Ντάλια: Πώς να φυτέψετε και να φροντίσετε τη δική σας

Ντάλια: Πώς να φυτέψετε και να φροντίσετε τη δική σας

Το λουλούδι ντάλια είναι ένα πραγματικό κόσμημα για τον κήπο ή τη γλάστρα σας. Γεμάτο χρώματα και πέταλα, αποτελεί αγαπημένο φυτό πολλών και όχι άδικα.

Η ντάλια κατάγεται απ’ το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Το 1963 μάλιστα, ανακηρύχθηκε και εθνικό λουλούδι του Μεξικού.

Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, θα ανακαλύψετε πώς μπορείτε να φυτέψετε σωστά ντάλιες και πώς πρέπει να τις φροντίζετε, ώστε να σας προσφέρουν τα όμορφα άνθη τους.

Τι χρειάζεται το φυτό ντάλια;

Σειρά με ροζ λουλούδια ντάλιες σε εξωτερικό χώρο

Για να σας χαρίσει η ντάλια τα χρώματά της, θα πρέπει να της προσφέρετε τις κατάλληλες συνθήκες. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές.

Το λουλούδι ντάλια αγαπάει τον ήλιο και είναι ευαίσθητο. Επομένως, τοποθετείστε το σε ένα σημείο όπου το βλέπει ο ήλιος και προστατεύεται απ’ τους ανέμους.

Οι ντάλιες ευδοκιμούν σε υγρό και καλά στραγγιζόμενο έδαφος με ελαφρώς όξινο ή ουδέτερο pH. Πριν τις φυτέψετε, μπορείτε να βελτιώσετε το έδαφός σας σκάβοντας μέσα σε αυτό κομπόστ, μανούρα και άλλα οργανικά υλικά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φυτόχωμα με περλίτη για καλύτερη αποστράγγιση.

Είναι επίσης καλό να υπάρχει χώρος ανάμεσα σε αυτές και άλλα γειτονικά φυτά, οπότε δώστε προσοχή στην τοποθεσία τους. Το καλύτερο μάλιστα είναι, να φυτέψετε τις ντάλιες σας σε σειρές.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να φυτέψω ντάλιες;

Η ντάλια σαν φυτό είναι πολύ τρυφερό και “προτιμά” τη ζέστη. Φυτέψτε τις ντάλιες σας την άνοιξη τόσο στον κήπο όσο και στη γλάστρα σας, ώστε το καλοκαίρι να σας προσφέρει τους όμορφους ανθούς της.

Όσον αφορά τα ψυχρότερα κλίματα, οι ντάλιες πρέπει να φυτεύονται αφού η παγωνιά έχει υποχωρήσει.

Πώς φυτεύω βολβούς ντάλιας;

Τα πρώτα φύλλα μικρού φυτού ντάλια σε χώμα κήπου.

Για να δείτε τις όμορφες ντάλιες να μεγαλώνουν στον κήπο ή στη γλάστρα σας, πρέπει να φυτέψετε τους κονδύλους τους με τον σωστό τρόπο.

Προτού αρχίσετε να φυτεύετε τις ντάλιες σας, σιγουρευτείτε ότι το έδαφος και το μέρος πληρούν τις προϋποθέσεις που είδαμε παραπάνω.

Σιγουρευτείτε επίσης ότι οι κόνδυλοι είναι υγιείς και δεν φαίνονται σαπισμένοι ή ζαρωμένοι.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι η διαδικασία φύτευσης:

  • Σκάψτε τρύπες βάθους 10-15 εκατοστών και καρφώστε δίπλα τους ένα στήριγμα, όπως για παράδειγμα έναν πάσσαλο. Έτσι, θα προστατέψετε τις ντάλιες σας από τον άνεμο όταν φυτρώσουν.
  • Τοποθετείστε μέσα στις τρύπες που σκάψατε τους κονδύλους, με τα <<μάτια>> τους, δηλαδή τους βλαστούς τους, να κοιτάζουν προς τα πάνω.
  • Αποφύγετε να προσθέσετε λίπασμα κατά τη φύτευση γιατί μπορεί να τις βλάψει.
  • Αν φυτέψατε τις ντάλιες στον κήπο σας, αφαιρέστε τα αγριόχορτα που πιθανόν να υπάρχουν δίπλα τους.

