Καλοκαίρι χωρίς μυρμήγκια γίνεται…; Ναι !

Πως εμφανίζονται τα μυρμήγκια;

Τα μυρμήγκια όπως και όλα τα έντομα ζουν στην φύση και κυρίως τους αρέσει το χώμα, κάποια κάνουν την φωλιά τους σε δέντρα και φυσικά δεν διστάζουν να κυριαρχήσουν και σε εσωτερικά διάφορων εγκαταστάσεων όπως σε σχισμές, παράθυρα, αρμούς από πλακάκια και κάτω από πόρτες και περβάζια! Πρόκειται για τους επισκέπτες που θα δείτε στην κουζίνα σας να έχουν σχηματίσει μία γραμμή προς αναζήτηση φαγητού και κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες!

Αυτό γιατί βρίσκονται προς αναζήτηση τροφής και δημιουργία αποικίας! Είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από την εισβολή των μυρμηγκιών καθώς είναι δυσπρόσιτη ολόκληρη η φωλιά τους! Συνήθως εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γή βρίσκεται η βασίλισσα σε μέρη και λαγούμια δυσπρόσιτα καθώς είναι και η πιο σημαντική από όλη την ομάδα! Γεννάει τα αυγά, και προστατεύεται μαζί με τις προνύμφες και τα αρσενικά από τις άγονες εργάτριες! Τα μυρμήγκια βασίζονται και επιβιώνουν ακριβώς στις τόσο οργανωμένες κοινωνίες τους και στην εργατικότητα τους

Στην αποικία, το κάθε μυρμήγκι ξεχωριστά επιτελεί ένα συγκεκριμένο έργο-ρόλο, από την φύλαξη της φωλιάς, την μέριμνα για τα αυγά και την βασίλισσα, ως την συλλογή, αποθήκευση και την τακτοποίηση των τροφών.

Όταν τα μυρμήγκια εισέρχονται στους χώρους και στις αποθήκες  δημιουργούν σίγουρα προβλήματα, μολύνουν το φαγητό κεντρίζουν και μολύνουν και τον άνθρωπο, μερικές φορές δημιουργούν καταστροφές και στο σπίτι ειδικά εάν υπάρχει ξύλινο δάπεδο ή σκεπή!

Καταπολέμηση Μυρμηγκιών

Παγίδες κατά των μυρμηγκιών και δολώματα και μια καλή απεντόμωση είναι κάτι που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτούς τους απρόσκλητους κατά τ’ άλλα ήσυχους εισβολείς!

Συνήθως η καταφυγή στην καταπολέμηση των μυρμηγκιών με φυσικούς τρόπους όπως ξύδι, αιθέρια έλαια, οινόπνευμα, βόρακας και πιπέρι  δεν είναι η απόλυτη βοήθεια και αυτό γιατί κανένα δεν εξοντώνει τις αποικίες τους! Δεν μειώνεται καν ο πληθυσμός τους απλώς εξαφανίζονται για λίγο… Η αποικία είναι ενεργή σε άλλο σημείο! Έχει παράρτημα μάλιστα θα έλεγε κανείς!

Ο καλύτερος φυσικός τρόπος εάν θέλετε τουλάχιστον να στοχεύσετε στην πρόληψη και για να φύγουν είναι η σχολαστική καθαριότητα και η τοποθέτηση των τροφίμων σε συσκευασίες κλειστές ώστε να μην τις μυριστούν οι ανιχνευτές και δεν σας αφήνουν σε ησυχία!

Καθαρίστε παράλληλα τον χώρο από τροφές και ψίχουλα, καπακώστε και γεμίστε σακουλάκια με τροφές καθώς η μυρωδιά είναι αρκετή για να ξυπνήσετε μια μέρα πριν την δουλειά και ανοίγοντας την πόρτα της κουζίνας να πέσετε πάνω σε …μποτιλιάρισμα μικρών ‘’εργατών’’.

Καταπολέμηση μυρμηγκιών στον κήπο

Αρχικά, ψάχνουμε να εντοπίσουμε τις φωλιές τους! Ακολουθούμε την πορεία τους μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που διακόπτεται! Η γραμμή αυτή που σχηματίζουν πραγματικά είναι μεγάλης απόστασης και ελέγχουμε από που μπαινοβγαίνουν στην φωλιά τους!

