρεση ορισμένων από τα φύλλα για την προώθηση της κυκλοφορίας του αέρα βοηθά.

Τα φυτά με ισχυρή, υγιή ανάπτυξη μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες. Τα υγρά λιπάσματα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα το καλοκαίρι καθώς τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται γρήγορα από τις ρίζες. Όταν εφαρμόζετε λιπάσματα σε κόκκους ή σε σκόνη, βεβαιωθείτε ότι έχουν αναμειχθεί στο έδαφος και ποτίζονται καλά. Μια εφαρμογή λιπάσματος τριαντάφυλλου στα μέσα του καλοκαιριού γύρω από τα τριαντάφυλλά σας είναι πραγματικά απαραίτητη για να τους δώσει την επιπλέον ώθηση που απαιτείται για να διατηρηθούν υγιή !

Τρόποι για να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας!

  1. Δημιουργήστε ένα εμπόδιο σε παράσιτα και ασθένειες!
    Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα φυσικό εμπόδιο είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη της επίθεσης. Για παράδειγμα, λεπτό πλέγμα ή κηπευτικό φλις που τοποθετείται γύρω από τα φυτά μπορεί να εμποδίσει τα έντομα να τραφούν και να γεννήσουν τα αυγά τους.Τα εμπόδια μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά για την διατήρηση των σπόρων μυκήτων μακριά από τα φυτα! Διατίθονται ως συμπυκνώματα πολλά υγρά λιπάσματα, ιδανικά για χρήση στον κήπο ως προληπτικό ψεκασμό σε πλήθος ευάλωτων καλλιεργειών και καλλωπιστικών φυτών. Ψεκάστε αμπέλια, μελισσόχορτα και ότι άλλο θέλετε από τα μέσα του καλοκαιριού.
  2. Προσοχή και επαγρύπνηση
    Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη του ελέγχου είναι η επαγρύπνηση: να παρακολουθείτε τα προβλήματα και να ενεργείτε γρήγορα εάν τα εντοπίσετε. Σημειώστε επίσης το χρόνο που αναπτύσσονται τα προβλήματα. αν ξέρετε πότε είναι πιθανό να συμβεί, μπορείτε να είστε καλά προετοιμασμένοι την επόμενη σεζόν.
  3. Ανθεκτικές ποικιλίες στην ανάπτυξη
    Κάντε την ζωή σας πιο εύκολη επιλέγοντας ποικιλίες που είναι γνωστό ότι έχουν κάποια αντοχή στα κοινά παράσιτα. Αφιερώστε λίγο χρόνο στην έρευνα καταλόγων σπόρων για κατάλληλες ποικιλίες για να μειώσετε αργότερα τα προβλήματα των παρασίτων. Προσέξτε για καρότα ανθεκτικά στις μύγες καρότου, για παράδειγμα, ή αναζητήστε πατάτες που διώχνουν τις επιθέσεις χελιών.
  4. Μπερδέψτε τα παράσιτα
    Διαφυτεύστε καλλιέργειες μεταξύ τους. Αυτό προκαλεί σύγχυση στα διερχόμενα παράσιτα, επειδή θα δυσκολευτούν να εγκατασταθούν εκεί που επέλεξαν. Μπορείτε να εμφυτεύσετε διαφορετικά λαχανικά ή να αναμίξετε λαχανικά με βότανα ή λουλούδια για να δημιουργήσετε ένα πιο διαφορετικό –και μπερδεμένο– σχέδιο φύτευσης. Θολώστε λίγο …τα νερα, περισσότερο καλλιεργώντας λαχανικά με χρωματιστά φύλλα, όπως μοβ ποικιλίες λάχανου ή λάχανου, που δεν θα περιμένουν τα έντομα.
  5. Φυτά εκτός από τους χρόνους αιχμής
    Μια άλλη απατηλά απλή στρατηγική είναι η καλλιέργεια λαχανικών εκτός των ωρών αιχμής για τα παράσιτα τους. Πάρτε το παράδειγμα των ψύλλων σκαθαριών, που μασούν μικροσκοπικές τρύπες στα φύλλα των φυτών. Η δραστηριότητά τους κορυφώνεται στα μέσα του καλοκαιριού. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε πριν φτάσει ένα παράσιτο. Αυτό λειτουργεί καλά με τα ταχέως αναπτυσσόμενα πρώιμα μπιζέλια, βοηθώντας τα να αποφύγουν την καταστροφική προσοχή του σκόρου μπιζελιού.
  6. Μεγαλώστε τα ξεχωριστά
    Μετακινήστε τα λαχανικά μακριά από το κακό…! Καλλιεργήστε καρότα και καλλιέργειες οικογένειας λάχανου σε γλάστρες τουλάχιστον 45 εκατοστα πάνω από το έδαφος, πολύ μακριά από τις μύγες καρότου που πετούν χαμηλά και τις μύγες της ρίζας του λάχανου. Οι ανυψωμένες γλάστρες μειώνουν επίσης τα προβλήματα με γυμνοσάλιαγκες και άλλα παράσιτα που κατοικούν στο έδαφος.Το να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα κάτω από την κάλυψη σε γλάστρες είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για να αποφύγετε πρόωρες αναποδιές από περιστέρια και γυμνοσάλιαγκες. Μέχρι τη μεταφύτευσή τους, τα φυτά σας θα είναι μεγαλύτερα, πιο γερά και πιο ικανά να αντέχουν μικρές επιθέσεις!
  7. Προσελκύστε φιλικά ζωήφια
    Πασχαλίτσες, μύγες, παρασιτικές σφήκες, δαντέλες – μερικά μόνο από τα ευεργετικά ζωύφια που βοηθούν στον έλεγχο των παρασίτων είτε τρώγοντας τα είτε εκκολάπτοντας τα μικρά τους μέσα τους. Δελεάστε περισσότερα ωφέλιμα ζωύφια στον κήπο σας καλλιεργώντας πολλά από τα λουλούδια που αγαπούν όπως τον άνηθο! Καλλιεργήστε τα ανάμεσα ή αμέσως δίπλα στα λαχανικά σας για μέγιστο αποτέλεσμα !
  8. Διατηρήστε τα φυτά υγιή
    Τέλος, φροντίστε τα φυτά να είναι όσο πιο υγιή μπορούν, γιατί τα δυνατά, υγιή φυτά είναι λιγότερο ευαίσθητα στα παράσιτα. Τα φυτά χωρίς άγχος έχουν τις δικές τους άμυνες κατά των  παρασίτων και  τις περισσότερες φορές τους επιτρέπουν να διώξουν τα παράσιτα χωρίς τη βοήθεια μας. Αναπτύξτε λοιπόν τα φυτά στις σωστές συνθήκες, ταΐστε τα καλά και ποτίστε καλά σε ξηρό καιρό. Μην ξεχνάτε να τροφοδοτείτε επίσης το έδαφος – με άφθονη οργανική ύλη που έχει σαπίσει καλά, όπως το λίπασμα – για να προωθήσετε ένα ακμάζον ριζικό σύστημα που υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη πάνω από το έδαφος.

Παρακαλούμε μοιραστείτε τις δικές σας τεχνικές πρόληψης παρασίτων με την ομάδα της Γεωπροστασίας – πώς φροντίζετε τα κοινά παράσιτα και πόσο πετυχημένη θα λέγατε είναι η μέθοδός σας ;

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required