Design κήπου και τι χρειάζεστε για αυτό: Κεφάλαιο χλοοτάπιτες

Design κήπου και τι χρειάζεστε για αυτό: Κεφάλαιο χλοοτάπιτες

Οι υγιείς χλοοτάπητες μπορούν να αντέξουν αρκετή πίεση! Μπορούν να μείνουν άθικτοι όσα ζιζάνια και αν υπάρχουν τριγύρω και να αντέχουν ασθένειες και ξηρασία χωρίς πολλές απώλειες. Ωστόσο, η διατήρηση ενός υγιούς χλοοτάπητα δεν είναι καθόλου εύκολη. Η ξηρασία το καλοκαίρι σε χλοοτάπητες χωρίς άρδευση είναι ένα δύσκολο θέμα.

Ποιο γρασίδι πρέπει να καλλιεργήσετε;

Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες είδη γρασιδιού, μόνο εκείνα που θεωρούνται cool season είναι κατάλληλα για χλοοτάπητες! Τα χόρτα αυτά αναπτύσσονται καλύτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο αργά ή αδρανούν κατά τη διάρκεια της ζέστης του καλοκαιριού.

Αγορά σπόρων γκαζόν

Όταν αγοράζετε σπόρους γρασιδιού ισχύει το “Παίρνετε ό,τι πληρώνετε”. Ευτυχώς, οι συσκευασίες σπόρων απαιτείται από το νόμο να αναφέρουν ακριβώς αυτό που περιέχεται μέσα. Μπορεί να υπάρχουν ένα ή περισσότερα είδη με πολλές ποικιλίες από το καθένα. Για παράδειγμα, το «Mystic» και το «Adelphi» είναι δύο ποικιλίες bluegrass του Κεντάκι, ένα απλό παράδειγμα αμερικάνικου χλοοτάπητα! Θα δείτε επίσης τη λίστα καθαρότητας, η οποία είναι το ποσοστό κατά βάρος κάθε συστατικού σπόρου, καθώς και το ποσοστό βλάστησης και η ημερομηνία δοκιμής. Η βλάστηση μειώνεται σημαντικά καθώς ο σπόρος γερνάει, επομένως είναι πολύ σημαντικό να αγοράσετε τον πιο φρέσκο ​​σπόρο με την υψηλότερη δυνατή καθαρότητα και ρυθμό βλάστησης. Θα πρέπει να ζητάτε επίσης τις χαμηλότερες δυνατές τιμές περιεκτικότητας σε σπόρους καλλιέργειας, σπόρων ζιζανίων, επιβλαβών ζιζανίων και αδρανούς ύλης! Όταν αγοράζετε σπόρους, θα πρέπει επίσης να θυμάστε πώς είναι οι συνθήκες καλλιέργειας στην αυλή σας (σκιά, ξηρασία, υγρά εδάφη κ.λπ.) και ποια είδη χόρτου είναι πιο πιθανό να ευδοκιμήσουν σε αυτές τις συνθήκες.

Πότε να σπείρετε

Η επιτυχής σπορά χόρτων για χλοοτάπητα έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες. Τα χόρτα της δροσερής εποχής τείνουν να βλασταίνουν καλύτερα όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι 20 με25 βαθμούς κελσίου και υπάρχουν άφθονες βροχοπτώσεις. Αυτές οι συνθήκες εμφανίζονται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ωστόσο, η φθινοπωρινή σπορά τείνει να παράγει καλύτερα αποτελέσματα. Τα χόρτα που σπέρνονται την άνοιξη (τέλη Απριλίου έως τον Μάιο) θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ζέστη και την ξηρασία του καλοκαιριού προτού εγκατασταθούν πλήρως. Οι νεαρές, κοντές ρίζες συχνά δεν ανταποκρίνονται στο έργο χωρίς συνεπές πότισμα!

Επιπλέον, ο ανταγωνισμός με τα ζιζάνια την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορεί να είναι έντονος! Οι ετήσιοι σπόροι ζιζανίων τείνουν να είναι πιο βιώσιμοι την άνοιξη και προγραμματίζονται να βλαστήσουν προς την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.

Η ανακαίνιση και η επίβλεψη ενός χλοοτάπητα τείνει να λειτουργεί πολύ καλύτερα μετά τις διακοπές της ζέστης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Οι σπόροι των ζιζανίων δεν βλασταίνουν τόσο εύκολα τότε, και οι σπόροι του γρασιδιού είναι καλά σε δροσερό φθινοπωρινό καιρό. Ένας νεαρός χλοοτάπητας θα πρέπει να μπορεί να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς προβλήματα, εφόσον τα φυτά είναι τουλάχιστον έξι έως οκτώ εβδομάδων πριν από τον πρώτο σκληρό χειμώνα.

