Πως Φυτεύω Κουνουπίδι Σωστά 2022

Το κουνουπίδι είναι μια από τις πολλές καλλιέργειες που σχετίζονται με το λάχανο που ”γουστάρουν’’ με τον ‘’δροσερό’’ καιρό. Ο Μαρκ Τουέιν το ονόμασε «λάχανο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση»..;; , αλλά είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό λάχανο.. Το κουνουπίδι έχει μια πολύ ξεχωριστή γεύση και μοιάζει με το μπρόκολο. Το κύριο βρώσιμο μέρος τόσο του κουνουπιδιού όσο και του μπρόκολου είναι τα κεφάλια, που σχηματίζονται από μη ανεπτυγμένους μπουμπούκια ανθέων.

Το κουνουπίδι δεν είναι  εύκολο στην καλλιέργεια λαχανικό, γιατί είναι πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές θερμοκρασίας. Ωστόσο, με λίγη βοήθεια στο λίπασμα, μπορεί να είναι ένα πολύ ικανοποιητικό λαχανικό για τον κήπο σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές ποικιλίας εάν θέλετε να ξεκινήσετε το κουνουπίδι σας από σπόρους.

Το κουνουπίδι έχει πυκνά, οβάλ φύλλα με έντονες μεσαίες νευρώσεις και φλέβες. Τα φύλλα και ο μίσχος του κουνουπιδιού είναι και τα δύο βρώσιμα. Το κεφάλι του κουνουπιδιού αποτελείται από σφιχτά δεμένα  μη αναπτυγμένα μπουμπούκια ανθέων. Τα πραγματικά άνθη του κουνουπιδιού είναι τα γνωστά 4 πέταλα σε σχήμα σταυρού που δίνουν σε αυτή την οικογένεια λαχανικών το όνομα σταυρανθή, που εμφανίζεται όταν το φυτό ..βιδώνει!.

Στα φυτά του κουνουπιδιού αρέσει ο δροσερός (αλλά όχι κρύος) καιρός και φυτεύονται καλύτερα στις αρχές της άνοιξης (για μια πρώιμη καλοκαιρινή συγκομιδή) ή στα μέσα του καλοκαιριού (για μια φθινοπωρινή συγκομιδή). Έχουν μέτριο και αργό ρυθμό ανάπτυξης και είναι έτοιμα για συγκομιδή σε δύο με τρεις μήνες από τη φύτευση, ανάλογα με το είδος.

Πώς να φυτέψετε κουνουπίδι !

Ξεκινήστε τους σπόρους κουνουπιδιού σε εσωτερικούς χώρους περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν από τον μέσο όρο της τελευταίας ημερομηνίας παγετού. Στο κουνουπίδι δεν αρέσει να διαταράσσονται οι ρίζες του, γι’ αυτό συνιστώνται βιοδιασπώμενες γλάστρες. Φυτέψτε σπόρους περίπου 2 εκατοστά βάθος και διατηρήστε το έδαφος υγρό. Θα φυτρώσουν γρηγορότερα αν διατηρηθούν ζεστά!

Είτε φυτεύετε τα δικά σας σπορόφυτα είτε κάποια που έχετε αγοράσει από το κατάστημα, φροντίστε να σκληρύνετε τα μοσχεύματα σας πριν τα τοποθετήσετε στον κήπο. Κρατήστε αρκετά μεγάλες αποστάσεις για να έχουν χώρο να απλώσουν τα φύλλα τους!

Τα κουνουπίδια είναι διετή φυτά που συνήθως καλλιεργούνται ως μονοετή. Ωστόσο, αν θέλετε να σώσετε σπόρους, θα χρειαστεί να αφήσετε μερικά φυτά, χωρίς να τα μαζέψετε, ίσως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με κάποια προστασία από το κρύο.

Φροντίδα κουνουπιδιού

Φως

Τα φυτά του κουνουπιδιού χρειάζονται πλήρη ήλιο, αν και λίγη μερική απογευματινή σκιά σε ζεστά κλίματα βοηθά στην πρόληψη του καψίματος από τον ήλιο.

Εδαφος

Το κουνουπίδι χρειάζεται έδαφος πλούσιο σε οργανικές ουσίες, με pH εδάφους μεταξύ 6,5 και 7,5. Το έδαφος πρέπει να στραγγίζει καλά, αλλά το κουνουπίδι χρειάζεται σταθερή υγρασία, για να αποφευχθεί το κούμπωμα (ανάπτυξη πολύ μικρών κεφαλών λουλουδιών στη θέση ενός μόνο μεγάλου κεφαλιού).

