Καλλιέργεια καρότου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καλλιέργεια καρότου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το καρότο ή αλλιώς daucus carota στα λατινικά, είναι ένα λαχανικό που όλοι γνωρίζουμε και έχουμε γευτεί αρκετές φορές στο φαγητό μας.

Προέρχεται απ΄ το Αφγανιστάν και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β1, Β2 και νιασίνη.

Μπορείτε να το φυτέψετε σχετικά εύκολα στον κήπο, το χωράρι, αλλά και στη γλάστρα σας. Αν θέλετε να μάθετε πώς ακριβώς, τότε είστε στο σωστό μέρος.

Σ’ αυτό λοιπόν το άρθρο, θα ανακαλύψετε ποια είναι η διαδικασία για την καλλιέργεια καρότου. Θα δείτε πώς να φυτέψετε τους σπόρους του, ποιες είναι οι ανάγκες του, τι μπορεί να το βλάψει αλλά και σε πόσες μέρες φυτρώνει το καρότο για να το μαζέψετε.

Πάμε να ξεκινήσουμε!

Καρότα – Φύτεμα

Πότε φυτεύουμε καρότα

Καλλιέργεια καρότων σκεπασμένη με χιόνι

Η καλύτερη περίοδος για να φυτέψετε τα καρότα σας, είναι κυρίως Φεβρουάριο με Μάρτιο.

Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως:

Aπό την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

Σε περιοχές που οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ χαμηλές και δεν έχουν σχετικά βαρύ χειμώνα, μπορείτε να σπείρετε και το φθινόπωρο (Σεπτέμβρη, Οκτώβρη).

Η ιδανική θερμοκρασία για την καλλιέργεια του καρότου είναι 16 – 18 0C, ενώ οι -5 0C, είναι καταστροφική θερμοκρασία για αυτό.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να το επηρεάσουν. Συγκεκριμένα, πάνω απ’ τους 25 0C, η ανάπτυξη της ρίζας του σταματά και μπορεί να χάσει το χρώμα του.

Μπορείτε λοιπόν αν θέλετε να σπείρετε και άλλους μήνες το χρόνο, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία.

Το πότε σπέρνουμε καρότο, εξαρτάται επίσης και από το πότε σχεδιάζουμε τη συγκομιδή του. Γενικά, είναι καλό να φυτεύετε καρότα, 3 – 4 μήνες πριν την ημερομηνία που θα θέλατε να τα μαζέψετε.

Περισσότερα για τη συγκομιδή του καρότου, θα ανακαλύψετε αργότερα στο άρθρο.

Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος

Χέρια άντρα κρατάνε σκουρόχρωμο χώμα

Προτού κάνετε οτιδήποτε, σιγουρευτείτε ότι το μέρος στο οποίο θα φυτέψετε τα καρότα σας, δεν έχει πέτρες και σβώλους χώματος. Οι πέτρες και οι σβώλοι, δυσκολεύουν τη διείσδυση της ρίζας και το καρότο μπορεί να παραμορφωθεί.

Τα καρότα αγαπούν το καλά αποστραγγιζόμενο και μαλακό χώμα. Οπότε, σιγουρευτείτε ότι το έδαφος πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. Φροντίστε επίσης το μέρος που θα επιλέξετε να το βλέπει ο ήλιος.

Τέλος, προτού φυτέψετε τα καρότα σας, εμπλουτίστε το χώμα με κομπόστ ή κοπριά.

Πώς φυτεύουμε τον σπόρο του καρότου

Μεγάλη καλλιέργεια καρότων τοποθετημένη σε σειρές

Αφού προετοιμάσετε το χώμα όπως είδαμε, είστε έτοιμοι να φυτέψετε τους σπόρους σας.

Πάμε να δούμε πώς ακριβώς να το κάνετε αυτό.

Φυτέψτε τους σπόρους καρότου σε βάθος 1 – 2 εκατοστών και σε σειρές που θα έχουν απόσταση 20 – 60 εκατοστά μεταξύ τους. Οι σπόροι πρέπει επίσης να έχουν απόσταση 5 – 8 εκατοστά μεταξύ τους.

Οι αποστάσεις είναι σημαντικές. Μη φυτέψετε τους σπόρους σας πολύ κοντά. Η αραίωση των καρότων είναι απαραίτητη, ώστε να έχουν τον κατάλληλο χώρο για να αναπτυχθούν σωστά.

Αφού τα φυτέψετε, πρέπει να τα “προστατεύετε” από τυχόν αγριόχορτα και ζιζάνια.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς:

Τα αγριόχορτα “κλέβουν” θρεπτικά συστατικά απ΄το έδαφος τα οποία και στερούν απ’ τα καρότα σας.