Βήματα ανακαίνισης γκαζόν

Ανεξάρτητα από το αν ξεκινάτε ένα νέο γκαζόν από την αρχή ή ανακαινίζετε και επισκευάζετε ένα παλιό, θα πρέπει να αναλύσετε το χώρο και να προετοιμάσετε το έδαφος. Εάν ο χλοοτάπητας σας είναι λεπτός και αποσπασματικός με προβλήματα ζιζανίων, υπάρχει πιθανώς ένας περιοριστικός παράγοντας εδάφους που πρέπει να διορθωθεί. Παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν: κακή ή υπερβολική αποστράγγιση, συμπίεση του εδάφους, όξινο pH του εδάφους ή ελλείψεις θρεπτικών ουσιών. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι με μια δοκιμή εδάφους, η οποία θα σας ενημερώσει για το pH του εδάφους, τη διαθεσιμότητα επιλεγμένων θρεπτικών ουσιών, την περιεκτικότητα σε οργανική ύλη και το επίπεδο μόλυβδου και θα σας δώσει συστάσεις σχετικά με την ποσότητα ασβέστη και λιπάσματος να προσθέσετε.

Ο έλεγχος των ζιζανίων στο γκαζόν είναι απαραίτητος. Τα περισσότερα πλατύφυλλα ζιζάνια μπορούν να καταπολεμηθούν επιλεκτικά χρησιμοποιώντας ένα κοινώς διαθέσιμο ζιζανιοκτόνο. Ωστόσο, δεν είναι ασφαλής η επανασπορά αμέσως μετά τη χρήση ενός ζιζανιοκτόνου, εκτός εάν υποδεικνύεται διαφορετικά στην ετικέτα του προϊόντος. Τα προφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα και τα προϊόντα «ζιζανίων και ζωοτροφών» δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πριν από τη σπορά, επειδή μπορούν επίσης να καταστείλουν ή να σκοτώσουν τα φυτάρια χόρτου. Πάντα να διαβάζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες της ετικέτας όταν χρησιμοποιείτε ζιζανιοκτόνα, βεβαιωθείτε ότι το προϊόν έχει σήμανση για τα ζιζάνια που πρέπει να ελέγξετε και παρατηρώντας πόσο καιρό πρέπει να περιμένετε πριν τη σπορά !

Το επόμενο βήμα είναι να διορθωθούν οι περιοριστικοί παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του γρασιδιού. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βαθμολόγηση της περιοχής του γκαζόν για μείωση της κλίσης ή γέμισμα χαμηλών περιοχών, αερισμό του εδάφους, προσαρμογή του pH ή μείωση της ποσότητας σκιάς στο γκαζόν. Εάν ανακαινίζετε ένα παλιό γκαζόν, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε τον υπάρχοντα χλοοτάπητα ή να τον καθαρίσετε για να ενσωματώσετε λίπασμα, ασβέστη και άλλες τροποποιήσεις.

Μετά με μια τσουγκράνα και κατάλληλα εργαλεία ανακατεύετε  την περιοχή που πρόκειται να σπαρθεί μέχρι να γίνει λεία και αφαιρούμε πέτρες ή φυτική ύλη. Μπορεί να είναι χρήσιμο να τελειώσετε τυλίγοντας το χώμα με έναν κύλινδρο χλοοτάπητα για να έχετε μια πιο σταθερή βάση για να εργαστείτε και να σπείρετε σπόρους.

Εάν δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε από το μηδέν, κόψτε το γκαζόν με κάποιο χλοοκοπτικό όσο πιο χαμηλά γίνεται και απομακρύνετε τα σκουπίδια. Εάν έχει αναπτυχθεί υπερβολική στρώση αχύρου (μεγαλύτερη από το ένα τρίτο της ίντσας), αφαιρέστε την με αποκολλητή ή τσουγκράνα αποκόλλησης. Ο σπόρος του γρασιδιού πρέπει να έχει άμεση επαφή με το έδαφος για να βλαστήσει και να αναπτυχθεί σωστά. Η χρήση τσουγκράνας ή αποκρυπτογράφησης θα χαλαρώσει μεγάλο μέρος του εδάφους και θα το προετοιμάσει για φύτευση.

Με την τσουγκράνα πάλι αναδεύετε ελαφρά την περιοχή για να καλυφθεί ο σπόρος με χώμα. Πιέζοντας τον σπόρο στο χώμα είναι επίσης χρήσιμο, πηγαίνοντας από πάνω του με έναν κύλινδρο γκαζόν ή χτυπώντας τον ελαφρά με το πίσω μέρος μιας τσουγκράνας. Ολοκληρώστε στρώνοντας ελαφρά την περιοχή με ένα στρώμα άχυρου χωρίς ζιζάνια για να διατηρήσετε την υγρασία του εδάφους και να αποτρέψετε τη βροχή ή το πότισμα να ξεπλύνει τους σπόρους.

Eίναι μια πολύ ιδιαίτερη ασχολία ο κήπος και γνωρίζουμε καλά την αξία του! Σε επόμενα κεφάλαια θα αναφερθούμε σε διαφορετικά κομμάτια design για να φτιάξετε τον κήπο που αξίζετε!

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required