Κάποιες συμβουλές σχετικά με τις αποστάσεις κατά τη φύτευση:

Φροντίστε οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών σας να είναι περίπου 40-60 εκατοστά. Μπορείτε να φυτέψετε τις ψηλότερες ποικιλίες ντάλιας πιο μακριά μεταξύ τους και τις χαμηλότερες πιο κοντά.

Αν φυτέψετε τις ντάλιες σας σε σειρές, φροντίστε να έχουν μεταξύ τους απόσταση 1 – 1,5 μέτρο. Μη φυτέψετε πολύ κοντά τα φυτά σας, καθώς θα είναι πολύ πυκνά. Έτσι, όχι μόνο δεν θα μπορείτε να τα περιποιηθείτε εύκολα, αλλά δεν θα αερίζονται και σωστά.

Πότισμα και λίπανση ντάλιας

Ας ξεκινήσουμε με το πότισμα. Αν το έδαφος στο οποίο τις φυτέψατε έχει ήδη αρκετή υγρασία, δεν χρειάζεται παραπάνω πότισμα. Ξεκινήστε να ποτίζετε τις ντάλιες σας όταν αρχίσουν να αναπτύσσονται, κάθε λίγες μέρες ή περίπου μια φορά την εβδομάδα.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όμως, πρέπει να ποτίζετε τις ντάλιες σας συχνότερα, καθώς χρειάζονται αρκετό νερό για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Προσέξτε να μη βρέχετε τα φύλλα των φυτών σας κατά το πότισμα, καθώς μπορούν να αναπτυχθούν ασθένειες. Περισσότερα για τις ασθένειες θα σας αναφέρουμε αργότερα στο άρθρο.

Πάμε τώρα να πούμε και για τη λίπανση. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, δεν χρειάζεται να ρίξετε λίπασμα στις τρύπες αφού φυτέψετε του κονδύλους. Ξεκινήστε τη λίπανση, όταν τα φυτά σας θα αρχίσουν να αναπτύσσονται.

Όταν οι ντάλιες σας λοιπόν αρχίσουν και βγάζουν τα πρώτα τους φύλλα, ξεκινήστε να τους προσφέρετε λίπασμα γενικής χρήσης μια φορά την εβδομάδα, μέχρι να ξεκινήσει η ανθοφορία τους.

Συμβουλές φροντίδας κατά την ανάπτυξη της ντάλιας

Η ντάλια σαν φυτό, έχει σίγουρα απ΄τα εντυπωσιακότερα άνθη. Για να αναπτύξει όμως τα άνθη της όσο καλύτερα γίνεται, πρέπει να τη βοηθήσετε και εσείς.

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες συμβουλές, για να υποστηρίξετε την ανθοφορία της ντάλιας:

  • Μην αφήνετε να αναπτυχθούν αγριόχορτα κοντά στις ντάλιες σας.
  • Όταν η ντάλιες σας ψηλώσουν, δέστε τες στα στηρίγματα που είχατε βάλει πριν τις φυτέψετε. Είναι λουλούδια με ευαίσθητες ρίζες και οι δυνατοί άνεμοι μπορούν να τις βλάψουν.
  • Να τις ποτίζετε πάντα στη ρίζα χωρίς να βρέχονται τα φύλλα τους.
  • Είναι σημαντικό το χώμα να στραγγίζει καλά. Μη ρίχνετε μεγάλες ποσότητες νερού, καθώς δεν πρέπει να μένουν μικρές “λιμνούλες” στη βάση των φυτών σας.
  • Όταν αρχίσουν να ξεπερνούν το μισό μέτρο ύψος, μπορείτε να αφαιρέσετε τα χαμηλότερα φύλλα για να διευκολύνετε τον αερισμό των φυτών.