Φροντίστε λοιπόν να κρατήσετε τον χώρο καθαρό από αγριόχορτα, όσο τα καρότα σας μεγαλώνουν.

Καρότο – Λίπανση και πότισμα

Μυστρί με χώμα και ποτιστήρι πάνω σε ξύλινη επιφάνεια

Ας ξεκινήσουμε με τη λίπανση. Όπως αναφέραμε και πριν, προετοιμάστε το έδαφος για την καλλιέργεια καρότου με κομπόστ ή κοπριά πριν φυτέψετε τους σπόρους σας.

Όσον αφορά τα λιπάσματα φυτών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Ένα πλήρες βιολογικό λίπασμα θα ήταν καλή επιλογή.

Επιλέξτε ένα λίπασμα με λιγότερο άζωτο και περισσότερο κάλιο, που τα βοηθάει να διατηρήσουν υγιείς τις ρίζες τους, αλλά και φώσφορο. Ο λόγος είναι, επειδή το υπερβολικό άζωτο μπορεί να παραμορφώσει το καρότο.

Ας περάσουμε τώρα και στο πότισμα.

Τα καρότα χρειάζονται υγρασία στο χώμα τους αλλά απ’ την άλλη, η πολλή υγρασία μπορεί να σαπίσει τις ρίζες τους. Επομένως, θέλουν αρκετό πότισμα αλλά σε μικρές δόσεις.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε;

Ποτίστε τα καρότα σας αφού το χώμα έχει στεγνώσει και πάντα δίνοντας προσοχή στην ποσότητα νερού.

Να θυμάστε! Η καλή αποστράγγιση του εδάφους είναι πολύ σημαντική. Προσέξτε να μην αφήνετε λιμνούλες από νερά μετά από κάθε πότισμα.

Καρότα – Συγκομιδή

Μεγάλη καλλιέργεια καρότου σε χώμα κήπου

Αφού έχετε φυτέψει τους σπόρους σας, έρχεται και το μεγάλο ερώτημα. <<Πότε είναι έτοιμα τα καρότα;>>.

Συνήθως, από την ημέρα που θα τα σπείρετε, πρέπει να περάσουν 3 – 4 μήνες για τη συγκομιδή. Βέβαια, το μάζεμα καρότου μπορεί να γίνει και νωρίτερα, αρκεί να έχουν μεγαλώσει σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος για εσάς.

Όταν τα καρότα σας αναπτύξουν έντονα το χρώμα τους, τότε θα έχουν πάρει και την καλύτερη δυνατή γεύση.

Μετά τη συγκομιδή, κόψτε τα πράσινα φύλλα τους και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο σας σε θερμοκρασία λίγο πιο πάνω απ΄ τους 0 0C.

Πώς φυτεύω καρότα σε γλάστρα;

Εικαστικό με καρότο φυτεμένο σε γλάστρα και σε εξωτερικό έδαφος

Δεν έχετε κήπο ή χωράφι αλλά θέλετε να φυτέψετε καρότα; Μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας αρκεί.

Πάμε να δούμε πώς.

Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε την κατάλληλη γλάστρα. Τα καρότα χρειάζονται συγκεκριμένο βάθος για να αναπτυχθούν σωστά, οπότε, προτιμήστε γλάστρες με τουλάχιστον 30 εκατοστά βάθος.

Οι κανόνες που ισχύουν για την καλλιέργεια καρότου και το έδαφος, ισχύουν και εδώ. Επομένως, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε φυτόχωμα με καλή αποστράγγιση.

Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε χώμα μαζί με κομπόστ και περλίτη για να δημιουργήσετε το δικό σας φυτόχωμα.

Αφού ετοιμάσετε το “έδαφος”, ήρθε η ώρα να σπείρετε.

Φυτέψτε τους σπόρους σας σε βάθος 1 – 2  εκατοστά και σε απόσταση περίπου 10 εκατοστά μεταξύ τους. Όπως και στον κήπο, έτσι και στη γλάστρα, τα καρότα πρέπει να φυτεύονται σχετικά αραιά.

Όσον αφορά τη λίπανση των καρότων και το πότισμά τους, ισχύει ότι είδαμε παραπάνω.

Τι άλλο μένει τώρα; Η ιδανική θέση για τη γλάστρα σας.

Επιλέξτε μια θέση την οποία βλέπει ο ήλιος. Σε περίπτωση όμως που η θερμοκρασία ανέβει αρκετά, μετακινήστε τη γλάστρα σας σε ένα πιο σκιερό μέρος. Αντίστοιχα, τις περιόδους που η θερμοκρασία πέφτει, μπορείτε να βάλετε τη γλάστρα απευθείας στον ήλιο.