Είναι πολύ πιθανό  να βρίσκεται στο χώμα, κάτω από γλάστρες φυτών ή μέσα σε αυτές, σε ξύλα, κάτω από πλάκες, σε σχισμές σε τοίχους, κάτω από διάφορα έπιπλα κήπου όπως καρέκλες και καναπεδάκια ξύλινα ,μεταλλικά αντικείμενα, νάιλον, κτλ.

Κάτω από πέτρες ,πλάκες ,ξύλα ή άλλα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το χώμα είναι πολύ πιθανό να βρείτε επίσης ίχνη φωλιάς .Αν εντοπιστούν το πιο πιθανό είναι να βρεθούν και τα αβγά τους και η βασίλισσα τους.

Τι κάνουμε μετά;

Ψεκάζουμε με εντομοκτόνα επαφής ή επίπασης κοντά στην φωλιά και μέσα σε αυτήν όσο πιο βαθιά γίνεται μέχρι να καταφέρουμε να φτάσουμε την βασίλισσα! Αν δεν μπορούμε να βρούμε τις φωλιές ή δεν είναι εφικτό να εφαρμόσουμε εντομοκτόνα τότε προτείνουμε εντομοκτόνα δολώματος παράδειγμα το έτοιμο για χρήστη δόλωμα για μυρμήγκια Pubex

Το δόλωμα το παίρνουν τα μυρμήγκια και το μεταφέρουν στην φωλιά και στα υπόλοιπα μεταξύ αυτών και στην βασίλισσα μέσω της τροφής και των υγρών που μεταφέρουν με το στόμα τους και μπορεί να προσβάλει μέχρι και τις νύμφες κάτι που εντός ολίγων ωρών οδηγεί στην εξουδετέρωση τους! Είναι από τους πιο επιτυχής τρόπους να εξοντωθεί έτσι όλη η αποικία!

Για καλύτερα αποτελέσματα ακολουθούμε συνήθως πολλές τακτικές μαζί !

Σε κάθε περίπτωση επειδή ακόμη και στο μπαλκόνι σας μπορεί να βρεθεί ίχνος συστήνεται σε αυτή την περίπτωση να γίνει αλλαγή του χώματος στις γλάστρες και στα παρτέρια που είναι μολυσμένο με καθαρό και να απομακρυνθούν τα φυτά  που τα προσελκύουν. Αν δεν μπορεί να εντοπιστεί μια κοντινή αποικία από την οποία τα μυρμήγκια έρχονται στο μπαλκόνι τότε καταφεύγουμε σε καλό καθάρισμα του μπαλκονιού και σε καταπολέμησή τους με τα προαναφερθέντα εντομοκτόνα, ψεκάζοντας όλο το δρόμο που σχηματίζουν ή τοποθετώντας τζελ !

Μια ειδική κατηγορία μυρμηγκιών που χρειάζεται λεπτός χειρισμός και να μην τα μπερδεύουμε με τους τερμίτες ή άλλους εισβολείς είναι τα ξυλοφάγα! Ακριβώς όπως το λέει και το όνομα τους τα ξυλοφάγα μυρμήγκια τρέφονται … από ξύλα! Όχι εντάξει και αυτά όπως και τα υπόλοιπα  μυρμήγκια από πρωτεΐνη προτιμούν να τρέφονται αλλά αυτά έχουν αδυναμία στα ξύλα για άλλους λόγους! Συνήθως  χρησιμοποιούν ξύλα, σαπισμένα, για να δημιουργήσουν φωλιές και κάλυψη προκειμένου να έχουν έναν δρόμο. Μάλιστα χρησιμοποιούν άμυνες και τσιμπάνε τον άνθρωπο αν απειληθούν !Είναι κατηγορία μυρμηγκιών που μασούν το ξύλο και δημιουργούν γενικότερα προβλήματα σε ξύλινες στέγες, φράκτες, καυσόξυλα και ξύλινες πόρτες και δάπεδα! Και αυτά με τη σειρά τους εξοντώνονται με εντομοκτόνα και πολλή … Προσπάθεια και μεθοδικότητα! Η ύστατη λύση του υποκαπνισμού είναι υπαρκτή και λύνει μια και καλή κάθε πρόβλημα!

Όπως και να έχει οι αποικίες μυρμηγκιών είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα και κατά κύριο λόγο η πρόληψη τους αποτελεί σωτήριο παράγοντα! Ελέγχουμε τακτικά τον κήπο για τυχόν ύποπτη κίνηση και δεν αφήνουμε αποφάγια σε νεροχύτες και ψίχουλα! Η τακτική καθαριότητα είναι η λύση και…. Μια κλήση εδώ 2341 400 544 !

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required