Νερό

Το κουνουπίδι χρειάζεται σταθερή υγρασία και …άφθονη! Χωρίς αρκετό νερό, τα κεφάλια γίνονται πικρά. Παρέχετε τουλάχιστον 1 έως 2 ίντσες νερό την εβδομάδα και βεβαιωθείτε ότι μουλιάζει 6 έως 8 ίντσες στο χώμα. Αφήνοντας το χώμα στεγνό σε ζεστό καιρό, τα μπουμπούκια θα ανοίξουν ελαφρώς, καθιστώντας τα κεφάλια «ρυζώδη» αντί να σχηματίσουν σφιχτά τυρόπηγμα.

Θερμοκρασία και Υγρασία

Το κουνουπίδι του αρέσει ο δροσερός καιρός αλλά είναι ευαίσθητο στον παγετό. Αρχίζει να υποφέρει σε υψηλές  θερμοκρασίες  γι’ αυτό και φυτεύεται συνήθως την άνοιξη ή το φθινόπωρο και συλλέγεται πριν ή μετά τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επιστρώστε τα φυτά κατά τη φύτευση, για να διατηρείται το έδαφος δροσερό και να βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας.

Λίπασμα

Δεδομένου ότι το κουνουπίδι αργεί να ωριμάσει, θα χρειαστεί κάποια συμπληρωματική διατροφή. Ταΐστε κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες με ένα οργανικό λίπασμα!

Συγκομιδή

Οι περισσότερες ποικιλίες κουνουπιδιού χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να ωριμάσουν, αν και κάποιες είναι λίγο πιο γρήγορες και άλλες μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες. Δεδομένου ότι δεν θα σχηματίσουν κεφάλια σε ζεστό καιρό και μπορούν να διαχειριστούν μόνο έναν ελαφρύ παγετό, φροντίστε να επιλέξετε μια ποικιλία που θα έχει αρκετό χρόνο για να ωριμάσει στο κλίμα σας. Αυτό σημαίνει μια ποικιλία που ωριμάζει γρήγορα, αν η άνοιξη ή το φθινόπωρό σας είναι σύντομη. Οι ποικιλίες με μεγαλύτερη ωρίμανση είναι καλές επιλογές για περιοχές με ήπιους ή όψιμους χειμώνες. Οι καλλιέργειες του σε ψυχρά κλίματα έχουν συχνά καλύτερη τύχη όταν προκύπτουν από ‘’μεταμοσχεύσεις’’ στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού και συγκομίζονται το φθινόπωρο..!

Μαζέψτε τα όταν τα κεφάλια φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος και όσο τα μπουμπούκια είναι ακόμα σφιχτά. Μην τα αφήνετε πολύ, διαφορετικά τα φυτά μπορεί να ‘’βιδώσουν’’. Θα ήταν καλύτερα να τα κόψετε όταν ωριμάσουν και να τα καταψύξετε για μελλοντική χρήση. Μια άλλη επιλογή είναι να σηκώσετε ολόκληρο το φυτό και να το αποθηκεύσετε, τις ρίζες, το στέλεχος και όλα άθικτα, σε δροσερό, ξηρό μέρος.

Κοινά παράσιτα και ασθένειες κουνουπιδιού

Δυστυχώς, το κουνουπίδι είναι ευαίσθητο σε όλα τα συνηθισμένα παράσιτα των καλλιεργειών λάχανου, και υπάρχουν πολλά, συμπεριλαμβανομένων των σκουληκιών λάχανου. Τα καλύμματα σειρών προσφέρουν καλή προστασία από τις πεταλούδες λαχανό-σκωρου, που γεννούν αυγά στα φυτά. Οι πρόσφατες καλλιέργειες είναι επίσης ελκυστικές για τις αφίδες και τα σκαθάρια ψύλλων, ειδικά εάν καλλιεργούνται την άνοιξη. Παράλληλα η περίφραξη ή ο περιόρισμός τους σε προστατευμένα σημεία είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας για τα τρωκτικά..!

Ένα βασικό και κοινό πρόβλημα του κουνουπιδιού είναι το ξεθώριασμα και η παραμόρφωση των άκρων των φύλλων. Αυτό προκαλείται γενικά από την έλλειψη βορίου στο έδαφος. Το λίπασμα με φύκια ή φύκια θα βοηθήσει στην αποφυγή αυτού και φυσικά για περισσότερα μπορείτε να ρωτήσετε… και τους ειδικούς!

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required