Ποικιλίες καρότου

Στοίβα με κοντή ποικιλία καρότου πάνω σε ξύλινο πάγκο

Το ξέρατε ότι δεν υπάρχει μονάχα ένα είδος καρότου;

Υπάρχουν καρότα με διαφορετικά σχήματα τα οποία έχουν και διαφορετικές ονομασίες.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες απ’ τις βασικές ποικιλίες:

  • Nantes: Τα καρότα αυτής της ποικιλίας είναι σχεδόν κυλινδρικά και φημίζονται για τη γλυκύτητά τους.
  • Danvers: Τα καρότα Danver έχουν χαρακτηριστικό κωνικό σχήμα και λεπτή άκρη. Είναι επίσης πιο ανθεκτικά στα σκληρά εδάφη από τις άλλες ποικιλίες.
  • Imperator: Τα καρότα αυτής της ποικιλίας έχουν λεπτό σχήμα και γίνονται συνήθως μακρύτερα από τα άλλα. Τα συναντάμε επίσης συχνά στην αγορά.
  • Chantenay: Τα Chantenay είναι κοντά καρότα που αντέχουν αρκετά καλά σε έδαφος που μπορεί να μη θεωρείται “ιδανικό” για τα άλλα.
  • Καρότα μινιατούρες: Είναι καρότα που έχουν μικρό μέγεθος σε σχέση με άλλα. Το μέγεθός τους όμως, αποτελεί συχνά πλεονέκτημα για τους κηπουρούς που θέλουν να φυτέψουν στη γλάστρα τους.

Καλλιέργεια καρότου – Ασθένειες και εχθροί

Παλιό καρότο με μαύρα στίγματα σε λευκό φόντο

Ας κλείσουμε το άρθρο μας, βλέποντας τις ασθένειες και τους εχθρούς που απειλούν τα καρότα σας.

Κάποιες απ’ τις πιο συνηθισμένες ασθένειες είναι:

  • Κερκόσπορα: Η ασθένεια αυτή οφείλεται σε μύκητα. Εμφανίζονται σκουρόχρωμες κηλίδες πρώτα στα παλαιότερα φύλλα του καρότου και στη συνέχεια εξαπλώνονται και στο υπόλοιπο.
  • Περονόσπορος: Οφείλεται στον μύκητα plasmopara nivea και δημιουργεί κηλίδες με υπόλευκο επίχρισμα στα φύλλα. Μπορείτε να τον καταπολεμήσετε με ειδικά μυκητοκτόνα για περονόσπορο.
  • Σκληροτίνια: Προσβάλλει τη γογγυλόριζα του καρότου σας εμφανίζοντας λευκό χρώμα με μαύρα στίγματα πάνω της.
  • Αλτερνάρια: οφείλεται σε μύκητα που προκαλεί καστανόμαυρες κηλίδες στα φύλλα και στη γογγυλόριζα του καρότου. Αντιμετωπίστε τη με μυκητοκτόνα για αλτερνάρια.
  • Βακτηρίωση: Οφείλεται στο βακτήριο erwinia carotovora και προκαλεί σήψη στις ρίζες του φυτού σας. Η αντιμετώπισή της γίνεται με συγκεκριμένα σκευάσματα.
  • Βοτρύτης: Ο μύκητας αυτός, εμφανίζει μια γκριζόμαυρη “μούχλα” στο καρότο και μπορεί να προσβάλει όλα τα μέρη του. Τον αντιμετωπίζετε με μυκητοκτόνα για βοτρύτη.

Κύριο μέτρο πρόληψης των ασθενειών, είναι η διατήρηση της υγρασίας σε υγιή επίπεδα.

Αν θυμάστε, είχαμε αναφέρει ότι χρειάζεται προσοχή κατά το πότισμα. Να μη ρίχνετε δηλαδή πολύ νερό, ώστε να μη δημιουργούνται λιμνούλες.

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η καλή αποστράγγιση του εδάφους.

Ας δούμε και τους εχθρούς του καρότου:

Κάποιοι βασικοί εχθροί, είναι η μύγα του καρότου (psila rosae) οι σιδηροσκώληκες και οι νηματώδεις.

Η μύγα του καρότου και οι σιδηροσκώληκες, αντιμετωπίζονται με τη χρήση γεωργικών εντομοκτόνων, ενώ οι νηματώδεις με νηματωδοκτόνα.

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος.

Ελπίζουμε το άρθρο να σας φάνηκε χρήσιμο! Μοιραστείτε το με όσους θέλουν βοήθεια στην καλλιέργεια καρότου και μη διστάσετε να μας αφήσετε τα σχόλιά σας.

 

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required