10 + 1 μέθοδοι ελέγχου των τρωκτικών ή μυοκτονία !

Τα τρωκτικά εκτός της καταστροφικής τους συνήθειας να καταστρέφουν τα εμπορεύματα σε αποθήκες και να τρομάζουν τους ενοίκους των οικημάτων, είναι γνωστά για την ραγδαία αναπαραγωγικότητα τους (ανά 3 μήνες)!

Είναι άραγε εύκολο να απαλλαγούμε από αυτούς τους ενοχλητικούς επισκέπτες;

Ναι φυσικά αλλά πρόκειται για μία διαδικασία επίμονης προσπάθειας και μια σειρά από προληπτικά μέτρα!

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με την μυοκτονία και το σύνολο των ενεργειών που γίνονται στον χώρο, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ενοχλητική συνήθεια των τρωκτικών. Συγκεκριμένα σας προτείνουμε δέκα τρόπους και έναν bonus που θα αναλύσουμε παρακάτω :

Απωθητικό τρωκτικών με δύο ηχεία

Πάγια τακτική και πολλές φορές χρήσιμη στην αποφυγή εγκατάστασης τρωκτικών , με απόλυτη ασφάλεια προς εσάς και τους οικείους σας και χωρίς να αποτελεί απειλή για τα οικόσιτα ζωάκια  σας! Η συσκευή εκπέμποντας ηχητικά κύματα και παράγοντας υψηλή συχνότητα εξόδου ντεσιμπέλ διώχνει τα παράσιτα και τα έντομα αποτελεσματικά και χωρίς κόπο.

Δολώματα

Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία κυκλοφορούν κατόπιν έγκρισης μιας και περιέχουν κατά βάση…. Ποντικοφάρμακο! Τα δολώματα μπορεί να είναι σε μορφή pellet και ευνοούν τον έλεγχο των πληθυσμών των τρωκτικών. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται σε χώρες με ενδεδειγμένο ISO είναι χαμηλής τοξικότητας. Ακριβώς για αυτό το λόγο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς υπάρχει αντίδοτο βιταμίνη Κ1 και το καθιστά ασφαλή για τα οικόσιτα ζώα του χώρου σας. Συνήθως περιέχουν τροφές ώστε να γίνονται αντιληπτές από τα τρωκτικά και να πλησιάζουν. Για ακόμη πιο αποτελεσματική χρήση τα δολώματα τοποθετούνται σε δολωματικούς σταθμούς

Δολώματα ανίχνευσης:

Τα βρίσκουμε κατά κύριο λόγο σε χώρους που είναι αδύνατη η χρήση τοξικών δολωμάτων όπως σε νοσοκομειακές μονάδες και σχολικές τάξεις, αποθήκες παραγωγής τροφίμων κτλ . Δεν περιέχουν τοξίνες αλλά μόνο αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύσουν την ύπαρξη τρωκτικών στον χώρο. Φυσικά και όταν υπάρξει κάποια εικόνα τότε ξεκινά η στρατηγική εξόντωση με διάφορα άλλα μέσα( κολλες, παγίδες κτλ)

Αέρια:

Η χρήση υποκαπνισμού είναι συνήθως μία μέθοδος αρκετά διαδεδομένη στην εξολόθρευση τρωκτικών σε μέρη με δύσκολή πρόσβαση των τεχνικών μας, όπως συστήματα ύδρευσης και υπονόμου. Πρόκειται για τοξικά αέρια και συνήθως επιβάλλεται η παρουσία γεωπόνου ή έμπειρου τεχνικού

Μονώσεις:

Χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για την πρόληψη εξωτερικές μονώσεις οι οποίες αποτρέπουν την είσοδο τρωκτικών σε διάφορα κτήρια και αποθήκες. Συνήθως πρόκειται για τοποθέτηση ειδικής βούρτσας στο άνοιγμα της πόρτας. Τα τρωκτικά πιέζουν έως και 40% το σώματος κερδίζοντας χώρο και περνώντας μέσα από ανοίγματα θυρών. Γενικά οι μονώσεις αποτρέπει την μετακίνηση των τρωκτικών μεταξύ των χώρων και έτσι είναι πιο εύκολο να αποφευχθεί ή ανάπτυξη αποικιών ή και η αναζήτηση τροφής. Φυσικά πρέπει να ελέγχεται και τυχόν ύπαρξη περασμάτων σε τοίχους, τρύπες κτλ .