Ντάλια – πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός είναι η διαδικασία με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε νέα φυτά ντάλιας. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται συχνά με τη διαίρεση των κονδύλων της, καθώς είναι η πιο απλή μέθοδος. Πραγματοποιείται συνήθως στα μέσα του Μάρτη, όπου τα <<μάτια>> των κονδύλων φαίνονται πιο καθαρά.

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό;

Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίστε τον κόνδυλο του φυτού σε μέρη, ώστε κάθε μέρος να έχει και από ένα “μάτι”, δηλαδή και από έναν βλαστό. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τα <<μάτια>> των κονδύλων, καθώς από αυτά θα “γεννηθούν” τα νέα σας φυτά.

Εχθροί και ασθένειες της ντάλιας

Σαλιγκάρι πάνω σε πράσινο φύλλο. Βασικός εχθρός της ντάλιας

Βασικοί εχθροί του φυτού ντάλια είναι τα έντομα που την προσβάλλουν, όπως οι αφίδες, ο τετράνυχος και οι θρίπες. Απειλή αποτελούν επίσης τα σαλιγκάρια, οι γυμνοσάλιαγκες και οι κάμπιες.

Σχετικά με τις ασθένειες, το ωίδιο, η σκωρίαση, ο ιός του μωσαϊκού και η αδρομύκωση, είναι οι βασικές που προσβάλλουν τις ντάλιες. Μπορούν όμως να αντιμετωπίσουν και σηψηριζία, σε περίπτωση που το έδαφος κρατάει υπερβολική υγρασία και δεν στραγγίζει καλά.

Δύο μέτρα που μπορείτε να πάρετε για την πρόληψη των ασθενειών είναι:

  1. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο άρθρο, όταν ποτίζετε τα φυτά σας, προσέξτε να μη βρέχετε τα φύλλα τους.
  2. Επιλέξτε έδαφος με καλή αποστράγγιση.

Ποικιλίες ντάλιας

Δύο κόκκινες και μία μωβ ντάλια τύπου pompon σε απαλό ροζ φόντο

Το λουλούδι ντάλια “σπάει τη μονοτονία”, καθώς έχει πάρα πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα και χαρακτηριστικά, οι οποίες ταξινομούνται σε ομάδες.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές:

  • Κακτώδεις και ημικακτώδεις: Και τα δύο αυτά είδη έχουν διπλούς ανθούς που περιστρέφονται. Δίνοντας έτσι στο λουλούδι, μια ιδιαίτερη “μυτερή” εμφάνιση.
  • Διακοσμητικές: Οι διακοσμητικές ντάλιες είναι ψηλές (μπορούν να φτάσουν το 1 -1 ,5 μέτρο) και έχουν πλατιά πέταλα.
  • Pompon: Πρόκειται για ντάλιες με διπλά άνθη και σφαιρικό σχήμα.
  • Ντάλιες ανεμώνη: Εμφανίζουν έναν εξωτερικό δακτύλιο από επίπεδα πέταλα, με αποτέλεσμα, όπως προδίδει και το όνομά τους, να μοιάζουν με τα άνθη της ανεμώνης.
  • Με κολάρο: Οι ντάλιες αυτού του τύπου, παρουσιάζουν μονά άνθη και πολλά μικρά πέταλα στο κέντρο τους.
  • Ντάλιες με μονά άνθη: Έχουν μόνο μια σειρά από άνθη με επίπεδες, ελαφρώς κοίλες ακτίνες.
  • Ντάλιες σε σχήμα ορχιδέας ή παιώνιας: Όπως μπορείτε να καταλάβετε και απ΄τα ονόματά τους, αυτά τα είδη έχουν άνθη που μοιάζουν με αυτά της ορχιδέας και της παιώνιας.

Ελπίζουμε το άρθρο να σας φάνηκε χρήσιμο. Τώρα γνωρίζετε πώς να φυτέψετε τις δικές σας ντάλιες αλλά και πώς να τις φροντίζετε. Επιλέξτε τους κατάλληλους βολβούς για εσάς και γεμίστε με χρώμα τον κήπο και τις γλάστρες σας.

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required