Ηλεκτρονικά συστήματα ανίχνευσης:

Ακριβώς! Ανιχνευση με αισθητήρες σε χώρους που έχουν προσβληθεί από ποντίκια και αρουραίους. Σε περίπτωση που ανιχνευτεί δραστηριότητα οι αρμόδιοι μπορούν να ενημερωθούν και να ενεργήσουν τοποθετώντας στο ανάλογο σημείο παγίδες . Το να γνωρίζεις τις κινήσεις του εχθρού μπορεί να αποφευχθεί η …καταστροφή !

Θήκες δολωμάτων από χαρτί

Συνήθως σε χώρους όπως οι αποθήκες, τα ασανσέρς, οι λέβητες κτλ στα οποία δεν μπαίνουν καθημερινά οι άνθρωποι, συνεπώς είναι κλειδωμένα, ενδείκνυται η χρήση δολωμάτων μέσα σε χάρτινα σακουλάκια δίπλα στην πόρτα από την μέσα πλευρά της και μπορούν να επανατοποθετηθούν εύκολα και γρήγορα, απλώς να έχετε στο νου σας πως δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε εξωτερικούς χώρους καθώς αν και είναι εν μέρη ακίνδυνα και υπάρχουν αντίδοτα, δεν θα δράσουν το ίδιο σε τόσο μεγάλη επαφή με το οξυγόνο.

Δολωματικοί σταθμοί:

Έχουν μεγάλο ή μικρό μέγεθος και είναι από πλαστικό, συνήθως με κλειδί και χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς  και εξωτερικούς χώρους ! Στην ουσία πρόκειται για θήκες δολώματος και είναι η ιδανική λύση ειδικά στην περίπτωση προσβολής από αρουραίο. Κλειδώνουν ώστε να μην προσεγγίζεται το δόλωμα από παιδιά και κατοικίδια. Τοποθετείται σε ανοίγματα πόρτας και το δόλωμα τους είναι ανάλογα την περίπτωση τοξικό ή μη.

Πλακέτες:

Οι πλακέτες συνήθως τοποθετούνται με κόλλα στα περάσματα που υπάρχουν τρωκτικά και τα παγιδεύουν καθώς αυτά κολλάνε πάνω τους. Εάν τοποθετηθούν σωστά μπορούν να παγιδέψουν τα ποντίκια με τον γνωστό τρόπο και φυσικά να μην μπορούν να φύγουν. Χρειάζεται προσοχή σε αυτή τη μέθοδο και σωστός σχεδιασμός τοποθέτησης. Τα σημεία τοποθέτησης πρέπει να είναι τελείως στεγνά για να μπορέσει να τοποθετηθεί στερεά.

Πολλαπλές παγίδες

Πρόκειται για παγίδες μεταλλικές και είναι αρκετά διαδεδομένες καθώς δεν χρησιμοποιείται χημικό υλικό ούτε κόλλα στο εσωτερικό τους. Επιτρέπεται ή είσοδος και αποτρέπεται η έξοδος των τρωκτικών. Είναι το μέσω μυοκτονίας που χρησιμοποιείται κατά βάση στην βιομηχανία τροφίμων, στις φαρμακοβιομηχανίες και γενικότερα οπουδήποτε δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών. Είναι οικολογική και βοηθούν στον γρήγορο έλεγχο της προσβολής από τρωκτικά. Τοποθέτηση προτείνεται να γίνεται στο εσωτερικό των κτηρίων και μονάδων υγείας.

Trappers

Έχετε δει σε παλιές ταινίες και cartoons αυτές τις παλιές …φάκες ; Ε τα trappers είναι μηχανισμοί που βασίζονται πολύ στην παλιά φάκα που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας . Μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά είδη και μεγέθη και μπορούν να πιάσουν από ένα μικρό ποντίκι μέχρι έναν μεγάλο αρουραίο! Μπορούν και αυτά να τοποθετηθούν σε δαλματικούς σταθμούς ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για παιδιά ή κατοικίδια. Συνήθως μια τροφή είναι αρκετή για να αποτελέσει δόλωμα trapper και.. να παγιδέψει τον εισβολέα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απομακρύνεται το νεκρό τρωκτικό και να ξαναχρησιμοποιήσετε την παγίδα !

Μην αμελήσετε ποτέ να ερευνήσετε και να αντιμετωπίσετε μία επικείμενη εισβολή ακόμη και αν έχετε δει μόνο ένα τρωκτικό μπροστά σας. Σίγουρα το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες και χρήζει αντιμετώπισης άμεσα! Καλέστε μας να σας συμβουλεύσουμε και πάρτε τη λύση στα χέρια σας, πριν το ένα ποντίκι φέρει ..το άλλο !

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required